Problem D.O.P.E.
Problem D.O.P.E.
siema , kupilem piaste nowa piaste ns coaster dh 135mm/12mm i nie pasuje mi z dope-em. wyglada to mniej wiecej tak ( foto) w zaleznosci od ustawienia dope i tak i tak nie pasuje :/ jakby kolnierz piasty byl zbyt dlugi i hamulec nie siega do tarczy
- Załączniki
-
- zdjcie0070_573.jpg (88.03 KiB) Przejrzano 1744 razy
mi sie wydaje ze tam moze powinna byc piasta 150x12 tylko ze ta nakretka dystansowa na oske powinna byc bardzo cienka... no bo jak zakladamy kolo i hamulec do zwyklej ramy bez DOPE... to miedzy rame a tarcze wchodzi adapter a do adaptera przykrecony jest zacisk... w systemie PM oczywiscie...
a tutaj wyglada to tak jakbysmy chcieli zalozyc zacisk bezposrednio do ramy nie wkladajac adaptera ( dystansu) ktory przesunie nam zacisk do tarczy...
moznaby to zamontowac uzywajac adaptera ktory by przesunął otwory do przykrecenia zacisk blizej tarczy i lekko w dol zeby zacisk byl na wlasciwej wysokosci wzgledem tarczy...
jak nie wiecie o co mi chodzi to zrobie jakis rysunek w paincie
ewentualnie tak jak poprzednik pisze ze zamiast jednego z konusow zaklada sie plywak..ale wtedy potrzebowalbys piasty 150x12 a nie 135x12..wiec obawiam sie ze kupiles niewlasciwa piaste...
ale da sie zamontowac to na takiej piescie jak masz nie pekaj tylko trzeba bedzie zrobic maly patent;]
a tutaj wyglada to tak jakbysmy chcieli zalozyc zacisk bezposrednio do ramy nie wkladajac adaptera ( dystansu) ktory przesunie nam zacisk do tarczy...
moznaby to zamontowac uzywajac adaptera ktory by przesunął otwory do przykrecenia zacisk blizej tarczy i lekko w dol zeby zacisk byl na wlasciwej wysokosci wzgledem tarczy...
jak nie wiecie o co mi chodzi to zrobie jakis rysunek w paincie
ewentualnie tak jak poprzednik pisze ze zamiast jednego z konusow zaklada sie plywak..ale wtedy potrzebowalbys piasty 150x12 a nie 135x12..wiec obawiam sie ze kupiles niewlasciwa piaste...
ale da sie zamontowac to na takiej piescie jak masz nie pekaj tylko trzeba bedzie zrobic maly patent;]
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
też mam w rowerze system d.o.p.e. i też przy zakładaniu miałem ten sam problem, jednak przypatrzyłem się na pinkbike jak inni mają to zamontowane i wywnioskowałem, że konus piasty pownien stykać sie z rama, pozniej podkladka a nastepnie mocowanie d.o.p.e. przy piescie, jednak możliwe, że piasta ns'a ma stały konus, więc system z tym nie bedzie działał.. mam na zbyciu koło które działa z tym(na ringle) wiec jak cos do PW ; ]
POZDRO
POZDRO
[S]2x yeti 4x roz. s i l
ja bym to zrobil w ten sposob ze dorobilbym adapter.... i zalozyl to tak jak jest na zdjeciu ktore dal Creed pod warunkiem ze plywak moze byc tak zalozony i bedzie poprawnie dzialal...
P.S. po prawej stronie obok plywaka (niebieski) powinna byc jeszcze rama ale zapomnialem dorysowac a jest to malo istotne na tym rysunku..o co chodzilo kazdy widzi...
P.S. po prawej stronie obok plywaka (niebieski) powinna byc jeszcze rama ale zapomnialem dorysowac a jest to malo istotne na tym rysunku..o co chodzilo kazdy widzi...
- Załączniki
-
- dhz.JPG (13.35 KiB) Przejrzano 1640 razy
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
już to ustaliliśmy na GG..
do tej KONY, tak jak ktoś pisał, używa się piasty Ringle Demon (moze byc i abbah, albo jumping flea), w wersji na 150mm ze zdjętym konusem.
Ot cała filozofia... sprzedawca zmierzył piastę bez konusa i wyszło mu 135mm i to tez powiedział Creedowi, że miał piastę 135mm. Sprzedawca nie wiedział ze to 150mm bez konusa.
Sprawa rozwiązana.
do tej KONY, tak jak ktoś pisał, używa się piasty Ringle Demon (moze byc i abbah, albo jumping flea), w wersji na 150mm ze zdjętym konusem.
Ot cała filozofia... sprzedawca zmierzył piastę bez konusa i wyszło mu 135mm i to tez powiedział Creedowi, że miał piastę 135mm. Sprzedawca nie wiedział ze to 150mm bez konusa.
Sprawa rozwiązana.
nie to ze to tamto ale bzdury piszecie jakich malo, do tego systemu sa specialne piaste niejest to taki sam dope jak w stinki to jest stab i dope jest inny niewspominajac juz otym ze sa wymienne mocowania hampla pod ruzne piasty, to mocowanie z fotek wyglada jak standardowe ktore dostaje sie w calym secie i piasta jaka pasuje do tego jest np tu http://allegro.pl/item593651109_sun_rin ... legro.html wiec skonczie juz z rozmyslaniami a ty kup odpowiednai paiste
ale niekazda 150 ze zdjectym konusem sie nada wiec niewprowadzajcie goscia w blad
ale niekazda 150 ze zdjectym konusem sie nada wiec niewprowadzajcie goscia w blad
tech Trcohę bym z tobą polemizował.
Nie napisałem, że każda. Tylko, że Abbah, Jumping Flea i Demon. I będę się trzymał wersji, że to jest piasta na 150mm bez konusa. Skumaj, że te biki były sprzedawane w wersjach z tymi właśnie trzema modelami piast. Czy jest możliwe, aby ringle specjalnie dla KONY robił 3 modele piast z poszerzonym kołnierzem pod tarczę ? Szczerze wątpię!
Dopóki mi ktoś nie pokaże dwóch zdjęć z suwmiarką, dwóch leżących obok siebie piast Ringle Abbah z rożnymi kołnierzami to nie kupię tego.
Zdecydowanie prościej jest zamówić do wszystkich rowerów dedykowany adaper DOPE, który i tak jest robiony na zamówienie, niż przerabiać 3 modele piast.. no daj pan spokój. Nie kupuję tego....
Nie napisałem, że każda. Tylko, że Abbah, Jumping Flea i Demon. I będę się trzymał wersji, że to jest piasta na 150mm bez konusa. Skumaj, że te biki były sprzedawane w wersjach z tymi właśnie trzema modelami piast. Czy jest możliwe, aby ringle specjalnie dla KONY robił 3 modele piast z poszerzonym kołnierzem pod tarczę ? Szczerze wątpię!
Dopóki mi ktoś nie pokaże dwóch zdjęć z suwmiarką, dwóch leżących obok siebie piast Ringle Abbah z rożnymi kołnierzami to nie kupię tego.
Zdecydowanie prościej jest zamówić do wszystkich rowerów dedykowany adaper DOPE, który i tak jest robiony na zamówienie, niż przerabiać 3 modele piast.. no daj pan spokój. Nie kupuję tego....