Rozmiar ramy
Rozmiar ramy
Witam, niedawno kupiłem ramę Giant Glory FR. Mam jednak wątpliwości co do rozmiaru, sprzedawca mówił, że jest to M-ka, ale wydaje mi się strasznie krótka i mała. Teraz moje pytanie- czy rozmiar jest również jakoś kodowany w numerze ramy? bo niestety nie mam nigdzie naklejki potwierdzającej jej rozmiar ;/ Z góry dzięki 

poza glorką nie znam żadnej ramy dh-która jest krótka.krotki może być przedni trójkąt - a nie rama
sam rozmiar oczywiście ma wpływ na długość - przeważnie tylne trojkąty są identyczne we wszystkich rozmiarach,a przednie są dłuższe proporcjonalnie do wielkości podanej w calach.
trudno oceniać o ile cm dluższy trójkąt jest akurat w glorce. przeciętnie jest to około 2/2,5cm różnicy, w modelach 2rozmiarówych nawet 4,5/6cm
sam rozmiar oczywiście ma wpływ na długość - przeważnie tylne trojkąty są identyczne we wszystkich rozmiarach,a przednie są dłuższe proporcjonalnie do wielkości podanej w calach.
trudno oceniać o ile cm dluższy trójkąt jest akurat w glorce. przeciętnie jest to około 2/2,5cm różnicy, w modelach 2rozmiarówych nawet 4,5/6cm
Re:
diskordia pisze:poza glorką nie znam żadnej ramy dh-która jest krótka.krotki może być przedni trójkąt

Co do rozmiaru...
Wziął byś rozmiar L czyli 17,5 i zyskał byś całe 1,27cm i niewiele więcej ma długości efektywnej.
Żeby było jasne..
Pisząc krótkie miałem na myśli długość efektywną która bezpośrednio przekłada się na pozycję na rowerze.
Są małe i krótkie i tyle.
Re: Re:
4cm różnicy na bazie kół między M a L to "niewiele"?Ronnin pisze:Wziął byś rozmiar L czyli 17,5 i zyskał byś całe 1,27cm i niewiele więcej ma długości efektywnej.
Żeby było jasne..

Glory FR w rozmiarze L jest dość długą ramą. Z bardziej normalnym kątem główki (np. po zapakowaniu sterów redukcyjnych -2') ma bazę kół ponad 120cm...
YeahBunny Najlepiej znajdź kogoś kto ma Glorkę z tego rocznika w rozmiarze M i niech Ci poda rzeczywistą długość górnej rury c-c. Porównasz do swojej i będziesz wiedział co kupiłeś

http://miki-ck.pinkbike.com/ Freeride!
-
- Kontakt:
Wejdź na stronę http://www.giant-bicycles.com/en-us/bik ... e/?q=glory wybierz model, kliknij geometry, zmierz swoją ramę i sprawdź