Cool bomb - tuning tarczowek hydraulicznych??

eskimos28
Kontakt:

Cool bomb - tuning tarczowek hydraulicznych??

Post autor: eskimos28 »

Rozglądając się po allegro natrafiłem na taki bajer - http://allegro.pl/item724665525_cool_bo ... imano.html
używał ktoś takie coś?
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Dokładanie cos do hebla zeby mniej sie przegrzewał? Co za idiotyczny pomysł. Dajesz dobry płyn hamulcowy i przegrzewanie tak samo sie konczy. Inna sprawa, ze fading w XT 4 tłoczkowym jak na zdjeciu? ;) I zastanawia mnie jak to zwieksza siłe hamowania...
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

to zwykły badziew i nic nie daje... co z tego ze go założymy na przewod hydrauliczny i wypełnimy go pynem jak ten płyn i tak przez niego nie przepływa tylko przez przewod a w tym niby radiatorze ciagle ten sam plyn jest.. a do sily hamowania ma sie to tak jak piernik do wiatraka... nie warto kasy marnowac..
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
KefirQn
Kontakt:

Post autor: KefirQn »

XXX piernik do wiatraka ma to ze maja tyle samo liter :D

a tak na poważnie to ten chłodniejszy płyn sie miesza z tym cieplejszym :) i to ma na tym polegać, ale jak to wzmacnia sile hamowania to hmmm sam nie wiem...możne jak ktoś to kupi i dobrze zamontuje to nam powie jakie efekty :)
Części rowerowe na sell: smietana.dh@gmail.com Pisz czego szukasz :)
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

XXX pisze:to zwykły badziew i nic nie daje... co z tego ze go założymy na przewod hydrauliczny i wypełnimy go pynem jak ten płyn i tak przez niego nie przepływa
Nie musi - ma za zadanie odciągać ciepło. Jak by nie było, odciągać będzie - lecz czy to coś da...

Spaced pisze:I zastanawia mnie jak to zwieksza siłe hamowania...
Zakładając że przy przegrzanym hamplu siła hamowania spada, to powodując jego nie przegrzewanie się poprawia siłę :D

Również sądzę że nie warto, prędzej samemu podłączyć pojemnik z płynem :D
http://brooce.pinkbike.com
Spaced
moderator
Kontakt:

KefirQn ale mozna spokojnie kupic wyzszej jakosci płyn niz fabryczny i nie ma takiej opcji zebyś to zagrzał, nawet w heblach na mineral.
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

Kolejny niepotrzebny bajer :wink:
Kramon
Kontakt:

Post autor: Kramon »

Se zamontuje chłodzenie azotem ;]

Siła ma polegać na tym że teoretycznie im chłodniejsza subsntacja tym lepiej działa (oczywiście na logike..)
Spaced
moderator
Kontakt:

Kramon że co? Im chłodniejsza substancja tym lepiej co dziala? Chłodniejszy płyn lepiej tłoczki dociska? Czy moze zwieksza powierzchnie klocków?
Qcor
Kontakt:

Post autor: Qcor »

jak by nie bylo-hample im cieplejsze tym gorzej hamują, nawet w samochodach tak jest a, z czego to wynika nie wiem. Wiem, że ten pierdołek jest do shimano i hayesów a wszyscy normalni ludzi używają avidów
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1075066
Kramon
Kontakt:

Spaced, coś tam takiego jest że im chłodniejsze to tym lepiej działa nie wiem O_o
Spaced
moderator
Kontakt:

Kramon no wlasnie nie wiesz, powyzej pewnej temp rzeczywiscie hample przestaja dzialac ale idac twoim tokiem myslenia nalezałoby tez dampery chłodzic do zera absolutnego bo jak sie przegrzeja to moga stracic na pracy...( a w zerze absolutnym pewnie beda tak czułe, ze czacha dymi) Prosze cie jak nie masz zamiaru nic wniesc do tematu to nie pisz bo widze, ze regularnie to na forum robisz i tylko zamęt z tego powstaje.
szustaczek
Kontakt:

Post autor: szustaczek »

kurde ludzie ale o co tu sie klucic... jezeli wzrasta temp. hamulcy to spada ich skutecznosc zazwyczaj, nie mowiac juz o zagotowaniu plynu bo wtedy skutecznosci nie ma... a czemu? nie wiem, moze wujek gogle wie, niech zainteresowani poczytają, mi sie nie chce;]
sprzedam buty shimano MP90![url]http://allegro.pl/show_item.php?item=2041896325[/url]
Kramon
Kontakt:

Spaced,

"(oczywiście na logike..)"

Czytaj do końca me posty oczywiste jest że jest jakaś granica. Czy mam wam pisać dosłownie wszystko.
Spaced
moderator
Kontakt:

Kramon ale twoj post z logika miał niewiele wspolnego. Ja twoj post do konca czytalem ale ty mojego ze zrozumieniem nie czytales. Płyn ma nie wrzeć i tyle, kupujac dobre płyny temp wrzenia sa bardzo wysoko wiec wcale takiego płynu nie trzeba chłodzic.
wojtec
Kontakt:

Post autor: wojtec »

hmmm ? gdyby bylo to tak zamonowane ze plyn by sie w tym sprezal to moze by poprawialo sile ale tak to tylko cos jakby zbiornik wyrownawczy jak plyn sie grzeje to powieksza swa objetosc wiec pewnie ucieka do tego zbiorniczka zamiast blokowac klocki ale to tylko moje domysly wiec nie zwracajcie uwagi :D mysle ze to zbedny bajer ala chlodnica ...
Spaced
moderator
Kontakt:

wojtec przy grzaniu klocki blokuja sie tylko w heblach w układzie zamknietym ala formula b4 i pare innych starych wynalazków. Raczej juz nie w produkcji ;)
Kramon
Kontakt:

Spaced, dlatego zażartowałem sobie z azotem oraz napisałem o co biega z tym niby lepszym hamowaniem chodzi oto że jest mniej awaryjne. Co do tych płynów to też się zgodzę po prostu lepsze płyny mają wyższą temperaturę wrzenia oraz trudniej je rozgrzać.
wojtec
Kontakt:

Post autor: wojtec »

Spaced wiem dlatego nie rozumiem czemu sluzyc ma ten wynalazek ... poprostu ta bombka ma choldzic olej wiaterkiem i hamulec wtedy bedzie moc zyleta ze jak zahamuje przodem to zrobie potrojnego frontfilpa zatrzymujac sie na pierwszym drzewie :o jakos nie widze tego w praktyce ...
Kupie damper dhx 4.0 lub 5.0 dlugosc 222
ODPOWIEDZ