Oszukany poprzez allegro. Co zrobić?

Śpiący
Kontakt:

Oszukany poprzez allegro. Co zrobić?

Post autor: Śpiący »

Cześć,
około 20 czerwca znalazłem na allegro rower cena okazjonalna około 500zł, na zdjęciach(dwóch) było widać,że rama nie ma oryginalnego malowania i jest dosyć porysowana i ogólnie rower nie jest pierwszej jakości(okej dołożę drugie 500zł i będzie cacko!). Podjarany dzwonię do gościa wypytuję o stan techniczny. Okazuję się, że prócz uszkodzonych gwintów w korbie rower jest w pełni sprawny, ale trochę zaniedbany oraz koleś jeszcze zejdzie dla mnie trochę z ceny. Ok zgadzam się włożę w niego trochę pracy będzie gitara, miała to być okazja.

24 czerwiec, rower zakupiony. Kilka dni później dochodzi do mnie przesyłka, trochę słabo zapakowany, ale okej.
Otwieram ją i dostaję szoku. Spodziewałem się paru rys, wymienionych wcześniej korb do wymiany i zapewne czegoś jeszcze.
Faktyczny stan roweru okazał się opłakany.

-Rama miała 4 warstwy lakieru(myślałem,że przy malowaniu stare powłoki się usuwa?),
hak był spawany oraz cały wyrobiony,
tylny trójkąt krzywy

-amortyzator ma do wymiany uszczelki,
sterówka krzywa z odchyłem o dobry centymetr,
przy wejściu pod koło rysa,a raczej ubytek metalu na dobre 3-4mm

-klamka od hamulca potraktowana była chyba frezarką, bo miała ubytek chyba z 10% metalu(żeby manetka weszła)

-tarcza od hamulca krzywa i przepalona

-manetka(sram x5) starta i popękana

-pedały starte i lekko wyrobione na początku gwinty

-kierownica cała obdrapana(farba sama schodzi), barendy zrobione zostały z wbitych w kierownice grubych badyli(jak drewno od mopa)

-mostek porysowany, jedna śruba ma starty gwint, druga jest zapieczona i połamana w pół(nie odkręcisz bo połówki z gwintem nie ma,więc trzeba przewiercić mostek)

-koła do centrowania

-jedna tylna przerzutka(były dwie) żeby działała była okręcona drutem i nie zawierała zębatki do wózka

-gripy, kiedyś to były octane one teraz całe starte. Koleś pomyślał,że jeszcze pożyją, więc nałożył na nie drugie gripy. Grip prawy był do połowy ucięty(jeszcze krzywo -.-), aby na kierownicy zmieściła się manetka

-siodło było zszywane, a szew zaklejony(w sumie lepiej niż podarte, jako tako +/-)

-pancerze i linki do wymiany

Więcej usterek się chyba nie doszukałem.
Sprzedawca podczas rozmowy(20 minut po otrzymaniu paczki) stwierdził, że sterówka uległa zapewne uszkodzeniu w trakcie dostarczania roweru do mnie, bo wcześniej tego nie zauważył. To, że rama była spawana nie powiedział, bo uznał, że to nieważna sprawa. Klamkę od hamulca skomentował- No, ale przecież działa, to w czym problem? (Może w tym,że stwarza zagrożenie dla życia?) Ogólnie dowiedziałem się, że powinienem być super zadowolony z roweru, bo za te pieniądze (400zł+40zł przesyłka) nie dostałbym czegoś lepszego(tak w tym stanie, nie zastanawiałbym się nad kupnem roweru) Jeśli chcę to mogę iść na policję bo on z siebie frajera nie da zrobić(zaproponowałem oddanie kwoty 200zł na naprawę niewymienionych usterek), bo wysłał mi przecież kilka zdjęć na maila.

Na dzień dzisiejszy na alledrogo założyłem spór (pozostało 22 dni), ale PAN nie chce chyba na niego odpowiedzieć. Co mogę zrobić, aby jakoś odzyskać swoje fundusze? Nie chciałbym oddawać roweru(postanowiłem go naprawić, wkładając w niego swój czas), ale otrzymać jakieś odszkodowanie za oszustwo. Już zakupiłem niestety pedały, kierownicę,mostek i gripy, a do końca miesiąca dozbieram na korby,tylną manetkę, linki i tylni hamulec.Wtedy pozostaje naprawić sterówkę[ew. na takiej jeździć], naprawić jakoś ten trójkąt, przemalować ramę i wycentrować koła.

Mam na dzieję, że da radę zrozumieć moją lekturę mimo licznych błędów stylistycznych. Pozdrawiam!
:*
muras
Kontakt:

Post autor: muras »

Wrzuć foty jakie dostałeś i zrób kilka fot stanu obecnego. Na moje to raczej wygląda jakbyś to Ty oczekiwał cudów za 400pln.
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Czyli planujesz wydać na tego złoma tak +/- z 500zł ? I mieć za 900zł gówno z kilkoma nowymi częściami? Ja bym nie robił nic przy tym, pakował w pudło i jakimś cudem odzyskał całą kwotę i odesłał tego szrota.
Śpiący
Kontakt:

Re:

muras pisze:Wrzuć foty jakie dostałeś i zrób kilka fot stanu obecnego. Na moje to raczej wygląda jakbyś to Ty oczekiwał cudów za 400pln.
Na allegro jak każdy wie są i szroty i okazje. Po drugie jeśli pytam się o coś
sprzedającego, a ten ukrywa przede mną najważniejsze wady to jest już oszustwo,nie? Gdybym chociaż wiedział,że rama jest w takim stanie, to bym tego nie brał.

GgG, odesłał, ale jak skoro sprzedający nie chce tego przyjąć? Teoretycznie zostaje mi z tego hamulec przedni, koła i amor(zawsze sterówkę mogę wymienić) reszta robi pod szkielet roweru,który kiedyś się złoży.
rafal.zwdh
Kontakt:

Post autor: rafal.zwdh »

W momencie gdy zaczniesz coś dłubać przy zakupionym towarze/zmieniac częsci/naprawiać samemu to ani nie odzyskasz pieniędzy, ani nie odeślesz sprzedającemu.
Nie wiem jak to sobie wyobrażasz na drodze prawnej. że przyjdzie do Ciebie jakiś biegły rzeczoznawca z sądu czy z allegro i wyceni ile w niego włożyłeś pracy/kasy i tyle sprzedający Ci odda?

Sprzedający powinien przyjąć towar z powrotem.

Nie ma przypadkiem takiego przepisu że towar kupiony przez internet można odesłać w ciągu 10 dni bez podania przyczyny?

Miałem podobny przypadek, tyle że z ramą, zamiast nowej jeszcze w foli dostałem ramę z milionem rys i wygiętym hakiem, kupiłem ją po cenie nowej ramy, całkowity brak kontaktu ze sprzedającym, ale że rama i tak mi się podobała pogodziłem się z tym że zostałem brzydko oszukany (takie życie) i wystawiłem pięknego negatywa
Awaria
Kontakt:

Post autor: Awaria »

http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=85897

W linku opisywalem moja sprawe. Mysle, ze sytuacja podobna o ile nie gorsza :) udalo sie, znajdziesz tam kilka cennych wskazowek ktore pomoga ci odnalesc sprawiedliwosc.
Pozdrawiam
http://utn.pl/OKAZJE  <-- Dobry sprzęt za dobre pieniądze! : )
sokol3miasto
Kontakt:

Post autor: sokol3miasto »

Tak z ciekawosci wrzuc foty tego roweru bo az nie moge uwierzyc w ten stan :E
Śpiący
Kontakt:

Pojutrze idę na policję, mogę zrobić coś jeszcze(spór na allegro już rozpoczęty)?
muras
Kontakt:

Post autor: muras »

Możesz wrzucić foty tego cuda ?
Śpiący
Kontakt:

W tym momencie jedynie takie zdjęcia posiadam.

http://imageshack.us/g/1/10228217/
ODPOWIEDZ