Nigdzie nie napisałem, że się nie da (nawet wyżej przytaczałem przykład, że można).
Napisałem "(...) nie jest to takie oczywiste. Dodatkowo moim zdaniem nie warto ryzykować bo konsekwencje mogą być dotkliwe." Może uszczegółowię - w tym konkretnym przypadku moim zdaniem nie warto.
Odnośnie egzekwowania VATu - wyślij deklarację VATowska dzień później niż trzeba i sam się przekonasz jak skuteczny i szybki jest US. Nie będę wchodzić w polemikę w jakich innych sytuacjach możesz się o tym przekonać, bądź nie, co inni robią, a co nie etc, etc, etc.
Zgadzam się z Tobą, wszystko się da, ale nadal jest to temat śliski na który nie ma jednoznacznej i zawsze prawidłowej odpowiedzi - takiej by móc komuś polecać. Autor tego wątku i inne osoby zainteresowane powinny wiedzieć, że jest to możliwe, ale niech wiedzą też że zależnie od miliona zmiennych, taka operacja może być podejrzana i mogą grozić poważne konsekwencje lub też nie będzie żadnego problemu.
Podobnie z aparatami za gruba kasę etc, etc, etc.
Jednoznacznie to można powiedzieć, ze VATu od paliwa odliczyć nie możesz - chociaż i tu są wyjątki, a jak nie wyjątki to magicy powołujący się na magiczne orzeczenia