Czy amor ok 140 mm nada sie do streetu??

worgil
Kontakt:

Czy amor ok 140 mm nada sie do streetu??

Post autor: worgil »

Mam takie pytanie czy kupując amorka ok 140 mm skoku to moge zrezugnowac ze streetu i tylko dh ? Zadaje to pytanie gdyż chce miec amor do dh ale tez takie zebym mogł pojezdzic czasem na streecie.
proban
Kontakt:

Post autor: proban »

1. interpunkcja.
2.Pierwszy raz słyszę, żeby amor 140mm był do DH :D
Kup pike, lub domaina 318 z u-turnem. Pozjeżdżasz i pojeździsz w streecie na tym.
hecto
Kontakt:

Post autor: hecto »

Ja się radzę poważnie zastanowić najpierw.
To jest rower do street`u:
http://www.yt-industries.com/shop/de/Bikes/FirstLove
A to do dh:
http://www.yt-industries.com/shop/de/Bi ... Es-2.0-Pro
I ja osobiście nie wyobrażam sobie jak możne jeździć jednym rowerem w każdej z tych dyscyplin. To czy rower jest dh czy street nie świadczy ilość skoku przedniego amortyzatora!
Można połączyć dh z fr albo enduro. Ale nie ze street`em.
worgil
Kontakt:

No chyba amorek ok. 140 mm w HT jest do dh. :D
hecto
Kontakt:

Post autor: hecto »

Nie, nie jest. 140mm ma na przykład pike. I jego przeznaczeniem było wczesne enduro i trail.150mm ma sektor i dalej jest to trail. Te amortyzatory nie są przeznaczone do dh, więc się w dh na nich nie jeździ.
worgil
Kontakt:

Wiele amortyzatorów o skoku 140 mm na sklepach rowerowych sa opisane jako dh/fr i wile osób używa drop off-y do dh
pixel991
Kontakt:

Post autor: pixel991 »

Co do tematu to kolego nie da się tak zrobić, a dlatego że w rowerze do streetu amortyzator ma skok od 80 mm do jakieś 100 mm może 115 mm max, rower do dh ma w amortyzatorze skok ponad 160 mm czasami jak poprzedni koledzy się kłócą to w tej sprawie jest tak że niektórzy wkładają amortyzatory do dh z skokiem 140 mm czy 150 mm :D . Mam nadzieje że pomogłem chodź trochę rozwiązać twój problem :)
worgil
Kontakt:

czyli ze streetu moge zrezygnować, ale jesli rama może mieć maksymalnie 160 mm (dartmor hornet) amortyzator a jest do dh, to nie da sie dobrac do tej ramy dobrego amortyzatora nie ryzykująć uszkodzeń ramy.Wnioskując ze amorki do dh zaczynają sie od 160 mm.
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Może tak, do prawdziwego Dh jest amortyzowana rama i amortyzator 160mm+. Tak wygląda rower Downhillowy. Oczywiście można też zjeżdżać na sztywnej ramie i mniejszym amortyzatorze. Hornet to nie jest rama do prawdziwego dh, jest to rama dla amatorów, ludzi zaczynających bądź takich których nie stać na ramę downhillową. Da się fajnie pozjeżdżać na takim Hornecie z Pikiem 90-140skoku, ale zależy kto co rozumie przez dh, czy jest to jazda po lekko nachylonej leśnej ścieżce czy zapie***** w alpach jak szalony bo ogólnie to tak właśnie wygląda dh.
A na horncie z pikiem ze skręconym skokiem na 90mm spokojnie pojeździsz w streecie, kompresje trochę podkręcisz i będziesz miał prawie sztywniaka, tylko wtedy potrzebna będzie dobra przerzutka na krótkim wózku żeby nie przeszkadzała za bardzo w streecie

worgil
Kontakt:

Ok wielkie dzieki za odpowiedź .
pixel991
Kontakt:

Wiesz co do horneta to widziałem sety które miały boxxery czy 888 ze skokiem 200 mm, to że tam pisze że rama lubi 160 mm to nie znaczy że jak będziesz mieć 170 mm to ci strzeli na pierwszej lepszej skoczni :D FR maniak hornet ma jednak przeznaczenie do dh, nie mów że od razu rama fulla to jest jedyna downhillowa rama, bo sztywniaki niektóre mają przeznaczenie typowe do dh tak jak hornet. Oczywiście żeby kolegi w błąd nie wprowadzić to większość osób jeździ na fullach, ale mówimy o jeździe po lokalnych trasach gdzie sztywniaki sie dobrze sprawują, tak samo dobrze się sprawują na zawodach typu JoyRide i inne. Co do worgil to tak jak FRmaniak ci doradził kup sobie pike o skoku regulowanym i będziesz mógł tu i tu spróbować, napęd to też musiałbyś się zastanowić się nad single speed i przerzutki tylnie , bo jak wiadomo to w street jest tylko napęd ss :D
pixel991
Kontakt:

Sory za pisanie takie mało zrozumiane, ale dziś jestem jakoś nieogarnięty :D
ODPOWIEDZ