Ułożenie opony na Obręczy

sierwa
Kontakt:

Ułożenie opony na Obręczy

Post autor: sierwa »

Witam, założyłem ostatnio uzywane już kiedyś oponki Schwalbe Albert zwijane. Lecz ostatnio przy czyszczeniu roweru zauważyłem że w przednim kole opona nie leży idealnie na obręczy a z jednym miejscu delikatnie jak by wychało gdzieś o około 1-1,5mm. W sumie krawędź opony wygląda dobrze i zachacza się na oponie, ale moje pytanie jest czy mam jeździć z myślą że w każdej chwili może mi ona zeskoczyć z obręczy? Na tyle mam tą samą oponke i leży w całości dobrze.

Dla zobrazowania zrobiłem 2 zdjęcia telefonem, bez powalającej jakości ale mam nadzieję że mniej wiecej obrazuje powyższy opis. Jeśli jednak były by jakieś problemy to postaram się o lepsze. Na stronce w max rozdzielczości
http://zapodaj.net/874303abf8cfe.jpg.html
http://zapodaj.net/ee289589c9de0.jpg.html
Załączniki
aaaaaaaaaaaa.jpg
55555555555.jpg
KamilQ
Kontakt:

Post autor: KamilQ »

Przecież trzyma się ładnie
sierwa
Kontakt:

W tym jednym miejscu zaznaczonym słabo widocznymi strzałkami delikatnie odstaje w stosunku do całości.
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

<sierwa>
Jesteś przewrażliwiony, ja nic nie widzę
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

1. obręcz moze miec lekkie jajo ;)
2. Upuszczasz cisnienie na niemal totalny flak, jedziesz po płaskim pare metrów i pompujesz wtedy opona zwykle ładnie siada w obręczy ;)
3. Młyno ładnie podsumował ten temat ;) Piwko dla Ciebie.
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

tak bywa, to norma i niczym to nie grozi. Często ta "część" opony wystaje poza krawędź, nie ma sie czym martwić ;)
sierwa
Kontakt:

Hah, może trochę jestem przewrażliwiony po tym jak kiedyś mud marry mnie o mało nie zabił jak wracałem z bułkami do domu ;]
Ale dzięki chłopaki, będę jeździł dużo spokojniejszy.
NorekO
Kontakt:

Post autor: NorekO »

Również nic nie widzę, może kwestia zdjęć które nie zawsze oddają prawdziwy stan.
Ewentualnie spuszczasz powietrze do zera, psikasz po rancie jakimś preparatem smarującym, albo smarujesz ludwikiem, rozsmarowujesz palcem równomiernie po oponie i pompujesz do właściwego ciśnienia.
Micheliny DH16 za każdym razem musiałem tak traktować, bo same nie chciały się ułożyć właściwie
ODPOWIEDZ