Dylemat ? Summum vs Supreme v3

MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

RoyalDH pisze:Powiem tak ze jak miałem kone to nawet było miękko damper VAN RC 3.25X350 , a w miedzy czasie miałem okazje jechać na summum-ie w którym był damper RC2 Z 3.25x350 i odziwo w summumie trochę twardo było a sprężyna taka sama była .A nie może być jeszcze twardsza bo już wogóle rama się na mnie nie złoży w jeździe prawda , dziwi mnie jeden fakt ze w konie roz.m jest sprężyna fabrycznie 350 a w gamblerze roz. m jest 300 dlaczego ?
dźwignia jest inna... na huśtawce sie bawiłeś z kolegami jak byłeś mały? Im większe przełożenie ramy, tym twardsza sprężyna potrzebna pod daną wage jeźdźca. Tłumaczyć chyba nie ma co, że przełożenie jest zmienne w funkcji skoku koła bo i tak to co napisałem to "herezje jakieś".
Summum po prostu najwidoczniej ma większe przełożenie w początkowej fazie skoku w porównaniu do Kony, przez co z 1mm skoku tłoka wyciągane jest więcej na tylne koło.
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Dobór sprężyny zależy od ramy i dampera jak już Ci Koledzy napisali. Ja w jeden ramie mam sprężynę 400lbs, a jak sprawdzałem to na 275lbs dało się osiągnąć prawie takie właściwości jak na twardszej (sag, kompresja), kwestia ustawienia dampera.

Kupując nową ramę masz gwarancję, to raczej nie ma się co telepać nad pękaniem. Wszystko pęka, a większość opinii jest na podstawie fotek zobaczonych na pinku.
RoyalDH
Kontakt:

Post autor: RoyalDH »

GgG dzięki za spokojna odpowiedz ,może jeszcze jakaś opinia o v3 , i summum ,i będzie git.
Załatwiam części nowe ,pisać na PW
Sprzedam komplet dh MSR szczegóły na pw.
Ofcuś
Kontakt:

Post autor: Ofcuś »

miałem V3 przez 2 sezony rozmiar Medium . W sumie nie miałem na co narzekać , tylko że troszkę była mała jak na mnie. Jeśli będę miał znowu okazje to wrócę do tej ramy :)
xprot
Kontakt:

Post autor: xprot »

royal, w liceum powinienes juz miec mowe o charakterystyce sprezyny :) poczekaj, dowiesz sie co to jest!

a jak nie chcesz czekac, poczytaj o w/w temacie w necie.

a co do pytania: bierz summuma 2012 bo do 2013 nie opłaca się dokładać kasy.
ODPOWIEDZ