Pedały wpinane.

seba42
Kontakt:

Pedały wpinane.

Post autor: seba42 »

Witam! Zdecydowałem się na zakup pedałów wpinanych i teraz mam pytanie co wybrać Shimano dx czy może lepsze będą Crank Brothers Mallet 2. Do pedałów zamierzam kupić buty 661 filter lub Shimano SH-AM45 ewentualnie czy opłaca się dopłacać do butów 5.10? Co będzie lepsze? Jakie są wady i zalety wymienionych pedałów?
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

Są dwie szkoły, jeśli chodzi o pedały wpinane: Shimano i Inni (czyli głównie Crank).
Zwolennicy Shimano mówią, że S są lepsze, bo lepiej czuć moment wpięcia i wypięcia, no i jest dobra regulacji siły działania)
Zwolennicy Crank Brosa mówią, że CB są lepsze, bo się błotem nie zapychają, itd.
Jedni i drudzy mają trochę racji. Jednak ilość sprzedawanych pedałów SPD (i kompatybilnych z tym systemem) wskazuje, że jest rozwiązanie cieszące się większym zaufaniem.
Osobiście używam SPD od jakiś... 15 lat? może więcej. Bardzo je sobie chwalę. Teraz mam XTR Trail, które uważam za najlepsze pedały jakie do tej pory miałem.
Jeśli chodzi o buty, to 661 będą równie dobre jak Shimano. Nie wiem, czy jest sens dopłacać za 5.10 SPD. Nie mam wątpliwości, że 5.10 na platformy to jedyny słuszny wybór.
pozdro

frango
quake
moderator
Kontakt:

Post autor: quake »

Od siebie moge Ci jeszcze Time Z polecic.
Trudno je zapchac, sa wytrzymale, maja duza platforme i dosc spory luz roboczy - a wieksza skala ruchu w stopach/kolanach w DH akurat sie przydaje.

Widzialem kilka peknietych sztuk, ale z doswiadczenia wiem (moje sa juz bardzo zorane od kamieni), ze nie latwo je uszkodzic - mam swoj komplet juz 10 lat i wciaz sa sprawne i cale ;-).
Ronnin
Kontakt:

Post autor: Ronnin »

Tak tylko że przewaga Shimano nad Crank na rynku nie wynika tylko z tego że są lepsze (nie twierdzę że nie są) ale również z tego że system SPD jest sporo tańszy ;)
Osobiście mam miedzy innymi takie pedały i bardzo sobie chwalę.
http://www.gumtree.com.au/s-ad/berwick/ ... 1021155069
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

Poszukaj na forum bo było mnóstwo takich tematów. Jak dla mnie tylko Time Z i do shimano nie planuję wracać, już kilka razy pisałem dlaczego ;)
http://brooce.pinkbike.com
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Dokładnie, time to wg mnie najlepszy wybór.
Z gówna bata nie ukręcisz.
pawcisq
Kontakt:

Post autor: pawcisq »

Co do pedałów Time. Jak się porównują do siebie MX6 i Z Strong? Zależy mi też trochę na większej platformie gdybym koniecznie się musiał wypiąć i podeprzeć w trudnych warunkach. Wpięcie się podczas jazdy dla mnie graniczy z cudem.
quake
moderator
Kontakt:

Re:

pawcisq pisze:Co do pedałów Time. Jak się porównują do siebie MX6 i Z Strong? Zależy mi też trochę na większej platformie gdybym koniecznie się musiał wypiąć i podeprzeć w trudnych warunkach. Wpięcie się podczas jazdy dla mnie graniczy z cudem.
Nie traktuj tego zbyt powaznie, bo wnioskuje tylko po zdjeciach MX6, ale przyjmujac za skale odleglosc miedzy pretami, platforma w Z wydaje sie wieksza.

Pocwicz tez wpinanie sie w trakcie jazdy. Nie musze chyba mowic, jak bardzo jest to przydatne? Szczegolnie, ze niezaleznie od wielkosci platformy, na wypietych zatrzaskach noga nigdy nie bedzie nawet w polowie tak stabilna, jak na zwyklej platformie ;-)
pawcisq
Kontakt:

Czyli najlepiej będzie zainwestować w Z i nauczyć się nowego skilla? :)
quake
moderator
Kontakt:

Umiejetnosci zawsze warto podwyzszac ;-) Nawet najlepszy rower nie pojedzie za ridera.
Najlepiej wypinaj sie czesto (jak to brzmi :o) w trakcie jazdy po plaskim, sciagaj nogi z pedalow i staraj sie szybko wpiac. W koncu nauczysz miesnie i na trasie bedziesz mial duzo latwiej. Rob tak czasem jedna noga, czasem druga, a innym razem obiema. Raz w pozycji goofy (prawa noga z przodu), raz regular.... przynajmniej ja tak robilem i jakos mi to wychodzi ;-)

A co do pedalow, to nie jezdzilem na MX6, wiec trudno sie wypowiadac, ale o Z zlego slowa nie powiem. Mam je od 10 lat, przezyly rozne zawody, pelno wyjazdow w gory, niezliczona ilosc spotkan z kamieniami (rowniez tak mocnych, ze z roweru wylatywalem jak z procy)... a wciaz sie trzymaja. Latwo sie w nie wpiac, a o tym, ze ciezko je zapchac juz pisalem ;-)
pawcisq
Kontakt:

A jak z blokami? Szybko się kończą time? No i teraz durne pytanie: czy kupując pedały dostanę blok w zestawie czy muszę dokupić? ;p
quake
moderator
Kontakt:

Bloki powinny byc w zestawie. A to, jak szybko sie koncza, zalezy od tego ile jezdzisz i ile chodzisz ;-).
Nie mam bezposredniego porownania do innych zatrzaskow, ale to tylko bloki. Majatku nie kosztuja, a czesciej niz raz na pare sezonow nie powinienes musiec ich wymieniac.
Wlodzmin
Kontakt:

Post autor: Wlodzmin »

Osobiście śmigam na Crank Brothers Mallet 1 i jestem bardzo zadowolony platforma trzyma jak trza i mają jedną przewagę nad Time MX6 ponieważ mają regulowane i wymienne piny.Pozdrawiam
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

W Timach bloki kończą się szybko (jak dla mnie - 1 sezon max), ale też sprężynki się zużywają. U mnie po dwóćh sezonach są już wyraźnie spłaszczone i luźne - przymierzam się do wymiany, pod tym względem Shimano wypadają znacznie lepiej...
http://brooce.pinkbike.com
ODPOWIEDZ