Jaka Rama/Rower DH/FR - proszę o podpowiedź !!

Tsanasahan
Kontakt:

Jaka Rama/Rower DH/FR - proszę o podpowiedź !!

Post autor: Tsanasahan »

Witam
Wiem iż już sporo tematów w tym zakresie było i jest ,ale jednak nie dotyczą one stricte porównań tych konkretnych.

Moje dane :
- wzrost 181 cm
- waga 76-81 kg
Przeznaczenie roweru :
- zjazdy Czarna góra
- zjazdy Kamieńsk
- zjazdy Szklarska poręba
- w przyszłości może Megavalanche :)
- i jeśli by się dało to czasami krótka trasa po polach wokół komina 20-30km [ asfalt,żwir]
Inne :
- nowy lub używany, rok 2012-2013. środki na ramę/rower: 6/10 tys zł.
- zawieszenie miękkie aby wybierało liście :)

Moje typy [ nie sprawdzałem cen i dokładnie danych technicznych ] :
- Nukeproof Pulse [ sam nie wiem co ]
- Scott Gambler [ względnie tanie ramy na allegro ]
- Yeti 303 WC [kult , legenda ,to coś, sztywność ramy ]
- Specialzied Demo 8 [ wszyscy o tym gadają ]
- Norco Aurum [ piękny ]
- Intense M9 [ kosmos ]
- Transition Tr450 [ ponoc dobry ]
- Mondraker Summum [ ponoć dobry i nie kłopotliwy serwis w Polsce ]
- Zerode DH - poza zasięgiem :/ ,ale bym brał

- jeśli jest coś lepszego proszę o sugestię !!

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA POMOC !!!!
motomysz
moderator
Kontakt:

Re: Jaka Rama/Rower DH/FR - proszę o podpowiedź !!

Post autor: motomysz »

Tsanasahan pisze: Przeznaczenie roweru :
- zjazdy Czarna góra

- i jeśli by się dało to czasami krótka trasa po polach wokół komina 20-30km [ asfalt,żwir]
Co jak co, ale dla mnie te pozycje się wykluczają .... musisz się chyba zdecydować czy chcesz typową zjazdówkę czy rower do jazdy po asfalcie :)
deviz
Kontakt:

Re: Jaka Rama/Rower DH/FR - proszę o podpowiedź !!

Post autor: deviz »

motomysz pisze:
Tsanasahan pisze: Przeznaczenie roweru :
- zjazdy Czarna góra

Co jak co, ale dla mnie te pozycje się wykluczają .... musisz się chyba zdecydować czy chcesz typową zjazdówkę czy rower do jazdy po asfalcie :)
Dobrze gada!
A o Commencalu nie myślałeś ?
W tej cenie coś na V3 złożysz :)
Slavvduro
Tsanasahan
Kontakt:

z Tym asfalem to wiem że przesada ,ale czasami będę musiał ,bo trzeciego roweru nie będę kupował dla żony :) [ finansowo nie wyrobię ] Ona na mym Enduro ,a ja za nią :) więcej kalorii spalę

deviz ,a czym on wyróżnia się na tle tych podanych ?

chodzi o tego :

http://www.dh-zone.com/pl/bikes/commenc ... -team-2010
motomysz
moderator
Kontakt:

Post autor: motomysz »

Kup se Pan Canyona, tyle ode mnie, kupisz Pan rower na zajefajnym osprzęcie za połowę ceny konkurencyjnych rowerów....

https://www.canyon.com/_pl/mountainbike ... tml?b=3060 tu masz typową zjazdówkę, drugi model "od góry" na powietrznym Boxxie WC i VIVIDZIE - co w zasadzie w cenach detalicznych tych części wyrównuje cenę całego roweru.

https://www.canyon.com/_pl/mountainbike ... tml?b=3132 tutaj za 7400 masz konfig bardziej FR

Ramcie mają regulację skoku i geo, wiec mozesz miec rower bardziej FR - bardziej nadający się do jeżdzenia po asfalcie :) Ew montujesz do tego napinacz na 2 blaty z przodu - polecam Diabolusa, u mnie robił robote perfekt i masz rower all around.
Tsanasahan
Kontakt:

Wizualnie nie powala , poczytam jak jeździ i czy faktycznie jest z nich najlepszy.
Widzę na 2014 wychodzi całkiem nowy :
https://www.canyon.com/_pl/eurobike2013/torque-dhx.html

NIE SĄDZIŁEM że Canyon to made in Germany :)
lepsze to niż chiny/taiwan

fajny filmik rowery na 2014 [ full hd ]
http://www.youtube.com/watch?v=TBcruyC1k9s

Ciekawe ,jak wejdą modele Canyon 2014 to czy ceny będą miały jak obecne 2013 ,a 2013 potanieją ?

http://www.targikielce.pl/index.html?k= ... o&s=ogolne
jest tam po co jechać ?
będą tam zacne firmy ?
wysłałem zapytanie do Canyona czy będą na targach
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Może najpierw zacznij zakładać tematy we własciwych działach.

A co do wymagań to doprecyzuj bo czarna i kamiensk to 2 totalnie rózne trasy.

Tak samo masz ramy pługi i ramy skoczne obok siebie. Dobrej porady nie dostaniesz jak chcesz rower do wszystkiego.
Tsanasahan
Kontakt:

Spaced nie stać mnie aby kupować pięć rowerów każdy na inną trasę.

co do Canyona to w Kielcach go nie zobaczę bo się nie wystawiają , a szkoda.
Spaced
moderator
Kontakt:

Re:

Tsanasahan pisze:Spaced nie stać mnie aby kupować pięć rowerów każdy na inną trasę.

co do Canyona to w Kielcach go nie zobaczę bo się nie wystawiają , a szkoda.

Ale to napisz na sprawnosci na jakiej trasie Ci zależy. Bo to jakbys powiedział, że chcesz auto, które wykreci dobry wynik na offroadowych MP i jednoczesnie bedzie dobre na tor w poznaniu.

I miekki to nie parametr zawieszenia, to parametr ustawień. Chcesz bardziej skoczny pod kamiensk i płynne trasy czy bardziej pług pod czarną góre.
Tsanasahan
Kontakt:

i mam problem bo generalnie jeździmy tu i tu. Spaced dopiero poznaję trasy ,ale wydaje mi się że Czarna góra to taki rodzynek ,a znacznie więcej jest tras podobnych do Kamieńska ,więc chyba lepiej jak rower będzie na trasy których jest więcej w okolicy [ jestem z Wielunia ]-źle myślę ?

Więc doradź proszę.
odpowiedź od Canyona :

". Zdajemy sobie sprawę z obaw Klientów związanych z wysoką ceną i brakiem możliwości osobistego kontaku z rowerami, dlatego też nasz produkty Klienci moga w ciągu 30 dni zwrócić lub zamienić na inne, jeśli te, które kupili nie spełniają ich oczekiwań.

Procedura wygląda następująco: Klient zamawia rower -> rower przychodzi do Klienta - > Klient testuje rower w terenie-> rower nie spełnia oczekiwań--> kontakt z nami--> po rower przyjażdza kurier--> rower dojeżdża do Niemiec--> zwrot poniesionych przez Klienta kosztów." - Chwalić !!
Spaced
moderator
Kontakt:

Bedziesz jezdzic duzo na trasy z wyciągiem czy na trasy lokalne jednak?

Co do Canyonów to jak zaczynasz nie brałbym roweru z widelcem foxa bo wymagaja sporo serwisu. Ale ogólnie na poczatek i umiarkowane trasy dobry.
Paul
Kontakt:

Post autor: Paul »

a ja bym się za temat zabrał trochę z innej strony,

Oczywiście jeżdżenie zjazdówką wkoło komina jest możliwe ale przygotuj się na 2 rzeczy
- drugi komplet wąskich opon
- przy wyborze ramy zwróć uwagę ile sztycy mieści sie w podsiodłówce, bo nieraz jest tak mało że w zasadzie docinasz i nie masz regulacji, a od jazdy po płaskim na zjazdówce jest gorsza tylko jazda po płaskim na zjazdówce z krótką sztycą

A co do ramy to tak jak mówi Spaced główne pytanie to czy ma być raczej skoczna czy raczej długa i stabilna i moim zdaniem nie ma co sie określać na podstawie okolicznych tras tylko tego co lubisz, czy wolisz poskakać, wybijać sie nad korzeniami, tak bardziej technicznie i zabawowo czy wolisz stabilną ramę do dużych prędkości i połykania kamieni.
Jeżeli określisz się jak wolisz jeździć to łatwiej będzie Ci jeździć na dalsze miejscówki tam gdzie są trasy dla Ciebie niż później wymienić rower.

Ja się tak wsypałem kupując sobie Santę V10 2005 - miała być zjazdówkę na wyjazd 2x w roku w góry a jak już tam jechałem to szlag mnie trafiał bo miała 250mm skoku i nie szło tego oderwać od ziemi, zamiast przyjemnej jazdy miałem mase szarpania się przy każdej próbie wybicia, o hopach nie wspomnę, ale duże prędkości po nierównościach połykała pierwszorzędnie.
Tsanasahan
Kontakt:

nie jestem pewny ,ale tak jak napisał wcześniej motomysz - Rama ze zmienną geometrią . Wiem że jest to może i złoty środek ,a te nie zawsze są najlepsze. Ale nie jest tak iż mogę taką ramę dostosować do DH/FR ? Ciężko mi naprawdę zrezygnować z połykania kamieni na czarnej ,a z drugiej strony też chcę trochę poskakać na Kamieńsku. To i to daje masę przyjemności. Wiem że marudzę ale gdybym miał masę kasy to bym kupił oddzielnie oba ,ale tak nie jest.
marcin.g
Kontakt:

Post autor: marcin.g »

To ja może zadam inne pytanie. Na czym do tej pory jeździłeś (miałeś okazję potestować w górach).
Bo to, że rama jest skoczna nie oznacza, że będzie źle jeździć po kamienistych trasach.
Wymaga to po prostu trochę innego stylu jazdy niż na ramie, która ma np. 250 skoku.
Ale jednocześnie tak jak napisał Spaced "miękkość" zależy w dużej mierze
od tego jakie są ustawienia zawieszenia.
Ze swojej strony mogę dodać, że wcześniej miałem okazję jeździć na M3
a teraz jeżdżę na Summumie i Mondraker podchodzi mi bardziej ze względu
na skoczność (odczuwam więcej frajdy z jazdy). Oczywiście trzeba podkreślić
, że są to ramy z dwóch różnych epok i na M3 też przyjemnie się jeździło.
http://www.pinkbike.com/u/gajosae/
Spaced
moderator
Kontakt:

Re:

Tsanasahan pisze:nie jestem pewny ,ale tak jak napisał wcześniej motomysz - Rama ze zmienną geometrią . Wiem że jest to może i złoty środek ,a te nie zawsze są najlepsze. Ale nie jest tak iż mogę taką ramę dostosować do DH/FR ? Ciężko mi naprawdę zrezygnować z połykania kamieni na czarnej ,a z drugiej strony też chcę trochę poskakać na Kamieńsku. To i to daje masę przyjemności. Wiem że marudzę ale gdybym miał masę kasy to bym kupił oddzielnie oba ,ale tak nie jest.
Ale na ramie wybierajacej kamienie dalej da sie na kamiensku jezdzic. Po prostu nie bedziesz mieć wrażenia predkosci tam takiego. Dalej moge skakać na moim legendzie tam, a mój rower ma jednak charakterystyke pługu do orania kamieni niż pogo ale dopóki nie jest nierówno i szybko mam wrazenie że ledwo sie wloke (chociaz predkosc ta sama co znajomi na innych rowerach). Pytanie czy wolisz wiecej funnu z jazdy na jednej trasie czy na drugiej.
pawcisq
Kontakt:

Post autor: pawcisq »

Ja mam TuEsa 2.0 i pomimo tego, ze potrafi zassać kamienie i przejechać po zwłokach to jak chcę się wybić to leci wysoko i daleko. Fakt, lata mniej niż sprężynka-voltage czy mniej się lepi jak intense. Są ramy, które są na tyle dobrze zaprojektowane, ze ogarną większość. Kwestia dobrania wtedy dampera, widła i ustawień.
ablee
Kontakt:

Post autor: ablee »

Kup sobie Intensa Uzzi. Ma regulowany skok, regulowaną geometrię. Dobrze to idzie z górki, a i pod pojedzie.
misiakrr
Kontakt:

Post autor: misiakrr »

Ostatnio stałem przed wyborem Canyon czy YT. Wybrałem YT i nie żałuje, choć nie mam porównania na żywo do Canyona.

http://www.yt-industries.com/shop/en/Bi ... /TuEs-2013 lub
http://www.yt-industries.com/shop/en/Bi ... s-2.0-Comp

Polecam!
Tsanasahan
Kontakt:

Częściej będę jednak śmigał po Kamieńsku więc tą drogę wybieram :)

Mój kolega zapatrzony jest w Demo 8 i chyba na dniach będzie kupował ,czy ta fascynacja tym rowerem jest uzasadniona ?

Widzę iż zaczyna się robić chyba dobry czas na kupowanie roweru bo coraz więcej ofert widzę w internecie .

Co do yt-industries mam mieszane uczucia. Bo chodzi mi o mocne ramy " nie pękate" ,a to chyba nowość o której jeszcze niec nie wiadomo ?
ODPOWIEDZ