Gdzie w Poznaniu dorobić elementy z aluminium?

Bogumil
Kontakt:

Post autor: Bogumil »

No jestem na 3cim semestrze polibudy ale mój tata ma warsztat zajmujący się spawaniem więc wypadało by żebym coś tam o tym wiedział :mrgreen:

Spawaczowi drga ręka więc zmienia długość łuku a przez to nie można stosować sztywnej charakterystyki prądowej bo małą zmiana napięcia powoduje bardzo dużą zmianę natężenia.
Dlatego przy spawaniu ręcznym stosuje się opadającą charakterystykę prądową.
Przy spawaniu ręcznym jest duża strata energii po za tym uzyskuje się znacznie większy przetop niż jest potrzebny a w dodatku ogromną strefę wpływu ciepła w porównaniu do robota.

Gdy ramę spawa robot wprowadza bardzo małą ilość energii w dodatku robi to bardzo szybko przez co spoina jest chłodzona znacznie szybciej dzięki czemu jest znacznie bardziej drobnoziarnista a na dodatek przesycona.
Dzięki bardzo małej strefie wpływu ciepła materiał wokół nie rekrystalizuje.
kolejną jego zaletą jest to że każde miejsce spoiny jest idealnie tak samo pospawane przy tych samych parametrach przez co części się nie paczą i są znacznie mniejsze naprężenia.

Chociaż w przypadku późniejszego przesycania i starzenia pospawanej ramy może to nie mieć znaczenia bo i tak wszystko zrekrystalizuje, to jednak muszę powiedzieć że to może mieć znaczenie.
Wiele durali np. PA9 pozsiada bardzo dużo dodatków stopowych i podczas przesycania nie wszystkie fazy ulegają rozpuszczenia a tylko ich część.
Gdy przesycamy ramę po spawaniu na pewno dochodzi do rekrystalizacji ale inne fazy ją trochę opóźniają przez co ziarno może się nie rozrosnąć do maksymalnych rozmiarów gdy rama będzie wygrzewana dostatecznie krótko.
Nawet w duralu w którym wszystkie fazy ulegną rozpuszczeniu może być tak ze ziarna nie ulegną maksymalnemu rozrostowi.
Ale jeżeli na skutek nieodpowiedniego spawania w spoinach i strefie wpływu ciepła jest wielkie ziarno to już nic się z tym nie zrobi.
Oczywiście po starzeniu wszędzie wydzielą się fazy międzymetaliczne ale materiał z dala od spoin będzie mocniejszy bo bardziej drobnoziarnisty (granica ziaren utrudnia przejście dyslokacji)

W przypadku spawania ram z rur które były już poddane obróbce proces spawania jest znacznie ważniejszy.
Jednak nadal wiele ram jest nie dość że źle pospawana to na dodatek ma spoiny w najdurniejszych misjach albo rurki są przyspawane do czegoś cieniutkiego co podczas spawania zrekrystalizuje na wylot i zmyślnie umieszczanie spoin traci znaczenie np. jak w moim demo które pękło na wahaczu:
http://www.pinkbike.com/photo/8271402/
Znajdor Nieziemski
Kontakt:

Post autor: Znajdor Nieziemski »

Ludzie czy was już do reszty powaliło!!!!
Dać panu Andrzejowi żeby wystrugał z tego co ma pod ręką.
Czy wy chcecie tego aby kolega się zabił!
Zrobienie takiej półki to nie od tak z dupy strzelił!
Musi być projekt,odpowiednio dobrany materiał,przeprowadzona symulacja obciążeń inaczej to jest gra w totka o życie!
Polecał bym prseszukać ebay i poszperać po zagranicznych forach.Dorobienie półki tak aby była bezpieczna niestety jest drogie.
Wcześniej nukianuki.
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

chyba trochę dramatyzujesz - półki do motocykli wycina się praktycznie z tego co pod ręką, oczywiście trzeba odrobinę wiedzy, ale z pewnością nikt żadnych testów ani symulacji nie robi.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

diskordia dla przykładu półki z Triumph-a

Obrazek
Obrazek

Nie wyglądają na strugane w garażu z byle czego ;)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Szakall
Kontakt:

Post autor: Szakall »

szczerze? tak wlasnie wygladaja, nie ma tu kosmicznych technologi, ani zlozonych ksztaltow, nikt nawet nie pokusil sie o odchudzenie ich, bo w przypadku motocykla nie mialo by to wiekszego znaczenia
http://www.pinkbike.com/u/szakal/album/
diskordia
Kontakt:

ja nie mówię o garażu i pilniku. mówię o zakładach lub firmach customowych.
dokładnie takich w jakich zostały zrobione twoje przykłady.
chyba z plasteliny musiały by być żeby coś im się stało.
zobacz jak wyglądały pułki w risse lub whitebrother.
zwykłe kawałki alu,nawet nie odkuwane- amorki maja po kilkanaście lat i nadal są w użytku.
wiadomo że gdyby ktoś chciał robić ażurową kratownicę-to coś tam może pęknąć,ale nie przy prostym wzorze
easy_rider_1
Kontakt:

Re:

Post autor: easy_rider_1 »

Bogumil pisze:Spawaczowi drga ręka

Jak spawa na trzeźwo to drga :lol:
Znajdor Nieziemski
Kontakt:

Ależ oczywiście można też coś wystrugać z 10 kg aluminium puszkowego ale czy o to chdzi?
Wcześniej nukianuki.
Szakall
Kontakt:

a kto kaze strugac z badziewia? nie zyjemy w epoce kamienia lupanego, zalatwienie sobie kawalka dobrego duralu nie wymaga stawania na glowie
Znajdor Nieziemski
Kontakt:

Polecam alu-szrot.pl
Wcześniej nukianuki.
diskordia
Kontakt:

jasne- jak widać popadanie w skrajności jest tu główną domeną użytkowników.
im droższe półki ,tym większe bezpieczeństwo. i nie zapomnij o dopłaceniu do certyfikatu symulacji obciążeń. -bez tego ,bym na rower nie wsiadał.
choć nie wiem na jakim bajkoforum żeś wyczytał że ktokolwiek da jakąś gwarancję w tej materii.
a co do szrotu- to jak najbardziej-można znaleźć tam konkretne materiały.tyle że pewnie tanie będą, to i ujowe..
Znajdor Nieziemski
Kontakt:

Nie twierdze że drogie jest lepsze.
Już koledze sugerowałem iż najlepszym rozwiązaniem było by poszperanie po internecie i nabycie uszkodzonego widelca z dobtymi półkami i jeszcze pare części zamiennych by się trafiło, a jak strugać to sensowne a nie kręcić bata z g.
Wcześniej nukianuki.
luke_
Kontakt:

Post autor: luke_ »

znajdor, pisz proszę po polsku....
bo te pułki tak w oczy kłują, że się tego nie da czytać :)

technologia kosmiczna nie jest, wykonać takie półki na maszynie CNC da się bez większych problemów, stop 7075 na przykład, też nie jest kosmicznym materiałem i wiele firm wycinających coś, taki stop będzie miało na miejscu nawet.
Nie powinno być problemem ze znalezieniem usług CNC w Poznaniu. Jedyne pytanie - czy będą zainteresowani wykonaniem takiej jednostkowej roboty.

I uważasz, że 10-15 letnie półki z amortyzatora, który już się skończył, to nie jest kręcenie bata z g...na?
Bez jaj. :)
HCC Components - z dumą wyprodukowane w Polsce
www.hcc-components.pl
Znajdor Nieziemski
Kontakt:

No to tylko półeczki z Gregorio.
Jestem certyfikowanym dyslektykiem i jutro zrobie ten sam błąd

RockyJunior nie napisałeś ile jest ci warta reanimacja widła?
Wcześniej nukianuki.
muras
Kontakt:

Re:

Post autor: muras »

Znajdor Nieziemski pisze:No to tylko półeczki z Gregorio.
Jestem certyfikowanym dyslektykiem i jutro zrobie ten sam błąd
To Cię do niczego nie uprawnia. A wracając do tematu. Niedawno miałem podobny problem. Moj detal był trochę bardziej skomplikowany niż półki, i też kombinowałem jak koń pod górę z szukaniem wykonawcy i też liczyłem się z chorymi kosztami. A wystarczyło rozpuścić wici po znajomych i znalazłem gościa który zrobił mi link z PA7 za przysłowiową flaszkę. Popytaj o jakiś zaprzyjaźniony warsztat ze zdolnym frezerem i najprostszą frezarką, nie koniecznie CNC. Skoro wozisz się z Monsterem to pewnie nie zależy Ci na wadze więc możesz dać spore naddatki, tak dla pewności. W ten sposób unikniesz konieczność prowadzenia symulacji obciążeń, rozkładu naprężeń, temperatury albo oporu aerodynamicznego ;)
RockeJunior92
Kontakt:

Post autor: RockeJunior92 »

Dostałem od babolfr jeden namiar. Wykonałem telefon i po 15 minutowej rozmowie wiem wszystko. Jestem w stanie włożyć w ten amortyzator więcej niż jest wart. Nie patrzę na wagę bo dla mnie waga nie ma żadnego znaczenia. Sam sprzęt ma dla mnie wartość sentymentalną i już dobrze wiem że za nic w świecie (po takiej operacji dorobienia półek) go nie sprzedam. Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi i za pomoc. Temat do zamknięcia. Pozdrawiam! :)
Szakall
Kontakt:

a moze, zamiast zamykac temat, pochwalisz sie zdjeciami nowiutkich polek jak juz beda gotowe i podasz przyblizone koszty takiej zabawy?
Znajdor Nieziemski
Kontakt:

Czyli zostałeś wysłany tam gdzie i ja ciebie bym wysłał.
A w P-ń to trochę monstreów było i jest bo na tą od G to chwilę poczekasz.
Wcześniej nukianuki.
RockeJunior92
Kontakt:

Post autor: RockeJunior92 »

do Szakall'a - Pochwalę się, jednak jak na razie uzyskałem informację że to zawiązana operacja i może to potrwać, czas około 3 miechy oczekiwania, mi to wszystko jedno, mam drugiego amora i mam na czym jeździć, to tak przyszłościowo reanimuję monsta. Szacunkowe koszty zakładam na około 800-850zł i proszę nie pisać że za to mogę mieć drugiego takiego samego, tak przynajmniej będę miał jedynego na świecie monstera z takimi półkami :)

do Znajdor'a Nieziemskiego - Tak, dostałem numer do generała. Poczekam, poczekam, ale już czuję że będzie warto. :) Poza tym widziałem kilka gadżetów które wykonał i jestem pod olbrzymim wrażeniem. Pozdro
ODPOWIEDZ