Cieknący amortyzator, czy to wina tulejek ?

remas94
Kontakt:

Cieknący amortyzator, czy to wina tulejek ?

Post autor: remas94 »

Jak w temacie, strasznie poci mi się amortyzator, który niedawno przeszedł gruntowny serwis. Zaczynając od początku: swą przygode zaczął w Spider Suspension gdzie miały być wymienione tuleje ślizgowe. Po tygodniowej obsuwie dostałem wiadomość od właściciela że wymiana nic nie dała z powodu wytartych goleni górnych. Z niemałym podirytowaniem i sprawdzeniu mikrometrem całej długości goleni górnych, i nie wykryciu ani jednej wartości mniejszej od fabrycznych 32mm, zabrałem się za złożenie amortyzatora. Po wymianie uszczelek (zamienniki) amortyzator rzyga olejem jak nigdy.Pytanko: jak bardzo wpłynęłyby luzy na tulejach ślizgowych na szczelność uszczelek olejowych i tym samym pocenie się?
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

Nie wiem jak wielkie musiałyby być luzy żeby amor ciekł mimo dobrych uszczelek...
Albo źle dobrane, gówniane zamienniki albo założone w złą stronę.
remas94
Kontakt:

Zamienniki po 10zł za sztukę więc jedne z droższych, różnią się od oryginałów jedynie większą o 0,5mm wysokością, założone, tak jak mi się zdaje, poprawnie. Luzy są takiej wielkości, iż podczas ugięcia widać mikro szczelinę między lagami a uszczelkami kurzowymi przez co też w tym miejscu powstają większe wycieki. Zastanawia mnie sam fakt jakim cudem mogą być takie luzy tuż po wymianie jeśli górne golenie są w perfekcyjnym stanie.
EZrider
Kontakt:

Re: Cieknący amortyzator, czy to wina tulejek ?

Post autor: EZrider »

Mam taki sam problem, że mi się nagle amortyzator rozrzygał...
I generalnie zrezygnowałem z zakupu ori uszczelek za jakąś chorą kasę, a simmeringi za 10zł nie dają rady jak jest asysta powietrzna - jak jej nie ma to są ok. Spróbuję dobrać jakiś inny typ uszczelki i się pochwalę jeśli się uda.

Dzisiaj będę to próbował ogarnąć także możesz czekać aż sobie przypomnę że mam odpisać albo walić PW wieczorem.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Ślizgowe nie mają nic do wycieków to raz.

Założyłeś uszczelki olejowe odwrotnie, rozbierz odwróć i śmigaj.

Suwmiarką nie zmierzysz pasowania :P do tego trzeba coś dokładniejszego ;)

Swoją drogą reklamowałeś usługę w SS? Czy od razu piszesz na forum bez wcześniejszego kontaktu z serwisem?
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
remas94
Kontakt:

Pasowanie sprawdzane było suwmiarką z dokładnością do 0,01mm, na całej długości goleni górnych średnica oscylowała od 32,01mm do 32,06mm więc nie ma mowy o ubytku. Z telefonem czekałem do złożenia amora bo ciężko byłoby coś załatwić kiedy przed wysyłką zadzwonili że tak już będzie i koniec więc nie było sensu kłócić się przed dostaniem amora z powrotem do łap.
EZrider
Kontakt:

Nie założyłeś odwrotnie. Simmeringi się po prostu nadają tylko do obrotowych a nie do posuwistych. Ja lada dzień zakładam coś co zamówiłem, dopiero jak dostanę to się pochwalę.
Adas^^
Kontakt:

Re:

Post autor: Adas^^ »

EZrider pisze:Simmeringi się po prostu nadają tylko do obrotowych a nie do posuwistych.
Nie do końca :D Simmeringi są skonstruowane do ruchu obrotowego, ale nadają się do posuwistego :D Pisz na PW jak możesz co zamówiłeś :D
xKaNiOnx
Kontakt:

Post autor: xKaNiOnx »

EZrider - a co to za różnica czy jest asysta powietrzna, czy nie? Co to ma wspólnego z uszczelkami kurzowymi?

Jeżeli bujasz amorem przód tył i jest taka szpara, że simmering nie przylega do goleni to sprawdź czy masz tuleje ślizgowe ;]

Jeżeli masz nowe i właściwe (od tego amora) ślizgi i golenie górne o podanej średnicy to luz może być rzędu 0,5mm maksymalnie. Jeżeli jest większy to albo masz inną średnice goleni, albo nie masz nowych ślizgów - nie ma trzeciej opcji.

Natomiast jeżeli luz wynosi te 0,5mm tzn jest minimalnie wyczuwalny (albo nie wyczuwalny) to jakim cudem simmering może odchodzić od goleni? W takim wypadku jedyna odpowiedź to jednak źle dobrane simmeringi.

Napisz jaki to amor.
xKaNiOnx
Kontakt:

BTW "klasyczny" simmering jak pisał EZrider jest do uszczelnień obrotowych.
Do amora najlepiej kupić uszczelnienia w firmie, która zajmuje się siłownikami.
Choć często wyglądają na pierwszy rzut oka identycznie, mogą się różnić kształtem, mieszanką gumy itp itd.
EZrider
Kontakt:

Re:

xKaNiOnx pisze:EZrider - a co to za różnica czy jest asysta powietrzna, czy nie? Co to ma wspólnego z uszczelkami kurzowymi?

Natomiast jeżeli luz wynosi te 0,5mm tzn jest minimalnie wyczuwalny (albo nie wyczuwalny) to jakim cudem simmering może odchodzić od goleni? W takim wypadku jedyna odpowiedź to jednak źle dobrane simmeringi.
O kurzowych nic nie mówię bo można równie dobrze i bez nich jeździć przy dobrej olejowej...

Asysta to sporo większe ciśnienie przy kompresji maksymalnej...

Ja póki co nie dostałem tego co zamówiłem z powodu jakiegośtam nawet nie chciałem słuchać tłumaczeń, ale uszczelnienia do tłoczysk dla ciśnienia powyżej 1000 psi i prędkości pracy powyżej 5m/s muszą się sprawdzić.
xprot
Kontakt:

Post autor: xprot »

dzieci, siadac. smieringi nadaja sie do uszczelnienia par posuwistych.

JAKI to amortyzator i czy przed wymiana tulei slizgowych sie pocil ?

napisales, ze widelec jest solidnie rozchybotany.

wiec druga rzecz: jaki to widelec, i daj duzo zdjec, zeby nie trzeba bylo gdybac
xKaNiOnx
Kontakt:

Ezrider - od początku rozmawiamy o uszczelkach kurzowych (jeśli się nie mylę?).
BTW w kontekście jakich uszczelek pisałeś o tych asystach powietrznych?

xprot - "smieringi nadają się do uszczelnienia par posuwistych" - to twierdzenie nie jest prawdziwe - weź katalog z uszczelnieniami. Znajdziesz tam 1000 rodzajów simmeringów. Jedne będą przewidziane do ruchu obrotowego, inne do posuwistego, a jeszcze inne bez znaczenia. Po za tym niezależnie od założeń producenta, zapewne istnieje jeszcze grupa uszczelnień które "dadzą radę" mimo stosowania niezgodnego z przeznaczeniem wg producenta.

Nie chcę się tu wdawać w polemikę, czy uszczelka nieznanych parametrów i wymiarów o której wiemy, że jest ze sklepu motoryzacyjnego sprawdzi się w amorze - tego nikt nie wie.

Jak chcesz pomocy to zastosuj się do posta xprota - zdjęcia i opis. Bez tego temat zamknięty.
xprot
Kontakt:

Post autor: xprot »

dochodzi tez fakt, ze tu nie ma ukladu wysokocisnieniowego, a jedynym co potrzebne jest wąs zbierający olej z goleni z powrotem do rury.

i myslicie ze czym niby fabrycznie uszczelnia sie amory? kitem do okien ? nie przypadkiem simeringami ?

http://i688.photobucket.com/albums/vv25 ... odzaje.jpg na podstawie tego obrazka sadze, ze w wykonaniu BS wg din :)
ODPOWIEDZ