[luke_] MDE Damper SX + Elka Stage 5 + Fox 36 FLOAT 180mm

luke_
Kontakt:

Post autor: luke_ »

napinacz jest zamówiony :) czekam na niego po prostu
HCC Components - z dumą wyprodukowane w Polsce
www.hcc-components.pl
=disbrainer=
Kontakt:

Post autor: =disbrainer= »

luke_ pisze:napinacz jest zamówiony
co wybrales?
luke_
Kontakt:

=disbrainer= pisze:co wybrales?
kompletną egzotykę :)
Firma z RPA, Csixx (www.csixx.com) - wersja pod przerzutkę, ale bez rockringu.
Będzie w Polsce w kwietniu, do tego czasu byćmoże coś innego założę, żeby mi łańcuch nie spadał.

Wersja prototypowa wygląda tak:

Obrazek
www.hcc-components.pl
luke_
Kontakt:

No i golenie zamienione :)
Teraz wygląda tak jak chciałem z tym widłem. Mocno, ale bez przesady.

Obrazek

Obrazek

Wiem że teraz jest moda na białe widelce w czarnych ramach i podobne zestawienia. Ale ja jestem raczej tradycjonalistą jeśli chodzi o stronę wizualną.
I tak mi się podoba.
www.hcc-components.pl
Impus
Kontakt:

Post autor: Impus »

Nie za duży ten totem ? ;)
luke_
Kontakt:

już bym do takich cieniutkich rurek jak są w 55 nie chciał wracać ;)
www.hcc-components.pl
=disbrainer=
Kontakt:

luke_ pisze:Wiem że teraz jest moda na białe widelce w czarnych ramach i podobne zestawienia.
sam mialem seryjnie bialy amor w czarnej ramie i tez mi sie nie podobalo (chociaz nie dlatego sie go pozbylem). piekny set Ci teraz wyszedl, sam przyszlosciowo biore Totema pod uwage ale koniecznie ze zmiana skoku 180-140.

btw, jeden z najladniej zlozonych i najlepiej pomyslanych rowerow jakie ostatnio widzialem, brawo! jesli stwierdzisz, ze chcesz sie jednak pozbyc demowki, to rezerwuje czerwone tarcze hope'a ;)
Impus pisze:Nie za duży ten totem ? ;)
"za duzy"? w jakim sensie?
Impus
Kontakt:

Post autor: Impus »

Wysokości. Coverta zawsze widziałem jako taki bike 150/150
=disbrainer=
Kontakt:

widac na zdjeciach ze geo jest ok i nadal jest "podjezdzalny", wiec czemu nie?
luke_
Kontakt:

Covert jest zaprojektowany dookoła widelca 160-170mm (36/Lyrik etc.). Taką informację dostałem od Larsa z Transition Bikes.
W tej chwili jestem jakiś centymetr wyżej z przodu - nie zmienia to geometrii w sposób który mocno da się zauważyć pod górkę. Za to na zjazdach jednak poprawia zachowanie dość znacznie.
Gdyby to spowodowało jakiś problem w zachowaniu roweru - obniżyłbym widelec. Ale nie widzę takiej potrzeby póki co :)
www.hcc-components.pl
Jergus
Kontakt:

Post autor: Jergus »

Pieknie się prezentuje z nowym nabytkiem z goleniami 40mm :)
luke_
Kontakt:

Witam,

mały update :)
Rower teraz wygląda tak:

Obrazek

W Totemie zmieniłem sprężynę na powietrzną Solo Air. Oraz założyłem sztycę regulowaną Blacx Jewel AM+.
Ponieważ demo w tym roku nie doczeka się wskrzeszenia z prozaicznych przyczyn, postanowiłem wstawić do Coverta ciężkie kółka i sprawdzić go na lokalnych trasach DH.
Wybór był dość łatwy - dostałem w dobrej cenie komplet kółek do DH/FR firmy jakżeby innej - Transition :) Do tego założyłem oponki z demo i wio :)

W pierwszych chwilach miałem nielada zagadkę jak ogarnąć ten rower na tych trasach, ale wyczułem go w weekend i zacząłem latać WSZYSTKO to samo co na demo. Świetnie było.
A w tygodniu dostałem z reklamacji damper RP23, założyłem go i ponownie ruszyłem na trasy.

I jest FLOW! Po prostu genialny rower na takich trasach :)
Wymaga trochę przyzwyczajenia, bo jest o wiele lżejszy od demo. Ale o wiele łatwiej też się go kontroluje w powietrzu.
Dodatkowo dokręcanie w miejscach gdzie tego potrzeba jest o wiele łatwiejsze.
Mówi się że na nizinne trasy pseudo DH taki rower wystarczy zamiast czystej zjazdówki. Na moim poziomie umiejętności - czyli dla osób które nie latają naprawdę wielkich rzeczy - zaryzykowałbym stwierdzenie że nie wystarczy. Jest lepszy.
Latam dalej i wyżej, zjeżdżam szybciej i łatwiej mi się nim skręca.

Naprawdę nowoczesna klasa rowerów enduro ma ogromne możliwości!
www.hcc-components.pl
=disbrainer=
Kontakt:

luke_ pisze: Naprawdę nowoczesna klasa rowerów enduro ma ogromne możliwości!
nic dodac nic ujac.
luke_
Kontakt:

zmieniłem w sumie kilka rzeczy w rowerze i zapomniałem zrobić update :)

po pierwsze, w końcu udało mi się znaleźć dobry sprężynowy damper w mojej długości:

Obrazek

Jazda w dół jest absolutnie nieziemska. Koło jest całkowicie przyklejone do gleby i tam gdzie powietrzny damper się gubił (RP23) a ja przelatywałem po kamieniach bardziej niż przejeżdżałem, sprężynowy DHX bierze na siebie dwa razy tyle pracy a ja mogę przejechać sekcję duuużo szybciej.
Po prostu szok.
Na podjazdach wiadomo - dupy nie urywa, RP23 podjeżdżało lepiej. Ale to nie moja bajka.

Poza tym zdecydowałem że jeśli będę cokolwiek od teraz zmieniał w rowerze to będzie to absolutnie najwyższa półka. Bo w sumie wszystko mam, działa pięknie. Więc mogę sobie wyszukiwac pomału perełki.
No i jedna z nich to pedały Twenty6 Predator.

Obrazek

w wersji customowej z ksywką :) hehe

Trzymają jak opętane - a wydawało mi się że Straitline mają niesamowite trzymanie. Za to trzeba mocno uważać na nogi, po piny przeorają wszystko :)

No i dorzuciłem sobie do kompletu dwa kaski:

URGE Archi-enduro do ostrzejszej jazdy i w góry na ET
Obrazek

i będąc pod wrażeniem powyższego, URGE endur-o-matic do lżejszej jazdy
Obrazek

Oba kaski są po prostu zajebiste. Więc do demówki kupię pewnie na przyszły sezon Down-o-matica :D

a tak mój rowerek w pełnej okazałości wygląda teraz:

Obrazek
jeszcze na starych pedałach :)
www.hcc-components.pl
kuklis
Kontakt:

Post autor: kuklis »

Chyba bardziej dopieszczony od kobiety :D
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Bogactwo skhurwysynu :D Pedałki mega. Nie brakuje Ci tłumenia w dhx (wiele osób na to narzeka)
ablee
Kontakt:

Post autor: ablee »

Rower bądź co bądź zacny! ! ! Ale ten Totem jest zbyt masywny do tej "filigranowej" ramy.
luke_
Kontakt:

dzięki.

moja Pani nie narzeka raczej - w każdym razie nie skarżyła mi się ;)

Jeśli chodzi o tłumienie kompresji (wolnej - czyli ProPedal), w porównaniu do RP23 jest mniejsze. Ale i tak nie kręcę poza połowę, więc nie ma to dla mnie znaczenia.
Jeśli chodzi zaś o tłumienie powrotu - nie ma z nim problemu. Zakres jest spory.

Co do Totema. To tak. Po pierwsze, Covert filigranową ramą jednak nie jest - czarny po prostu wyszczupla i nie widać profili jak w niejednej zjazdówce :)
Po drugie, mając 95kg wagi (plus plecak etc.) i oczekując sztywności roweru, zbyt wielkiego wyboru nie mam. W 55 było wyraźnie czuć brak sztywności.
I racja, że Lyrik 170 Solo Air RC2 DH byłby bardziej na miejscu, ale był tylko biały i to w cenie dwóch takich Totemów :) jak się trafi czarny mat to się przymierzę pewnie.

Totem ma jeszcze jedną ogromną jak dla mnie zaletę. Ma monstrualną wręcz komorę powietrzną. W przypadku ciężkich osób, wyższe niż dla lżejszych ciśnienie powoduje zawsze bardzo dużą progresję amortyzatora. I ta ogromna komora powietrzna w Totemie likwiduje ten problem.
www.hcc-components.pl
luke_
Kontakt:

Wróciłem ostatnio na traskę na której uległ mój obojczyk :)
Trochę błotka było, rowerek w konfiguracji do enduro (sztyca na maksa w dół, ciężkie koła i opony 2ply, oczywiście sprężynka, ff i pełne ochraniacze) sprawdza się wręcz rewelacyjnie. Banan na twarzy non stop - co widać na poniższej focie :)

Obrazek

Jazda była świetna, niemało błotka po ostatnich burzach.
Gorąco jak cholera - ale tym razem zamiast gogli wziąłem do Archiego okulary i po prostu rewelacja! Jakby to nie był fullface!
Jakieś 29 stopni i wilgotność jak w amazońskiej dżungli, do tego po dwóch miesiąch od pęknięcia obojczyka zrobiłem się, kurcze ostrożny więc jeździłem w pełnej zbroi :)
Ale nie było wcale aż tak gorąco jak się spodziewałem.
rowerek się troszkę przybrudził:

Obrazek

teraz jeszcze myślę o spróbowaniu krótszeg mostka - 50mm. Mam 65mm i siodło trochę przesunięte do przodu. Sądzę że przy 50mm mostku będę mógł cofnąć siodło o te 2cm do tyłu i pod kątem zjazdów będzie lepiej. Nie wiem tylko jak przy "normalnej" jeździe będzie to się sprawdzać.
www.hcc-components.pl
ODPOWIEDZ