zwichrowany amor (?) + prawidłowy naciąg łańcucha
zwichrowany amor (?) + prawidłowy naciąg łańcucha
witam,
mam problem z moim monsterem, kiedy próbuje jechać bez trzymanki potwornie ciągnie w lewo, do tego stopnia, że nie da się ujechać więcej jak kilka metrów.
Zastanawiam się czy jest możliwość aby był on nieodpowiednio zalany, tudzież złożony po serwisie, że tak okropnie ciągnie, czy może jest po prostu przekoszony,
amor kupiłem (podobno) po serwisie ale z tego co wiem to nie u mechanika
znacie może jakieś "triki" żeby sprawdzić czy jest równy
druga sprawa, potrzebował bym Waszej rady w kwestii naciągu łańcucha
zastanawiam się czy mógł bym go jeszcze troszkę skrócić żeby podczas pedałowania przy większym ugięciu dampera nie spadał mi z zębatek
mam problem z moim monsterem, kiedy próbuje jechać bez trzymanki potwornie ciągnie w lewo, do tego stopnia, że nie da się ujechać więcej jak kilka metrów.
Zastanawiam się czy jest możliwość aby był on nieodpowiednio zalany, tudzież złożony po serwisie, że tak okropnie ciągnie, czy może jest po prostu przekoszony,
amor kupiłem (podobno) po serwisie ale z tego co wiem to nie u mechanika
znacie może jakieś "triki" żeby sprawdzić czy jest równy
druga sprawa, potrzebował bym Waszej rady w kwestii naciągu łańcucha
zastanawiam się czy mógł bym go jeszcze troszkę skrócić żeby podczas pedałowania przy większym ugięciu dampera nie spadał mi z zębatek
1. Masz krzywy rower, lub brak przyzwyczajenia do płaskiego kąta główki
2. Długość łańcucha dobiera się:
- największa koronka przód
- największa koronka tył
- _pełna kompresja zawieszenia_
ustawiasz przy takim setupie +2 ogniwa i wio.
3. Jak łańcuch spada, to masz źle zamontowany napinacz.
2. Długość łańcucha dobiera się:
- największa koronka tył
ustawiasz przy takim setupie +2 ogniwa i wio.
3. Jak łańcuch spada, to masz źle zamontowany napinacz.
Blog: www.uzurpator.com.pl | Zębatki: www.trybo.pl
jeździłem na tym rowerze z innym amorem i nie było problemu, poza tym gdyby problemem była moja osoba to raczej latał bym z prawej na lewą a tu po puszczeniu kiery ewidentnie ciągnie w lewo, na tyle mocno, że jadąc "żółwim tempem" po asfalcie nie da się ujechać więcej jak 2 -3 m
ok dzięki, wprowadzę to w życieuzurpator pisze:2. Długość łańcucha dobiera się:
- największa koronka tył
nie chodziło mi o to, że spada całkiem, tylko o to, że pedałując po wybojach/korzeniach itp itd przeskakują mi biegi, oczywiście przy większym ugięciu damperauzurpator pisze:3. Jak łańcuch spada, to masz źle zamontowany napinacz.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
opona prosto założona? Sprawdź czy z obu stron jest tak samo głęboko schowana w obręcz. Jak włożysz support 83 do ramki 73 też tak się może dziać bo masz przeniesiony ciężar na 1 stronę ale wątpię. Możesz mieć też źle zaplecione koło (z przesunięciem) albo wszystkiego naraz po trochu i dlatego ściąga.
bieznie od sterow nabiles na rure sterowa, albo czy jest w dobrym stanie?
Moim zdaniem problem lezy w sterach lub w technice
Co do lancucha to albo masz zuzyty naped, albo zle wyregulowana przerzutke
Moim zdaniem problem lezy w sterach lub w technice
Co do lancucha to albo masz zuzyty naped, albo zle wyregulowana przerzutke
http://utn.pl/OKAZJE <-- Dobry sprzęt za dobre pieniądze! : )
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
co do łańcucha: niektóre przerzutki są po prostu do dupy, nie wiem jak Tiagra, ale ja mam Shimano XT (długi wózek, stary model) i nigdy w życiu jej nie wezmę i nikomu nie polecę-muli, nie dociąga się na niższe biegi (większe zębatki). Po milionie prób okiełznania, poszedłem do serwisu i tam panowie też wzruszyli ramionami, przeprosili i oddali mi rower spowrotem.
marcin0011 - może po prostu przerzutka się rozluzowała do stopnia w którym nie da się jej wyregulować? Nic nie jest wieczne.
Swoją drogą ze zdjęcia wynika, że jak się zamknie zawiechę na najlżejszym biegu, to przerzutka powędruje do krainy wiecznych łowów.
Swoją drogą ze zdjęcia wynika, że jak się zamknie zawiechę na najlżejszym biegu, to przerzutka powędruje do krainy wiecznych łowów.
Blog: www.uzurpator.com.pl | Zębatki: www.trybo.pl