Rowery z decathlonu.Wymiana amortyzatora pomocy!

zalik1211
Kontakt:

Rowery z decathlonu.Wymiana amortyzatora pomocy!

Post autor: zalik1211 »

Witam.Zakupiłem rower Subsin double evo 26(Mimo,że jest z Decathlonu bardzo sb go chwale nie do zajeb...;P..+ gwarancja 5 lat na rame +2 na amortyzator z przodu więc coś jest juz na rzeczy skoro dają 5 lat gwarancji;) ).Z przodu znajduje sie amortyzator Marzocchi dj comp 80.Tylko robiony dla subsinów i moje pytanie brzmi tak.Mam zamiar kupić marzocchi 66 i gdy wymienie stary amorek nie skończy mi się gwarancja na rame i amor.Miałem pomysł by w razie czego np rama pękła wlożyć stary amorek.I czy gwarancja się nie skończy na te 2 części.?
Z góry dzięki za Odp.
F4rr3ll
Kontakt:

Post autor: F4rr3ll »

66 i to cos ? toć to je*nie na 1 kraweżniku , to nie jest rower do ekstremy ...
Mozesz oczywiscie eksperymentowac , ale rezultat raczej zadowalajacy nie bedzie .
zalik1211
Kontakt:

Wiesz co Kuzyn co teraz lata na norco miał podobnie zrobionego kiedyś HT i nie narzekał ;).Bo ja po jakimś czasie gdyby mi sie znudził ht to bym rame wy mienil na np specialized bądź coś w tym stylu ;).Ale moje pytanie brzmi czy gwarancji mi nie''zdejmą'' xD
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

''zdejmą'' a przynajmniej powinni
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

Szukając odpowiedzi na takie pytania zacząłbym od przeczytania warunków gwaracji, na pewno dostałeś je na karcie gwarancyjnej dołączonej do roweru. Jeśli nie ma wyraźnie zaznaczonych ograniczeń w modyfikacji roweru - m.in. maksymalnego skoku/wysokości amortyzatora, to teoretycznie możesz zmieniać dowolne części.

A zazwyczaj przy pęknięciu ramy nie musisz targać całego roweru do sklepu celem reklamacji, wystarczy jak przyniesiesz samą ramę.
Co nie zmienia faktu, że pakowanie do niej 66 jest głupim pomysłem i przerobi rower na choppera.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

zalik1211 pisze:Wiesz co Kuzyn co teraz lata na norco miał podobnie zrobionego kiedyś HT i nie narzekał .Bo ja po jakimś czasie gdyby mi sie znudził ht to bym rame wy mienil na np specialized bądź coś w tym stylu .Ale moje pytanie brzmi czy gwarancji mi nie''zdejmą'' xD
HT ale nie takiego. Jak ci nie pęknie to znaczy, że 66 nie potrzebowałes.
zalik1211
Kontakt:

karta gwarancyjna?jedyne co mi dali to karta klienta na ktorej jest tak jakby paragon,ze kupilem rower.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Najlepiej napisz @ do decathlonu i po problemie...
zalik1211 pisze:podobnie zrobionego kiedyś HT i nie narzekał
Taaa...
Z gówna bata nie ukręcisz.
galgan
Kontakt:

Post autor: galgan »

zalik1211 pisze:HT i nie narzekał
Sam latam na wysokim HT i narzekam, na za wysokim suporcie nie wejdziesz gladko w bande i amortyzator bedzie troche gorzej pracowac niz powinien bo bedzie dziki kat. A co do ramy to wszystkie ramy sa do zajebania, niektore tylko troche wiecej wytrzymaja,
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

galgan pisze:Sam latam na wysokim HT i narzekam, na za wysokim suporcie nie wejdziesz gladko w bande i amortyzator bedzie troche gorzej pracowac niz powinien bo bedzie dziki kat
Dokładnie.
Generalnie, to niektórzy co tu siedzą to się trochę znają i nie chcemy Ci źle doradzić. Ty się pytasz, ktoś odpowiada, a Ty dalej przy swoim. To nie ma sensu, chyba że szukasz jedynie przyklasku ze strony innych.
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Nie pamiętam jak to dokładnie było ale czytałem specyfikację tej ramy/roweru i ta rama jest chyba Cr-Mo więc nie powinna tak szybko się posypać.
Zależy jeszcze od wykonania, nie zawsze tania fabryka to zła fabryka.

SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

decathlon słynie z tego że przyjmują wszystkie reklamacje jak leci, klient ma zawsze rację.
A co do tej ramy to nie wiem czy to się wg was różni od dartmorów/octanów itp.
Jednakże 66 bym do tego nie wsadzał, no chyba że trochę obniżane
Spaced
moderator
Kontakt:

SeraaX pisze:A co do tej ramy to nie wiem czy to się wg was różni od dartmorów/octanów itp.
Tym, że darty byly projektowane pod taki skok (patrz hornet). No prawie. Ale do horneta tez 180mm bym nie pakował.
Spaced
moderator
Kontakt:

SeraaX pisze:A co do tej ramy to nie wiem czy to się wg was różni od dartmorów/octanów itp.
Tym, że darty byly projektowane pod taki skok (patrz hornet). No prawie. Ale do horneta tez 180mm bym nie pakował.
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

No i nie przypominam sobie, żeby Dart czy Octane pakował rurki hi-ten do swoich ram :roll:
ODPOWIEDZ