Odliczanie podatku VAT od roweru

xKaNiOnx
Kontakt:

Post autor: xKaNiOnx »

KubaLaPL > jak chcą i się im opłaca ;)
O ile sprawa rozchodzi się o 200 butelek wódki i podatek dochodowy/źródło przychodów to jak pisał discordia niekoniecznie.

Ale jeśli rozchodzi się o niezapłacony VAT to gwarantuje, że bardzo skutecznie dochodzą należności.
xKaNiOnx
Kontakt:

BTW temat był, czy można, czy nie można - jak widać po ilości postów w tym temacie nie jest to takie oczywiste. Dodatkowo moim zdaniem nie warto ryzykować bo konsekwencje mogą być dotkliwe.

Zawsze można ładnie opisać to co by się powiedziało na ewentualnej kontroli, czyli po co Ci ten rower i wystosować prośbę o interpretacje do swojego US -> jak uznają to masz żelazne kwity, a jak nie to też sprawa jasna.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Ty twierdzisz, ze skutecznie dochodzą, ja widzę, że nie bardzo :) Jak się wszystko robi z głową to można wyjść na swoje, tylko trzeba myśleć. Ludzie wrzucają w koszta aparaty fotograficzne po naście tysięcy, równie dobrze może US powiedzieć, ze wystarczyłby taki za 2 :) Ale nie mówią :)
Z gówna bata nie ukręcisz.
xKaNiOnx
Kontakt:

Nigdzie nie napisałem, że się nie da (nawet wyżej przytaczałem przykład, że można).
Napisałem "(...) nie jest to takie oczywiste. Dodatkowo moim zdaniem nie warto ryzykować bo konsekwencje mogą być dotkliwe." Może uszczegółowię - w tym konkretnym przypadku moim zdaniem nie warto.

Odnośnie egzekwowania VATu - wyślij deklarację VATowska dzień później niż trzeba i sam się przekonasz jak skuteczny i szybki jest US. Nie będę wchodzić w polemikę w jakich innych sytuacjach możesz się o tym przekonać, bądź nie, co inni robią, a co nie etc, etc, etc.;)

Zgadzam się z Tobą, wszystko się da, ale nadal jest to temat śliski na który nie ma jednoznacznej i zawsze prawidłowej odpowiedzi - takiej by móc komuś polecać. Autor tego wątku i inne osoby zainteresowane powinny wiedzieć, że jest to możliwe, ale niech wiedzą też że zależnie od miliona zmiennych, taka operacja może być podejrzana i mogą grozić poważne konsekwencje lub też nie będzie żadnego problemu.

Podobnie z aparatami za gruba kasę etc, etc, etc.

Jednoznacznie to można powiedzieć, ze VATu od paliwa odliczyć nie możesz - chociaż i tu są wyjątki, a jak nie wyjątki to magicy powołujący się na magiczne orzeczenia ;)
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

I na tym powinniśmy skończyć tą dyskusję :)
A VAT od paliwa możesz, o ile auto ma wpis w dowodzie VAT-1 :) Czyli ciężarowe.
Z gówna bata nie ukręcisz.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Hajs musi się zgadzać... Jedyne w Polsce instytucje, które nie tracą na prowadzeniu przez kogoś działalności gospodarczej to instytucje państwowe.
ODPOWIEDZ