Korba XT - 83mm, za cholere nie spasuje

Da__FreaK
Kontakt:

Korba XT - 83mm, za cholere nie spasuje

Post autor: Da__FreaK »

Probowalem, kombinowalem i wyjscia sa dwa..
Usilowalem zalozyc korbe trekingowa XT 771-k do swojej maszyny ktora ma ten nieszczesny suport 83 mm ktory ogranicza wszystko ;-/
Zabraklo oski...- z 10 mm, moze 8 ..
Bez napinacza po wywaleniu wszystkich podkladek - moze by spasilo, ale z napinaczem - pod suport - brakuje oski..
Wiec.. albo po 3 mm ciachnac z kazdej strony mufe - w mufie jest 12 mm gwintu - 3 mm zostaje 9 - smialo bedzie trzymac.
Albo.. wywalic ful kasy na nowa korbe ;-/.. Eee, odpadam ..Przedzej potne rame :D
Albo przerobic na press fita ktory ma lozyska osadzone glebiej ..
Felerna ramka to devinci frantik..
Ech, ze te durne shimano nie robi fajnych tanich korb ( slx, zee ) na dwa blaty, A jesli juz robi to na suporty 68-73 mm, a nie 83
Korbe mam nowa, wyrwana w fajnej cenie i teraz co ? ma sie kisic w piwnicy ? ...

diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

rżnij ramę,w końcu masz fajną korbę,to co się będziesz czaił?
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Ej stary, pacz co znalazłem.
http://rowerowy.com/sklep/czesci/korby/prod/korbasaint
Korba.... Do tego pod 83mm, ty pacz, nawet pod 2 blaty. Ja cie...... nawet możesz sobie założyć 3 albo 2 i rockring. 900zł to chyba mniej niż nowy Devinci Frantik.
Drogo? to pacz na to
http://rowerowy.com/sklep/czesci/korby/ ... _ruktion_2
Zajebisty truvativ zrobił korbę pod 2 blaty, dasz wiarę ? pod 2 blaty, mufę 83mm i za 200zł. Czadowo, nie ?

timon92
Kontakt:

Post autor: timon92 »

Ten Truvativ jest zajebisty? Waży 1000g z suportem. XT waży jakieś 300g mniej. A Saint kosztuje 2x tyle co XT.
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Chyba wolę mieć korbę która waży 1kg i sprawną ramę, niż korbę która waży 700gram i ramę lżejszą o 50g bo ktoś ją pociął...
A poza tym nie wiem czy zauważyłeś ale cały ten post to była ironia...

Da__FreaK
Kontakt:

W tej chwili mam zalozonego trvwatiwa do xc. Korba jest bardzo mieka i chce wsadzic cos ze sztywna osia. Problem polega na tym, ze nie moge tej korby skrecic tak mocno zeby sie nie luzowalo prawe ramie ( wszystko nowe ). Dokrecam na maxa, ramie dochodzi do konca mocowania i kiszka. Wyczytalem tu ze XT ktore kupilem mozna wsadzic na 83 mm..Fakt, wejdzie, ale bez napinacza i singla...
Za 600 zika na korbe po prostu nie mam..Tak ze jestem w kropce bo shimano nie produkuje np SLX-a czy ZEE na dwa blaty na 83 mm

off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Fajna bedzie po takim zabiegu linia łańcucha :)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
freed
Kontakt:

Post autor: freed »

Wywal napinacz. Rama nie ma iscg? Zamontuj przerzutkę ze sprzęgłem to nie będzie potrzebny w ogóle przy dwóch blatach. Poza tym, tam nie tylko trzeba wywalić podkładki, coś tam trzeba było podpiłować chyba jeszcze. Poza tym konwersja zawsze działała,ale z jednym blatem i wypiłowanymi mocowaniami małego blatu.
Ride 4 Fun ! Biatch !
Da__FreaK
Kontakt:

Rama nie ma iscg niestety;-/ Mozna napinacz wrzucic pod BB, albo do adaptera. Suport z adapterem ma 83 mm, wiec jedna cholera czy jest pod BB czy z adapterem
Jesli chodzi o podpilowanie korby, to pilowalo sie ja wlasnie do zastosowanie jednego blatu zeby ramie weszlo glebiej i nie haczylo o mocowanie wahacza.
A co do lini lancucha, to jedynie co, to zmienilaby sie 3 mm wzgledem osi roweru..

EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Czy ten temat to prowokacja czy perełka? :D
Zdrowo Cię popierdzieliło żeby ciąć ramę bo korba fajna, zdrowo.

Sprzedaj ją na szybko i kup coś taniego odpowiedniego. Jeszcze ktoś pisał coś o Devinci Frantiku...
miki_ck
Kontakt:

Re:

Post autor: miki_ck »

Da__FreaK pisze:jestem w kropce bo shimano nie produkuje np SLX-a czy ZEE na dwa blaty na 83 mm
Na rynku są też inne marki...

Jak już masz zapędy do szlifowania ramy, to może lepiej pomyśleć nad przerobieniem korby z mocowaniem na 1 zębatkę, tak aby założyć 2 blaty?
Np. Truvativa bez problemu tak przerobisz. Kwestia dokładnego nawiercenia 4 otworów, nagwintowania ich + ewentualne podkładki pod małą zębatkę.
A takiego Holzfellera OCT idzie dostać za małą kasę. Mocne i waga do zaakceptowania. Parę lat posłuży.
Da__FreaK
Kontakt:

Pod jeden blat idzie ja zrobic na bezpieczny styk. Chcialem dwa blaty, bo ramka ma sluzyc do enduro..
Jednym slowem, zrezygnuje z dwoch blatow i po zeszlifowaniu mocowania najmniejszej zebatki XT jednak pofrunie bezinterwencyjnie do ramy :)
Miki, jesli chodzi o nawiercanie innych korb na dwa blaty, to nijak nie zmienia sytuacji, bo po prostu brakuje osi do bezpiecznej odleglosci malej zebatki od napinacza - tu jest wlasnie problem ze nie ma na nia miejsca bo krotka os.

freed
Kontakt:

Post autor: freed »

Jak mówię, wywal napinacz i kup przerzutkę ze sprzęgłem. Ewentualnie blat 32T przód i kaseta 11-36tył, ja w takim secie nie potrzebowałem już dwóch blatów.
Ride 4 Fun ! Biatch !
Da__FreaK
Kontakt:

Skoro sugerujesz przerzutke ze sprzeglem, to po jaka cholere jest rolka pod zebatka ? Na pewno po to zeby nie spadal lancuch, a przerzutka co wspomoze skoro nie bedzie rolki ?

Soulforged
Kontakt:

Post autor: Soulforged »

Genialne wnioski muszę przyznać...

Sprzęgło cierne zamontowane na osi obrotu wodzika sprawia że naprężenie łańcucha podlega mniejszym wahaniom i zmniejsza szansę zejścia łańcucha z zębatki, napinacz z kolei zmniejsza szansę zejścia łańcucha z zębatki poprzez zwiększenie "odcinka" opasania zębatki przez łańcuch.

A co do samej korby - tutaj jest artykuł na temat przerabiania XT na 83mm BB- http://www.nathanriddle.com/?p=117
Da__FreaK
Kontakt:

Widzialem ten opis. Niestety nie dziala, brakuje w cholere oski ! Jak pisalem wczesniej, zalozenie tej korby bedzie mozliwe na styk po wywaleniu wszystkich podkladek i zeszlifowaniu mocowania najmniejszej zebatki. Na dwurzedowa korbe definitywnie brakuje oski !

Da__FreaK
Kontakt:

Po przejrzeniu ofert korb z wyzszej polki, nie znalazlem nic z dwoma blatami na 83 mm. Doszedlem do wniosku, ze producenci chyba dlatego nie robia tego typu korb bo linia lancucha byla by lekko chora..
68-73 mm - multum kolorow i modeli ..
Aczkolwiek, sa takie opcje np. truvativa ktory zrobil korbe ktora seryjnie byla montowana do devinci-`ego..-tylko ze,, jakos nie mam zaufania do ich korb ( moja sie gnie jak guma, ale to korba do xc )

NorekO
Kontakt:

Post autor: NorekO »

Pomysł cięcia ramy nadaje się do perełek, ale do rzeczy.

Niestety korby na 83mm są droższe jako że mają zasadniczo inne zastosowanie- kwestia marketingu. Myślę że musisz się zdecydować czy napewno potrzebujesz 2 blatów, a co do samej korby to szukaj używek. Nie ograniczaj się do shimano bo jest więcej producentów którzy robią dość ciekawe modele. Najprostszym wyjściem dla Ciebie byłoby sprzedać tą korbę i szukać fabrycznych 83mm. Do wstawienia XT i tak musisz szlifować mocowanie z tego co pisali na innych forach
ODPOWIEDZ