Glory 2010 vs. Operator 2011
Glory 2010 vs. Operator 2011
Dylemat jak w temacie, cenowo wychodzi względnie podobnie z lekką przewagą operatora. Glorka z sterami -2 i tulejkami offset. Ktoś jeździł na obu i ma porównanie?
Miałem podobny dylemat Glory czy Operator.Wybrałem Operatora i nie żałuje,rama skoczna,zwinna ,praca zawieszenia bardzo dobra.Odnosząc sie do wypowiedzi kolegi "motomysz" iz jest to jedno zawias ,co w tym złego?Przesiadłem się na Operatora z Summuma i jak dla mnie jest to zmiana na plus. Tak jeździłem na Glory
Re:
Moim zdaniem, sam fakt czy zawieszenie jest jednozawiasowe albo wirtualne, zmienia w dużym stopniu przeznaczenie roweru. Wówczas porównanie Summuma z Operatorem nie pozwala na żadne sensowne wnioski... No bo jaka zmiana na plus? (na plus we Freeride czy na plus w DH?) Skoczność Kony jest większa, bo prostego jednozawiasa łatwiej wyczuć, a wirtual działa inaczej i zawieszenie jest bardziej aktywne.free35dh pisze:Przesiadłem się na Operatora z Summuma i jak dla mnie jest to zmiana na plus.
Większość najprostszych jednozawiasów jak Stinky, Operator itp. bez dwustronnie ściskanego dampera i innych bajerów, dość progresywnych - to maszyny najlepsze do freeride. Sam zobacz na czym łatwiej zrobisz Bunny Hopa - na Operatorze/Stinky czy na Glorce/Summumie?
Summum to zabawka dużo bardziej myśląca i do stricte DH się lepiej sprawdzi.
Re:
free35dh pisze:Miałem podobny dylemat Glory czy Operator.Wybrałem Operatora i nie żałuje,rama skoczna,zwinna ,praca zawieszenia bardzo dobra.Odnosząc sie do wypowiedzi kolegi "motomysz" iz jest to jedno zawias ,co w tym złego?Przesiadłem się na Operatora z Summuma i jak dla mnie jest to zmiana na plus. Tak jeździłem na Glory
Ja za dużo nie skacze

Natomiast mam znajomego, który uważa,że Glorka jest najbardziej skoczną ramą DH, którą posiadał... skacze sobie na niej dirty.
Co do samej zawiechy.. 1 zawias na pewno łatwiej wyregulować pod siebie, ale praca zawiechy zależy w dużym stopniu od dampera, niezależnie zresztą od systemu zawieszenia.
Ja mam w swojej Glorce DHXa 4.0 i nie jestem zadowolony z pracy tej zawiechy z tym damperem, z innymi damperami pracuje o niebo lepiej, na szczęście nowy DSP Dueler już do mnie leci

Z tym damperem racja,ja w swoim "Operatorze" mam RC4 z PUSH Factory Tuning i praca zawieszenia prawdopodobnie jest inna niż np.z Van'em 
Co do zmiany na plus ,to zarówno w dh jak i fr,po prostu jeździ mi się lepiej.Jeździłem na Summum'ie prawie 3 sezony,i nie dał mi takiej frajdy z jazdy jak Operator.

Co do zmiany na plus ,to zarówno w dh jak i fr,po prostu jeździ mi się lepiej.Jeździłem na Summum'ie prawie 3 sezony,i nie dał mi takiej frajdy z jazdy jak Operator.