Klamki XT + Zaciski ZEE/Saint
Ejże.. co mają do obliczeń "powierzchnia robocza" i powierzchnia robocza "w pewnej części wystająca poza klocek" - ?
Jeżeli porównujemy średnice cylindrów (tłoczków) we wzorze z wcześniej cytowanej wikipedii, to znaczenie ma tylko powierzchnia tłoka od strony płynu, a to jak jest uformowana od strony klocka, nie ma wpływu na siłę F2.

Jeżeli porównujemy średnice cylindrów (tłoczków) we wzorze z wcześniej cytowanej wikipedii, to znaczenie ma tylko powierzchnia tłoka od strony płynu, a to jak jest uformowana od strony klocka, nie ma wpływu na siłę F2.
- to nie czaję, po co podawać porównanie Sainta i NIne i dziwić się, że nie są identyczneoff_road pisze:Kolega =Pietr3k= przyrównał code i HFX jako identyczne

Re: Klamki XT + Zaciski ZEE/Saint
=Pietr3k= jedynie obaliłem Twoją tezę jakoby code i hfx miały mieć takie same zaciski.
Liczy się całkowita średnica. a czy będzie tłoczek płaski czy wklęsły znaczenia nie ma.
Wyżłobienie w tłoczkach nie wpływa na siłę.Co do powierzchni łącznej tłoczków w CODE i HFX to możemy ją także łatwo sprawdzić. Strzelam, że jest ona identyczna lub bardzo bliska sobie.
Liczy się całkowita średnica. a czy będzie tłoczek płaski czy wklęsły znaczenia nie ma.
Co ja czytam?off_road pisze:=Pietr3k= jedynie obaliłem Twoją tezę jakoby code i hfx miały mieć takie same zaciski.

Średnica służy do obliczenia pola powierzchni i to właśnie pole powierzchni występuje we wzorze (w Wiki jest tam błąd, bo tak samo nazywają średnicę i pole). Gdy tłoczek od strony płynu jest wyżłobiony - zmienia swoją powierzchnię pomimo tego samego promienia. Przyznam szczerze, że trochę mi to teraz namieszało, ale jestem pewien, że na Mechanice Płynów to były powierzchnie - co innego, że w większości przykładów obliczeniowych daje się powierzchnie płaskie. Należy to dokładniej sprawdzić.off_road pisze:Wyżłobienie w tłoczkach nie wpływa na siłę.
Właśnie o to chodzi=Pietr3k= pisze:[
Co ja czytam?Po raz kolejny mówię - jak mogłeś obalić tezę o sumie powierzchni tłoków CODE, dając do obliczeń SAINTA? Saint ma tłoczki różnej średnicy, a CODE wszystkie takiej samej.
(...)
Średnica służy do obliczenia pola powierzchni i to właśnie pole powierzchni występuje we wzorze (w Wiki jest tam błąd, bo tak samo nazywają średnicę i pole). Gdy tłoczek od strony płynu jest wyżłobiony - zmienia swoją powierzchnię pomimo tego samego promienia. Przyznam szczerze, że trochę mi to teraz namieszało, ale jestem pewien, że na Mechanice Płynów to były powierzchnie - co innego, że w większości przykładów obliczeniowych daje się powierzchnie płaskie. Należy to dokładniej sprawdzić.

Czy powierzchnia 4 równych tłoczków w code jest równa powierzchni 2 tłoczków w HFX?
Staram się rozmyślania sprowadzić do maksymalnego uproszczenia

Wypowie się ktoś po mechanice płynów odnośnie drugiej części Twojej wypowiedzi?
-
- Kontakt: