[napęd po wymianie] Strzelanie/ocieranie przy mocnym nacisku

Alexander
Kontakt:

[napęd po wymianie] Strzelanie/ocieranie przy mocnym nacisku

Post autor: Alexander »

Hej,

Wymieniłem ostatnio bębenek (z aluminiowego na stalowy), kasetę, łańcuch i łożyska support (hollowtech II). Złożyłem wszystko zgodnie z instrukcją, podkładki jak trzeba, dołożyłem smaru, przy okazji wyczyściłem tylną przerzutkę i korby z blatami (LX i tu i tu). Poskładałem, wszystko fajnie, zacząłem mocniej pedałować i usłyszałem dźwięk jakby łańcuch tarł o coś bardzo mocno.

Co dziwne - dźwięk ten występuje tylko, kiedy pedałuję mocno, a łańcuch jest na drugim przełożeniu (z przodu).

Rozebrałem przód napędu, sprawdziłem śrubki na zębatkach, nasmarowałem jeszcze trochę, zmierzyłem czy podkładki są na pewno dobre, założyłem i dalej to samo :/

Może błędnie przyjąłem, że to przód robi takie jaja - sam nie wiem, ale póki co nie mogę tego zlokalizować.

Dodam tylko tyle, że przed wymianą ten problem nie występował i na 80% nie jest to ocieranie łańcucha o przerzutkę...

Miał ktoś podobną sytuacją albo pomysł czego to może być kwestia?
Lostprophets - Ride
crossfader18
Kontakt:

Post autor: crossfader18 »

Napisz ilość przełożeń tylnych. Dobrze dobrałeś łańcuch? do jakiej pasty zmieniałeś bębenek ?
Alexander
Kontakt:

- Kaseta Shimano Deore LX CS-HG61 11-34T 9speed
- Łańcuch Shimano LX 105 HG73 (dla kaset 9-cio rzędowych)
- Suport Shimano XTR FC-M970 / M960
- Napęd Shimano LX FC-M581
- Piasta Novatec NT-D712SB. W standardzie był aluminiowy bębenek, ale niestety mi się wyżłobił od stalowej kasety i wymieniłem na stalowy.
Lostprophets - Ride
crossfader18
Kontakt:

Post autor: crossfader18 »

Spróbuj napierać na drugim blacie z przodu przy zaciśniętym hamulcu i zaobserwuj czy czasem coś się nie wykrzywia. Poprzednia kaseta była o podobnej konfiguracji koronek ?
Alexander
Kontakt:

Właśnie kłopot w tym, że przy tym 'statycznym' naciskaniu nic nie widać :/ Jedyne, co się zmienia, to naciąg łańcucha w górnej części.

Dźwięk jest na tyle metaliczny i na tyle dźwięcznie rozchodzi, że zacząłem jeszcze rozważać kasetę, ale wtedy zostaje pytanie czemu dzieje się to tylko na drugim przełożeniu z przodu... Nie kminię...

Co do kasety - albo identyczna albo 11-36T - nie pamiętam dokładnie.
Lostprophets - Ride
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Łańcucha nie skróciłeś za bardzo?
Może bębenek za mocno lub za słabo skręcony

Alexander
Kontakt:

Nad kwestią łańcucha się zastanawiam, ale jest zrobiony tak, że nie wisi na namniejszej możliwej kombinacji przełożeń i tak go zakładałem. Poza tym wtedy kłopoty byłyby przy jakimś innym przełożeniu (np 3x3, zwłaszcza, że 3 blat ma u mnie 48zębów).

Jeśli byłby to bębenek, to taka sama akcja powinna mieć miejsce na innych blatach - a tak się nie dzieje :/

Przy swobodnym kręceniu pedałami nic się nie dzieje, nawet przy zaciśniętym hamulcu. Teraz sprawdziłem to jeszcze raz i jak już na niego wsiądę, to nie trzeba nawet mocno naciskać na pedały, żeby ten dźwięk się pojawiał. Zazwyczaj ten chrobot( nie wiem jak to nazwać:/) pojawia się w momencie, kiedy przykładam największą siłę to obrotu i to zarówno na prawej jak i lewej nodze. Jak zdejmę łańcuch i kręcę korbami z całą siłą, to dźwięku nie ma.

Obstawiam jeszcze zużycie blatu, ale to chyba nie powinno czymś takim skutkować... (chyba).
Lostprophets - Ride
Paul
Kontakt:

Post autor: Paul »

może spróbuj to nagrać i wrzucić film, łatwiej będize ogarnąć.

Wymieniłeś jak rozumiem na nowe części, bo może łożyska suportu też strzelają, miałem z tym problem kilka razy ale nie w nowych suportach.
Alexander
Kontakt:

Spróbuję coś wykombinować z tym filmem. Wymieniłem na nowe części i same korby (bez nawiniętego łańcucha) działają bez problemu... Dźwięk na pewno ma coś wspólnego z łańcuchem, tylko nie wiem w którym miejscu ani tym bardziej dlaczego....
Lostprophets - Ride
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Jak wszystko jest nowe to ciekawa sprawa, bo z używkami często jest tak że jak posmarujesz łańcuch rzadkim olejkiem to po chwili cały syf wypłynie na cały napęd i chrobocze że się nie da wytrzymać
Alexander
Kontakt:

To brzmi ewidentnie jak ocieranie się łańcucha o coś :/ nie mam pojęcia co jest źle złożone/zespute i głowię się nad tym już chwilę. Jutro będę miał więcej wolnego czasu, to pokombinuję z wymianą blatu (na starszy, bez dwóch zębów, ale mniej zużyty), zmianę koła (wtedy wykluczę bębenek i kasetę) no i zobaczymy...
Lostprophets - Ride
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Re:

Alexander pisze:to pokombinuję z wymianą blatu (na starszy, bez dwóch zębów, ale mniej zużyty)
To w końcu ten napęd jest nowy czy nie?

Ja kiedyś nie zauważyłem i założyłem łańcuch źle na przerzutce, sprawdź czy gdzieś głupoty tego typu nie zrobiłeś
Załączniki
przerzutka.JPG
Alexander
Kontakt:

Nowe części:
- Kaseta Shimano Deore LX CS-HG61 11-34T 9speed
- Łańcuch Shimano LX 105 HG73 (dla kaset 9-cio rzędowych)
- Suport Shimano XTR FC-M970 / M960
- Stalowy bębenek do Novateca NT-D712SB

Stare, ale moje własne:
- Napęd Shimano LX FC-M581 (środkowy blat był już raz wymieniany, bo poprzednik stracił kilka zebów)
- Piasta Novatec NT-D712SB.

Kiedyś udało mi się tak założyć łańcuch, jak to na czerwono, ale od tego momentu minęło kilka ładnych lat i nie udało mi się powtórzyć tego wyczynu ;)

To, co mnie najbardziej dziwi, to fakt, że sytuacja ma miejsce tylko i wyłącznie na środkowym blacie. Zarówno na najmniejszym jaki największym wszystko jest okey...:/
Lostprophets - Ride
Paul
Kontakt:

Post autor: Paul »

mi tak się zdarzyło założyć łańcuch kilka dni temu, ale połapałem się po pierwszym ruszeniu korbą zanim jeszcze rower ze stojaka zszedł ;) i to jest straszy hałas od razu a nie przy mocnym pedałowaniu
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Mufa 68mm? masz 2 podkładki od strony napędu 1 od lewej?
Blatu nie założyłeś na odwrót? linia łańcucha jest ok?
Skończyły mi się pomysły :P
Alexander
Kontakt:

68mm, podkładki tak jak piszesz ;p blat jest dobrze założony (przez chwilę miałem wątpliwość, ale sprawdziłem ;p)
Linia łańcucha, tzn?

Ja wyleciałem z pomysłów już chwilę temu. Wrzuciłem siostrę na rower, powiedziałem jej, żeby jeździła w kółko i powiedziała co myśli, ale też nic nowego (tu się nie dziwię - zbyt rowerowa to ona nie jest). Tyle tylko, że potwierdziła moje odczucia co do tego, że to łańcuch gdzieś ociera. Kręcąc rękami nie jestem w stanie tego zreprodukować, czyli potrzebna jest pewna masa, żeby to zaczęło trzeć...
Lostprophets - Ride
FRmaniak
Kontakt:

Podobną sytuację miałem jak mi się piasta rozkręciła i przy pedałowaniu koło się krzywiło i opona tarła o wahacz. Coś mi się wydaje że przez internet tu nikt nie pomoże.

Alexander
Kontakt:

Zostaje mi zamiana kół między rowerami i sprawdzenia starego blatu. Może przynajmniej zbliżę się do rozwiązania tej zagadki, a jak nie, to rower wyląduje w serwisie....:(

Jeszcze jedno mnie ciekawi - jaki wpływ na to wszystko może mieć bębenek? Założyłem nowy, nie wiem czego się po nim spodziewać, a przede wszystkim - czy trzeba go skręcać na siłę, czy raczej z wyczuciem.... Póki co raczej mocno siedzi w piaście...
Lostprophets - Ride
FRmaniak
Kontakt:

Powinien sie kręcić luźno bez oporów, a przy tym mieć minimalny luz na boki.
Przynajmniej wszystkie moje piasty taki miały

ODPOWIEDZ