Siema
Mam problem z hamulcem. Zapiekły się w nim dwa tłoczki. Jeden udało się wyciągnąć dzięki spreżarce, a drugi ani drgnie. Jakieś pomysły? W załączniku zdjęcie jak to wygląda. One wchodzą do zacisku dosyć ciasno. Tak powinno być? Powinno się czymś smarowac tloczki?
Avid Elixir R - zapieczony tłoczek
-
- Kontakt:
przecież napisał że sprężarką próbował. Ja wyciągałem tłoczek tak, że złożyłem hampel do kupy, zalałem, wypchałem powoli klamką oba (ten który bardziej wystawał przytrzymywałem żeby drugi też trochę wyszedł, jak się spotkały to hampel rozkręciłem i próbowałem na zmianę ruchami obrotowymi połączonymi z ciągnięciem
i ruchem lewo-prawo+ciągnięcie aż się udało
A co do wchodzenia ciasno-muszą być spasowane na tyle żeby płyn przy hamowaniu nie wyciekł między uszczelką a tłoczkiem. Chyba że ledwo wchodzi tłoczek w sam zacisk zanim spotka się z uszczelką?
Powinien się wślizgnąć delikatnie w pierwsze milimetry zacisku
i ruchem lewo-prawo+ciągnięcie aż się udało

A co do wchodzenia ciasno-muszą być spasowane na tyle żeby płyn przy hamowaniu nie wyciekł między uszczelką a tłoczkiem. Chyba że ledwo wchodzi tłoczek w sam zacisk zanim spotka się z uszczelką?

Tłoczek udało się wyciągnąć. Zastanawia mnie tylko fakt, że trochę ciężko wchodzą one do zacisku, mimo że wszystko zostało przeczyszczone i posmarowane specjalną pastą do tłoczków. Do samego zacisku wchodzą normalnie, mówię o zacisku z uszczelką. Zobaczę jak to będzie po zalaniu hamulca, czy w ogóle się to ruszy. A luzy na klamce w Elixirach da się jakoś zniwelować bez części zamiennych? Czy zalanie i odpowietrzenie hamulca można wykonać tylko przy odpowietrzniku przy klamce i jednej strzykawce?