Ustroń

Mamba
Kontakt:

Ustroń

Post autor: Mamba »

Witam,potrzebuję daty zawodów downhillowych na czantori w maju.A dokładnie chcę się upewnić.Z góry dzięki.
maxcyg
Kontakt:

Post autor: maxcyg »

Z tego co ja pamiętam to na Czantori jest zakaz zjazdów, a co dopiero zawody. Nie pytasz przypadkiem o Palenice ?
Mamba
Kontakt:

Post autor: Mamba »

Faktycznie mój błąd chodzi o Palenice.
maxcyg
Kontakt:

Post autor: maxcyg »

11-12 maja Beskidia Downhill Cup

ps. Na necie można znaleźć kalendarz zawodów np na szok.it
dhzwierzak
Kontakt:

Post autor: dhzwierzak »

Fajnie byłoby gdyby rzeczywiście 11-12 maja na Palenicy dało się śmigać. Dzisiaj mamy 06 kwietnia a w górach pełnia zimy. Szyndzielnia, Klimczok - śniegu tyle jeszcze o tej porze roku nie widziałem w życiu..... a żyję już dość długo. Jak się profil pogodowy radykalnie w ciągu następnych 10-14 dni nie zmieni, to kicha z wszystkimi zawodami do połowy maja minimum niestety :-((
Jest ryzyko, jest zabawa, albo piargi (gleba) albo sława
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

dhzwierzak pisze:Fajnie byłoby gdyby rzeczywiście 11-12 maja na Palenicy dało się śmigać. Dzisiaj mamy 06 kwietnia a w górach pełnia zimy. Szyndzielnia, Klimczok - śniegu tyle jeszcze o tej porze roku nie widziałem w życiu..... a żyję już dość długo. Jak się profil pogodowy radykalnie w ciągu następnych 10-14 dni nie zmieni, to kicha z wszystkimi zawodami do połowy maja minimum niestety (
Bez przesady. Mam 26 lat, a pamiętam czasy kiedy spokojnie w kwietniu na deske mozna było jeździć. Już się ociepla i teraz to raczej gwałtowna zmiana będzie.
dhzwierzak
Kontakt:

Spaced, ja mam 45 lat i całe moje życie związane jest od dzieciaka z górami. Masz rację, co prawda na desce nie śmigam ale długie lata na nartach jeździłem i bywało, że na 1 maja na górze Skrzycznego kończyliśmy sezon narciarski - do Jaworzyny dawało się dojechać. Tu nie chodzi o to, że jest śnieg (o tej porze to normalne), ale o to, ile go jest i jaka jest pokrywa śnieżna. Byłem wczoraj w nocy pobiegać z czołówką na rakietach po Szyndzielni. Na górze lekki mrozik, śniegu z metr. Przy czym pierwsza warstwa to stary "beton" tak z 50 cm reszta to te ostatnie opady. Uwierz mi, czegoś takiego w kwietniu jak żyję, nie widziałem. To działa jak termos. Musi przyjść masywne ocieplenie i do stałe w czasie + jakiś ciepły halny, to powinno puścić. Jeśli przyszły tydzień będzie jeszcze taki, jak teraz, to mogę się złożyć o wszystko, że do połowy maja to nie zejdzie. Tzn. gdzieś niżej pewnie się pojeździ, ale takie miejscówki jak Palenica, Stożek, Skrzyczne będą jeszcze w śniegu w znacznej części. Czego oczywiście nam wszystkim nie życzę :)
SiekaSS
Kontakt:

Post autor: SiekaSS »

Panowie !!! Za Tydzień będzie diametralne ocieplenie!!!! :) :D
dhzwierzak
Kontakt:

Obyś kolego SiekaSS prorokiem był, bo ta zima to już bokiem wychodzi. Sprzęt wyszykowany a w górach "połowa lutego".
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Już wolę śnieg niż to bagno co będzie za niedługo...
dhzwierzak
Kontakt:

Przy tych warunkach, jakie są teraz, rzeczywiście bagno będzie okrutne. Byłem dzisiaj na rowerze, syf już się zaczyna. Z Szyndzielni zjedziesz tylko od Sahary w dól i to niezbyt fajnie. Jak się zrobi przysłowiowe +20, to za jakieś trzy tygodnie będziem śmigać. Jak się pogoda będzie pipczyć tak na poziomie 8-12 st. , to nie mam pojęcia kiedy bagno odejdzie w niebyt.
ODPOWIEDZ