parafina do smarowania zawieszenia ?

Wiktor Juszczyk
Kontakt:

Post autor: Wiktor Juszczyk »

Polecam używanie smarów i olejów uznanych i sprawdzonych od lat ,ewentualnie takich jakie rekomenduje producent.
Ron2013
Kontakt:

Post autor: Ron2013 »

SeraaX wygrałeś zgrzewkę piwa za najdłuższą ewolwentę od parafiny kosmetycznej i zagęszczania smaqrów do przemysłu spożywczego. Moje gratulacje. A problem jest prosty - parafina a szczgólnie kosmetyczna nie rozpuszcza się w semi syntetykach i pełnych syntetykach stosowanych w amorach a jakie oleje macie w swoich widłach???
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Ron2013 pisze:A problem jest prosty - parafina a szczgólnie kosmetyczna nie rozpuszcza się w semi syntetykach i pełnych syntetykach stosowanych w amorach a jakie oleje macie w swoich widłach???
To jest właśnie zaleta panie inżynier a nie największy problem. Chodzi o to, żeby smaru stałego z uszczelek nie wypłukiwało.
Z gówna bata nie ukręcisz.
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

Ron2013 nie musisz gratulować, to jest tylko prosta odpowiedź na bzdury które wypisywałeś w tym temacie na temat smarów opartych o parafinę
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Nie do końca o takim błędzie ale wg mnie dobrze pasuje...
http://www.youtube.com/watch?v=OHOubKkvZbc
Ron2013
Kontakt:

Mistrzowie wiedzy naukowej ale to nie olej do smarowani amora tylko woda go wypłukuje a części parafiny, które trafiają do oleju smarującego się nie rozpuszczją tak samo jak płyn hamulcowy syntetyczny w minaralnym i masz tym sposobem kaszkę mannę na zaworach tłumienia amora... Kumacja włączona, no to dalej hajtować mistrze!
SeraaX
moderator
Kontakt:

co to ma wspólnego z tym co napisałeś o tym że oleje na bazie parafiny nie mają właściwości antykorozyjnych i nie wypierają wody? Mistrzu?

Edit:
Zresztą napisałem Cie ciekawostkę o smarach które sam stosuje w pracy kiedy robimy zlecenie wymagające smarów spożywczych w naszych maszynach, nie jest to wiedza naukowa bo aż tak bardzo nie wgłębiałem się w teorię na temat tych smarów, wiem tyle co wynika z praktyki.

Poza tym, masz talent, z tematu na Prima Aprilis zrobiłeś wojnę na smary ;)
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Ron zapodajesz tezę, nie podpierasz jej niczym poza "doczytajcie sobie"

Śledzę ten temat i ewidentnie Twoje posty kwalifikują się do trollingu. Cały czas czekam aż konkretnie coś powiesz.
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
KubaLa
moderator
Kontakt:

Ron2013 pisze:Mistrzowie wiedzy naukowej ale to nie olej do smarowani amora tylko woda go wypłukuje a części parafiny, które trafiają do oleju smarującego się nie rozpuszczją tak samo jak płyn hamulcowy syntetyczny w minaralnym i masz tym sposobem kaszkę mannę na zaworach tłumienia amora... Kumacja włączona, no to dalej hajtować mistrze!
Skoro Ty masz wodę w amortyzatorze to faktycznie musisz o niego dbać. Pozdrawiam.
Sandwitch
Kontakt:

Post autor: Sandwitch »

Tak czytam ten temat i chyba wyszedł najbardziej udany żart na 1 kwietnia w historii tego forum :)
KubaLa
moderator
Kontakt:

No, Ron2013 dalej sobie żartuje :mrgreen:
Ron2013
Kontakt:

Tylko żart mo pozostał, jeśli ktoś z uporem ortodoksyjnym wierdzi, że wazelina kosmetyczna zabezpiecza przed korozją itp. szkoda słów... i frozpuszcza się w oleju smarującym amora * sorry , chyba że jeżdźi na Kujawskim) - pogratulować wyobraźni ale było tanio "zajumać: siostrze, czy mamie taką puszkę wazeliny kosmetycznej a po totem już tylko raacjonalizacja...
KubaLa
moderator
Kontakt:

Jak nie masz nic merytorycznego do wniesienia to proszę skończy już trollować.
Pewnie podważysz źródło jakim jest wikipedia, ale Ciebie nic nie przekona:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wazelina
W technice służy do tymczasowego, łatwo usuwalnego, ale jednocześnie skutecznego zabezpieczania rozmaitych powierzchni: metali przed korozją, wyrobów ze skóry, tworzyw i gumy przeciw wysychaniu powierzchni, przymarzaniu do siebie elementów, brudzeniu się i innym wpływom środowiska. Stosowana jest również jako delikatny środek smarujący do najsłabiej obciążonych mechanizmów.
http://www.polwax.pl/pl/oferta,wazeliny-i-smary,7/
SeraaX
moderator
Kontakt:

Ciekawe jest że w tym temacie nikt poza Ron2013 nie wspomniał o wazelinie kosmetycznej ;) o którą się tak buntuje.
Ron2013
Kontakt:

KubaLa PL jeśli dla Kolegi żródłem wiedzy jest wolna ekncyklopedia zwana WIKIPEDIĄ to moje gratulacje, jestes wielkim... Ale weż proszę udział w jakichkowilek zawodach DH i poczytaj co to są inhibtioiry korozji, to będziesz wiedział gdzie jesteś!!!!
SeraaX
moderator
Kontakt:

Ron2013 odpowiedź proszę co ma inhibitor korozji do wazeliny kosmetycznej, a wazelina kosmetyczna do parafiny.
Przestań zmieniać temat i poczytaj co to netykieta !
KubaLa
moderator
Kontakt:

Ron2013 pisze:KubaLa PL jeśli dla Kolegi żródłem wiedzy jest wolna ekncyklopedia zwana WIKIPEDIĄ to moje gratulacje, jestes wielkim...
Dlatego masz niżej link do firmy produkującej smary i opisy wazeliny.
I UPS! To się pokrywa. Ale przecież w wiki są same głupoty, ogólnie pewnie specjalnie sam edytowałem, żeby Ci pokazać.
Ron2013 pisze:Ale weż proszę udział w jakichkowilek zawodach DH
Nie bardzo rozumiem jaki to ma związek, czy ktoś jeździ po szosie, xc czy enduro. Rozumiem, że wazelina nie nadaje się TYLKO I WYŁĄCZNIE w zawodach DH, na miejscówkach już można śmigać?
Ron2013 pisze:inhibtioiry korozji,
Co ma piernik do wiatraka to ja nie wiem.
.proXof
Kontakt:

Post autor: .proXof »

Ron2013 pisze: inhibtioiry korozji
Wiesz co to inhibitor? Brnąć w tą stronę wykopujesz piłkę na swoje pole bramkowe.
pietryna pisze:ŁT43
do smarowania amortyzatorów? Nie polecam jeśli amortyzator jest wykonany z magnezu. ŁT43 jest zagęszczony takim cudem jak lit, który powoduje korozje goleni magnezowych.
ODPOWIEDZ