Zużycie kasety / Kaseta + alu bębenek

MUSZEL
Kontakt:

Zużycie kasety / Kaseta + alu bębenek

Post autor: MUSZEL »

Hej.

Posiadam kasete Sram PG850, jeździłem na niej jakiś czas i jestem ciekaw w jakim jest stanie, tj. czy jeszcze pojeździ długo czy zęby wykazują już znaczne zużycie i w zasadzie element nadaje się do kosza. Poniżej pokazuję zdjęcia kasety.
http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/sr ... /2458645/1
Była ona jeżdżona na jednym łańcuchu (który chyba troszke się wyciągnął już i raczej bym go już nie używał - jeżeli kaseta by u mnie została to dostałaby nowy łańcuch) przez 4 sezony wakacyjne (tj. rower używany tylko w wakacje), najczęściej używane biegi to 3,4,5,6. Nic jeszcze nie przeskakiwało i grało w sumie w porządku.
Mógłbym prosić znawców o zdiagnozowanie mojej kasety? :)

Druga sprawa - jak to jest z aluminiowymi bębenkami? Warto inwestować w kasety na pająku do alu bębenków?

Pozdrawiam :)
przemek_06
Kontakt:

Post autor: przemek_06 »

Eee, kaseta spokojnie przyjmie nowy łańcuch ;)
Co do alu bębenków to ja mam już od 2011r zwykłą kasetę na alu bębenku i jak dotąd żadnych problemów, wiadomo wżery się robią ale znów nie jakieś mega wielkie. A co do tych kaset na pająku to zauważ, że pająk zazwyczaj jest tylko na kilku największych zębatkach, np na 5 największych czyli najmniejsze zębatki i tak masz luzem tak jak w zwykłej kasecie... a kosztów zwykłej a takiej na pająku nie ma co porównywać, chyba że nie zależy Ci na cenie to wtedy brał bym taką na pająku :)
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Najprostszym sposobem jest porównanie starej kasety z nową. Może służyć do tego np. zdjęcie. Twoja jest w bardzo dobrej kondycji, żeby nieznacznie się zużyły co można poznać po wysokości, nie skierowały się w prawą stronę także śmiało można jeździć ;)

Tutaj masz to pokazane na obrazku ;)
Załączniki
zuzzeb1.gif
zuzzeb1.gif (29.56 KiB) Przejrzano 3768 razy
kaseta.gif
kaseta.gif (11.87 KiB) Przejrzano 3768 razy
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
lisur
Kontakt:

Post autor: lisur »

Dokładnie jak kolega @Puncu pisze, Twoja kaseta jest w bardzo dobrej formie. W zużytej kasecie zęby stają się ostrzej zakończone oraz mogą ulegać nieznacznym przekrzywieniom w kierunku obrotu łańcucha.
MUSZEL
Kontakt:

Fajnie wiedzieć, że kaseta która tyle ma jeszcze świetnie sie trzyma :) choć stosunkowo mało jeździłem, to fakt.

W takim razie kaseta zostaje. A w niedługiej przyszłości (jak znajdę ramę) pewnie stanę się posiadaczem jakiejś lżejszej piasty z alu bębenkiem - i co teraz. Sprzedać ją i szukać na pająku, czy jednak taka kaseta da rade (i przy okazji pokaleczy bębenek)? Tu mam wątpliwości spore co zrobić.

Znacie w ogóle jakieś kasety na pająku na 8 rzędów? Bo znaleźć nie mogę.
przemek_06
Kontakt:

Co do tej kasety na pająku, to tak jak pisze, bębenek może wyglądał by "ładniej" na tym odcinku gdzie był by ten pająk a te zębatki które były by luzem to tak samo jak w zwykłej kasecie... Jakieś rozwiązanie z tym pająkiem jest ale i tak nie jest to rozwiązanie perfekcyjne (dlatego, że pająk jest tylko na kilku największych zębatkach) :(
Co do kasety z pająkiem na 8 rzędach to jeśli dobrze pamiętam bo kiedyś też się orientowałem to jakaś była ale nie pamiętam co to była za kaseta w każdym bądź razie już wtedy było ją ciężkawo dostać i cena z kosmosu...
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

Pajak jest na najwiekszych zebatkach, bo tam jest potrzebny. Te male az takich wzerow nie zrobia. Jesli zostaniesz przy zwyklej kasecie, to mozess wsunac splaszczone zszywki miedzy wciecia koronek a wypusty na bebenku ;) (poszukaj w necie szczegolow, raczej znana metoda)
http://brooce.pinkbike.com
Ronnin
Kontakt:

Post autor: Ronnin »

Kasety 8rz na pająku raczej nowej nie dostaniesz, chyba że ktoś ma jakieś zapasy garażowe ale to teraz prawie jak trafić w totka. Z tymi ostatnimi zębatkami to nie jest do kończ tak bo:
Najbardziej tną kasetę te największe z racji przełożenia i siły jaką przenoszą. Z kolei te najmniejsze nie są odrębnym bytem tylko są zazębione do reszty kasety i pająk odbiera sporą część obciążenia.
Ogólni kaseta na pająku jak najbardziej tylko do napędu 8rz jeśli już dostaniesz to majątek.
Są inne patenty, np: zszywka między kasetą a bębenkiem.
MUSZEL
Kontakt:

dzięki chłopaki, będe widocznie kombinował z tymi zszywkami, bo nie zamierzam zmieniać manetki na 9tke bo to też majątek, i 8ka mi podchodzi :)
przemek_06
Kontakt:

No aż takich wżerów nie zrobią ale jakieś też się robią ;) wiem bo sam mam alu bębenek i zwykłą kasetę. Patent z zszywkami sam opisywałem kiedyś na forum, poszukaj. Jak już będziesz to stosował to pamiętaj, że zwykłe zszywki takie biurowe nic Ci nie dadzą bo one też są miękkie, musisz mieć zszywki tapicerskie ;) Ogólnie ja za każdym razem jak już przyjdzie mi zdjąć kasetę (a zdarza się to rzadko) wkładam zszywki pomiędzy bębenek a kasetę i za każdym razem jak zdejmuje kasete to te zszywki gdzieś wyparowują :D
MUSZEL
Kontakt:

przemek_06 byłbym wdzięczny gdybyś mógł podesłać mi ten patent (tj. link do tematu), bo nawet nie wiem jak sie zabrać za szukanie tego :) i z góry dzięki, na pewno pomogłeś i tak ;)
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Ja mam zwykłą kasetę na nukeproofie i po 2 latach wżery są minimalne, choć mało jeździłem. Moim zdaniem nie warto zmieniać
przemek_06
Kontakt:

http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... C4%99benek
Link do tematu ;) Nawet jest tam zdjęcie mojego bębenka po sezonie ze zwykłą kasetą :)
MUSZEL
Kontakt:

Re:

przemek_06 pisze:http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... C4%99benek
Link do tematu ;) Nawet jest tam zdjęcie mojego bębenka po sezonie ze zwykłą kasetą :)
dzięki wielkie! :)
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

nigdy nie udało mi się wcisnąć czegokolwiek między bębenek a kasetę. Przerabiałem kilka piast z alu bębenkiem (novatec, dartmoor, tioga, hope, chris king) i w każdej wżery się robiły i w sumie to tyle, bo nie wpływały na nic. Kasety miałem różne, od szosowych 11-23 po 11-34, na pająku, bez pająka i mogę od siebie doradzić, że nie ma co się spinać że do alu musi być pająk. Faktycznie prawie nic to nie daje jak już wyżej napisano. z 8semek na pająku dostaniesz stare xt, xtr ale to już niezły zabytek i znalezienie czegoś zdatnego do jazdy to nie mały wyczyn, do tego kosztowny i mało sensowny :)
ODPOWIEDZ