[Amortyzator] Argyle 409 - stuk przy odbiciu

tomko
Kontakt:

[Amortyzator] Argyle 409 - stuk przy odbiciu

Post autor: tomko »

Witam
Niedawno zakupiłem amorka z tematu, amorek był widocznie źle poskładany gdyż wogóle nie chciał pracować zachowywał się jakby miał zrobione dystanse w solo air do ograniczania skoku. Zrobiłem serwis i amor zaczął pracować, wszystko super ale pojawił się stuk przy odbiciu.. dokładnie ten sam problem co w tym temacie:
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... owr%C3%B3t
Oczywiście można dokręcić rebounda i pozbyć się tego kosztem wolnego powrotu ale nie o to mi chodzi ; ). Zna może ktoś przyczynę takiego zachowania - ilość oleju oraz rodzaj dokładanie odlewana wg tabel z manuala.
Pozdrawiam
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Więc tak:

- może stukać zawór zwrotny właściwie we wszystkim, stukanie pojawia się przy najeździe np na krawęznik?
- za małe tłumienie powrotu powoduje zbyt szybkie rozprostowanie amortyzatora co za tym idzie metaliczne puknięcie przy pełnym wyproscie. Rada? Zwiększyć powrót ;)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
tomko
Kontakt:

Stukania pojawia się jedynie przy szarpnięciu przedniego koła: manual czy też bunny hop. Czuć je i słychać ale nie jest ono aż tak mocne, żeby słychać było metaliczne dźwięki - głuchy stuk. Trochę dziwne bo w boxxerze który również ma tłumik motion nie mam/nie spotkalem takiego efektu..
Gulczas
Kontakt:

Post autor: Gulczas »

Miałem to samo w Argyle 409 .
tomko
Kontakt:

Re:

Gulczas pisze:Miałem to samo w Argyle 409 .
Wykombinowałeś coś czy zostawiłes?
Gulczas
Kontakt:

Re: Re:

Post autor: Gulczas »

tomko pisze:
Gulczas pisze:Miałem to samo w Argyle 409 .
Wykombinowałeś coś czy zostawiłes?
Sprzedałem :D
GrubyDH
Kontakt:

Post autor: GrubyDH »

Jeśli ma sprężyna (tak jak w 318) , to wykręcasz ją kupujesz koszulkę termokurczliwą taką żeby się zmieściła ucinasz tak z 10 cm, zakładasz na środek sprężyny i grzejesz tą koszulkę np zapalniczką robisz takie 3 warstwy i już nie strzela.(przynajmniej w agryle 318). W dużej ilości agryl tak się dzieje.
ODPOWIEDZ