RS Totem - zamienniki uszczelek

Adas^^
Kontakt:

RS Totem - zamienniki uszczelek

Post autor: Adas^^ »

Pytanie dotyczy zamienników uszczelek. Uszczelki olejowe w totemie mają wymiar 40x50.5, patrząc do katalogów nie ma takich simmeringów które miałyby taki wymiar, Jedyne jakie znalazłem podobne to 40x50. Jest w ogóle jakaś możliwość kupienia innych uszczelek niż oryginalne?
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

oby nie enduro. Może być ciężko coś znaleźć, a te pół mm zrobi różnicę niestety
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Możesz spróbować kupić te 40x50 i zobaczyć. Ale jeśli weszłyby z luzem to niestety musisz sobie darować...
Adas^^
Kontakt:

Zdesperowany kupiłem te 40x50 i klapa. Jako, że nie miałem wyjścia zrobiłem tak: Wziąłem taśme izolacyjną, owinąłem bardzo ciasno i dokładnie uszczelkę (weszły równe dwie trochę naciągnięte warstwy), nadmiar po bokach odciąłem równo skalpelem, odtłuściłem to, gniazdo na uszczelkę w goleni też odtłuściłem i wbiłem mój patent. Wchodził z względnie dużym oporem, bo średnica po zmierzeniu tego specyfikuj okazała się troszeczkę większa od oryginału. Parę próbnych zjazdów zaliczył, olejem nie leje, a czułość taka jak była. Ile to wytrzyma, nie wiem, możliwe, że w najmniej oczekiwanym momencie wydmucha mi ją na zewnątrz, ale zobaczymy jak to bd. Ogólnie zostaje zakup oryginałów, bo innego wyjścia nie ma.
Tadziuu
Kontakt:

Post autor: Tadziuu »

Człowieku, simmering nie jest do ruchów posuwisto-zwrotnych tylko do obrotowych. ;) Taki szpej to sobie na wał w traktorze możesz założyć. Idź do motocyklowego z oryginalną uszczelką i powiedz, że chcesz takie same, albo i lepsze i zaznacz, że mają być do amortyzatora. Zapłacisz po 10 za sztukę i będzie ci to banglać latami. ;)

Oczywista po ich równym wbiciu ładnie je smarujesz Dżudi masłem albo inszym specyfikiem do tego przeznaczonym. Uszczelki kurzowe też.

Muuuaaahhahahaa! 666 post :twisted:
http://tadziu-.pinkbike.com/album/2k12-Riding/
Adas^^
Kontakt:

Kolego, zobacz sobie co siedzi oryginalnie w boxie np. z 2k8. Uszczelki mają oznaczenie TC i są to normalne uszczelki do ruchu obrotowego. Sam producent tak stosował i tak działało. Wielu jeździ na zamiennikach i każdemu to działa, więc nie wciskaj kitów. :D
Tadziuu
Kontakt:

Post autor: Tadziuu »

W takim razie pogratulować inżynierom RS'a. Biję ukłony i z uniżeniem wycofuję się w cień.

Edit: Nie no nie zdzierżę. Jakim cudem. Jakim cholernym cudem inżynierowie RS'a, którzy od lat produkują amortyzatory zaczęli stosować zwykłe simmeringi do amortyzatorów? Przecież to wbrew logice.

Albo ktoś tu kogoś w balona robi, albo krowy latają.
http://tadziu-.pinkbike.com/album/2k12-Riding/
xprot
Kontakt:

Post autor: xprot »

odpowiedz jest prosta:

KASA. masz nie znaleźć w sklepie i kupic u nich= zaplacic im 150 zl za cos wartego 10.

daj dokladne wymiary!! przepisz z uszczelki lub rob jej zdjecia.
Adas^^
Kontakt:

Chodzi o uszczelki totema? Jeśli tak to nietypowe bo dokładnie 40x50.5x9.5. Oryginalne są dwuwargowe przez co kurzowa ma tylko jedną wargę . A co do tych zwykłych simmeringów to kolejną odpowiedzią jest to jakie zadania ma spełniać taka uszczelka? Ma uszczelniać, nie wpływać zbytnio na płynność, nie ścierać anody i zostawiać film na ladze. Po co jakieś nie wiadomo jakie uszczelki typu Evil Genius skoro zwykłe od traktora, na które producent nanosi logo i sprzedaje za kupę hajsu działają spełniając wszystkie wymogi. Konstrukcja takiej uszczelki jest dobra. Kolega w Domainie lata na takich za 10zł, ja latałem w piku na takich i działa jak trzeba. Większy problem jest z tym totemem, mój patent to typowa "druciarka", ale być może jest to wyjście i będzie działać.
maxcyg
Kontakt:

Post autor: maxcyg »

Tadziuu^ Simmering może być również stosowany jako uszczelnienie na połączeniach przesuwnych, przykład inny niż RS to VW, niedawno w samochodze wymieniałem simmering na drążku zmiany biegów.
djwiocha
Kontakt:

Re:

Post autor: djwiocha »

Tadziuu^ pisze:Edit: Nie no nie zdzierżę. Jakim cudem. Jakim cholernym cudem inżynierowie RS'a, którzy od lat produkują amortyzatory zaczęli stosować zwykłe simmeringi do amortyzatorów? Przecież to wbrew logice.

Albo ktoś tu kogoś w balona robi, albo krowy latają.
Po prostu działa, dlatego.

Adas^^ sądzę że twój patent wytrzyma długo, a na pewno jest lepszy od uszczelek Enduro :D
ROWER / BLOG / YOUTUBE / PINKBIKE
Adas^^
Kontakt:

Niech wytrzyma choćby pół roku to już będę szczęśliwy bo i tak zaglądam dolnych goleni dość często a wymienić uszczelki to chwila i patent tani :D
ODPOWIEDZ