Summum vs Demo vs Commencal V3 vs Aurum
Summum vs Demo vs Commencal V3 vs Aurum
Potrzebuję porady, która z tych 4 ram będzie najlepsza. Chcę zjazdówkę, skoczność schodzi na dalszy plan. Jakie plusy i minusy? Jak na razie zauważyłem tylko oś 157 w Aurum, co zmusza mnie do zmiany piasty.
Bo akurat te mi się podobają i nadają do tego, co chcę robić. Oczywiście dopuszczam inne ramy, ale te 4 są akurat moimi typami. Wymagam, żeby rower złożony na danej ramie był cichy, miał nowoczesną geometrię, dobrze połykał kwadratowe nierówności i był stabilny, ale też bez przesady - nie chcę bazy 2 metry ani freeride'ówki. Jak już pisałem, skoczność priorytetem nie jest, ale nie zaszkodzi.
Czli rower moze być dowolny byleby nie był długi? jak nie masz wymagań to bierz co w lepszej cenie. Jak masz konkretne to latwiej rozmawiac. Demo bezpieczne bo gwara dobra i sprawdzona.nhp890 pisze:Bo akurat te mi się podobają i nadają do tego, co chcę robić. Oczywiście dopuszczam inne ramy, ale te 4 są akurat moimi typami. Wymagam, żeby rower złożony na danej ramie był cichy, miał nowoczesną geometrię, dobrze połykał kwadratowe nierówności i był stabilny, ale też bez przesady - nie chcę bazy 2 metry ani freeride'ówki. Jak już pisałem, skoczność priorytetem nie jest, ale nie zaszkodzi.
O tym zapomniałem wspomnieć - będę chciał się zmieścić w 6000 za ramę z damperem, więc tylko Norco z tej czwórki byłoby nowe. A jak to wygląda z głośnością podczas jazdy? Wiem na przykład, że przy tym samym napędzie Session pierwszej generacji (do 2010) trzepie się bardziej niż te nowsze. Chciałbym żeby nowa rama jeździła cicho, ale nie jestem w stanie wywnioskować ze zdjęcia co będzie ciche, a co nie.
To bardziej kwestia osprzętu niż ramy. Grube rurki moga ew. przenosić lepiej dzwięk czy bardziej wyciagajace się zawieszenie moze wymagać więcej luzu na łańcuchu ale u mnie np. legend nie jest głosny, a wyciąga się wiecej od wszystkich wspomnianych ram.nhp890 pisze:O tym zapomniałem wspomnieć - będę chciał się zmieścić w 6000 za ramę z damperem, więc tylko Norco z tej czwórki byłoby nowe. A jak to wygląda z głośnością podczas jazdy? Wiem na przykład, że przy tym samym napędzie Session pierwszej generacji (do 2010) trzepie się bardziej niż te nowsze. Chciałbym żeby nowa rama jeździła cicho, ale nie jestem w stanie wywnioskować ze zdjęcia co będzie ciche, a co nie.