Początkujący, czy ten rower nada się do FR

KocurFR
Kontakt:

Początkujący, czy ten rower nada się do FR

Post autor: KocurFR »

Witam wszystkich forumowiczów. Tak jak widać po tytule jestem początkujący w rowerowym FR. :wink: Chciał bym się dowiedzieć czy rower, który obecnie posiadam nada się do FR i lekkiego DH. Rower posiadam już jakieś 6-7 lat.

Posiadany przeze mnie rower to GT Chucker 2.0 dokładnie ten(tylko inny kolor): http://www.pinkbike.com/product/gt/Chucker-2.0/

1. Rama, którą posiadam jest 16 calowa (40cm od środka korby do zakończenia rury na siodełko. Czy rama jest dobrze dobrana do moich gabarytów - 178cm wzrostu i około 60kg wagi

2. Hamulce planuję wymienić na Avid Elixir 3 z tarczami 160mm przód i tył. Tarcze w przyszłości wymieni się na 203mm. Czy jest to dobry wybór dla początkującego ?

3. Zastanawiam się również czy nie wymienić amortyzator przedni na jakiś lepszy (tu jestem totalnym laikiem). Obecny posiadany przeze mnie to dokładnie: "RST Launch T8, coil +MCU, 100mm travel, 32mm O.D. stanchions, adjustable preload"

4. Chciał bym się również dowiedzieć czy po takim okresie użytkowanie nie trzeba zmienić łańcucha i wolnobiegu / kasety (nie wiem co u mnie zastosowano, pomoże ktoś?). Polecilibyście mi jakieś ?

5. Z tyłu mam wymienioną oponę na Kendę Navgal. Z przodu jest Kenda Kinectics. Czy lepiej jest wymienić przednią oponę na taką samą jak jest z tyłu ?

6. Założone koła/obręcze to Jalco, DDZ, double wall - zostawić czy wymienić na inne ?

Jakie elementy wypadało by jeszcze wymienić, o których nie wspomniałem ?

Tutaj zdjęcia mojego roweru: https://picasaweb.google.com/1155811796 ... TChucker20

Zrobić jeszcze zdjęcia jakiś poszczególnych elementów aby ktoś pomógł mi ocenić ich stan ?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
Kocur :D
pixel991
Kontakt:

Post autor: pixel991 »

Rower nie nadaje się do FR. Możesz próbować jeździć, ale ja bym nie ryzykował. Jeśli już chcesz coś wymienić to na pewno ten amortyzator, na coś ze skokiem max 130 (jak wgl ci rama wytrzyma). Osobiście zamiast kupna nowych części (hamulce, mostek, amortyzator i potem rama) wolałbym teraz coś dozbierać i kupić jakiś rower na którym nie powinieneś się zabić :mrgreen: . Jak coś to pisz na pw do mnie, poszukam Ci roweru :D
Michal9999
Kontakt:

Re: Początkujący, czy ten rower nada się do FR

Post autor: Michal9999 »

pixel991 pisze:na którym nie powinieneś się zabić :mrgreen:
Mowi to czlowiek jezdzacy na duro wyciagnietym na 150mm :mrgreen:
Kross Level A8 + RS Tora 318SA
http://ujeb.se/wFhyoQgkNANT
pixel991
Kontakt:

To duro jest tak przerobione że nie moźna go porównywać z tym które kupisz na allegro :)
karopl2
Kontakt:

Post autor: karopl2 »

zalany betonem ;>
Impus
Kontakt:

Post autor: Impus »

pixel991 tu raczej chodzi o fakt, że Duro nawet przy 130 nie wykazywało się specjalnie sztywnością ;)
Kleszczu4
Kontakt:

Post autor: Kleszczu4 »

Ja wiem, kiedyś miałem stare duro triple 130mm i nie czułem żeby było jakieś za mało sztywne. Chyba że mówimy o jednej półce?

Co do tematu to sprawa wygląda tak. Na takim rowerze możesz zaczynać. Nie oszukujmy się 90% z nas zaczynało na czymś co teoretycznie się do takich rzeczy nie nadaje, Ale zdecydowanie radzę oglądać się za czymś stritce pod FR.
KocurFR
Kontakt:

Na razie zostanę przy tym rowerze i tylko hamulce wymienię na avidy, bo nie mam tyle kasy na nowy. A tak na przyszłość, jaki rower byście mi polecili do 2000zł w porywach do 2500zł ? :D

Pozdrawiam
Kocur ;)
Michal9999
Kontakt:

Post autor: Michal9999 »

Używkę z allegro ;) Co dokładnie? Zależy od tego co w danym momencie na rynku będzie.
Kross Level A8 + RS Tora 318SA
http://ujeb.se/wFhyoQgkNANT
pixel991
Kontakt:

Jak sztywniaki to : Dartmoor hornet, ns bitch, ns surge/core, duncon pitbull.
Jeśli jakiś full (w co wątpię przy tej cenie) to tylko okazje które mogą się trafić. :mrgreen:
KocurFR
Kontakt:

Witam ponownie,

po czytaniu forum, różnych poradników i tego typu rzeczy wiem, że ten mój gt nie nada się zbytnio do fr/dh. Niestety raczej (nie wykluczam w 100%) odpada, dozbieranie pieniędzy i sprzedanie mojego roweru, a następnie kupno używanego HT.

Chciał bym się teraz Was poradzić czy dobrym pomysłem był by zakup ramy NS surge (np. 2012) i przełożenie wszystkich komponentów z obecnego roweru do NS'a ? I pojawia się kolejne pytanie - czy to wszystko będzie pasować do NS'a ? W parametrach NS'a wyczytałem, że zaleca się amor o skoku 120-160mm. Czy mógł bym bez obaw jeździć na amortyzatorze z mojego gt (100mm) ?

Następnie, stopniowo bym wymieniał poszczególne komponenty.

O ile wszystkie potrzebne wymiary NS'a łatwo było mi znaleźć to wymiary GT już nie koniecznie.

I ostatnie pytanie dot. rozmiaru ramy. Czy rama NS surge w rozm. M będzie na mnie dobra - 178cm i około 60kg wagi ?

Pozdrawiam
Kocur ;)
ODPOWIEDZ