luzy na dolnym linku w Iron Horse Sunday, łożyska całe są.

pagerek
Kontakt:

luzy na dolnym linku w Iron Horse Sunday, łożyska całe są.

Post autor: pagerek »

niepokoi mnie luz w moim ironie, rozebrałem wahacz wybiłem łożyska i były bez luzów, minimalnie były nie dobite do końca i teraz luz jest mniejszy ale i tak nie jest to fajne. Co to może być za przyczyna? Wymienić te tulejki co są miedzy linkiem a łożyskiem na większe minimalnie? Ktoś tak miał?
EDYCJA: kolega mi powiedział że Irony mają pływający wahacz, to prawda? Nigdy nie miałem styczności z Ironem.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

Nie możesz wyczuć między czym dokładnie jest luz? Poruszaj, posłuchaj, pomacaj, a napewno wyczujesz czego to wina
pagerek
Kontakt:

luz jest na linku na dole, kolega mówił że Irony tak mają "pływający wahacz" tak jak bym jeszcze zdołał włożyć rękę między damper a ramę i sięgnąć do linka, jest to nie możliwe.
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

bzdura,nie powinno byc zadnego luzu.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
pagerek
Kontakt:

gadał że nowe demo 8 tez tak mają
kajto01
Kontakt:

Post autor: kajto01 »

Witam.
Też mam niedziele i miałem ten sam problem ale go rozwiązałem. Okazuje się że śruba którą się wkręca w tuleje (od strony korby) popuszcza podczas pracy zawieszenia i robi się luz. Użycie niebieskiego kleju do śrub niweluje ten problem.
piotrex
Kontakt:

skoro luz po dokreceniu wahacza,bez jezdzenia to bardziej prawdopodobne jest wyrobione gniazdo lozyska..
kajto01
Kontakt:

wygląda na to że tuleja jest wyrobiona lub te łożyska masz nieorginalne czyli z dorabianymi tulejami które minimalnie nie dolegają bo jesli ci się zmniejszył po dobicu łożysk to zapewne w tym tkwi problem
Lord_92
Kontakt:

Post autor: Lord_92 »

To jest norma jeśli miałeś ramę Sundaya składanego, np. ja miałem coś takiego, że łożyska się po prostu odklejały. Luzów łożyska nie miały ale były takie minimalne luziki między ramą a łożyskami(pomimo odpowiednich wymiarów i oporu przy wbijaniu). Także gdy nie jest prosto z fabryki tylko np. wyczajony na okazjach przedni i tylny trójkąt(których było mnóstwo na ebayu) i połączony niby dobrymi łożyskami nie w fabryce. Miałem podobne wrażenie, czułem, że niby są luzy na łożyskach ale ciężko było wyczuć gdzie i czy to faktycznie łożyska... Znalazłem fajne rozwiązanie i od 2 lat śmigam i jest świetnie :) Jeśli ramka była składana w ten sposób to radziłbym sprawdzić pod tym kątem.
facebook.com/AntidoteBikepark
kontakt@antidotebikepark.pl
pagerek
Kontakt:

kajto01 śruby trzymają, mam zamiar zrobić większe tuleje tzn grubsze i wyższe piotrex nie ma wyrobionego gniazda, wchodzi z oporem że masakra Lord_92 tego niewiem czy na ebayu składany, co masz na myśli odklejały sie łożyska? Jakie właśnie rozwiązanie znalazłeś?
kajto01
Kontakt:

najlepiej oryginalne łożyska założyć niż bawić się z tulejami. Jeśli łożysko siedzi to nie powinno być luzów. jeśli ma luzy na ramie to co ma tyny inny trójkąt do tego?? przecież jeszcze link dony łączy ramę z trójkątem
Lord_92
Kontakt:

pagerek, klej do łożysk nic nie dał, gość z goodbiku chyba coś tam podłożył coś cieniutkiego i wbił. Łożyska miały idealne wymiary jakie rekomendował IH, więc najwyraźniej panowie inżynierowie od rysunków i wymiarów coś zawalili. Spotkałem się już z kilkoma takimi przypadkami(o dziwo wyłącznie w rocznikach wc 08, może to po prostu jakieś wady związane z wykonanymi wymiarami? ) Wiesz to było coś takiego, że przez pół roku było ok, później pojawiły się mikro luziki, później troszkę większe luziki(które jeszcze w ogóle nie przeszkadzały), ale mimo to gniazda i łożyska były jak nowe, co było poniekąd zaskoczeniem, że od początku nie było takich objawów. Więc sprawdź jakoś pod tym kątem :) Na początku był to dolny link a później to samo było w górnych łączeniach (tylko w przypadku połączeń z tylnym trójkątem).
pagerek
Kontakt:

ale daj mi rozwiązanie jakie Ty zrobiłeś że już nie ma tych luzów
Lord_92
Kontakt:

No podałem Ci, coś bardzo cieniutkiego jako podkładka wystarczyło :) To było sreberko zwykłe, najwyraźniej zdało swoją rolę skoro od prawie 2 lat wszystko już jest ok.
pagerek
Kontakt:

dobra pół rozwiązania jest :D tylko powiedz gdzie to dałeś
Mazur93
Kontakt:

Post autor: Mazur93 »

Pomiędzy łożyskiem a kapslem ze śrubą ,1 mm pokładke która oprze się na wewnętrznej bieżni łożyska
Jeśli rama miała wymieniane łożyska na inne niż fabryczne to ten luz powstaje prawie zawsze,ponieważ oryginały miały inaczej wytaczane wewnętrzne bieżnie ,szersze o 0,5mm .
pagerek
Kontakt:

Re: luzy na dolnym linku w Iron Horse Sunday, łożyska całe s

dodam załącznik zdjęć które są w innym temacie i mi pokażesz. Ta strzałka inna jest wymazana bo nie potrzebna jest, nowa strzałka pokazuje tam gdzie trzeba włożyć tą podkładkę? Czy inaczej, dodam że przed rozebraniem wahacza łożyska z dołu były nie dobite do końca, dobiłem je i zostało 1 lub 2mm luzu jak doszły do końca.
Załączniki
tulejka2.jpg
piotrex
Kontakt:

szybkie pytanie-dlaczego nie piszesz w ogloszeniach o sprzedazy ze rama ma luzy na wahaczu i nie jestes w stanie nic z tym zrobic?
pagerek
Kontakt:

robię, będę kupował tulejki zanim sprzedam. Teraz mam 2 grube podkładki włożone i nie ma.
ODPOWIEDZ