Jaki suport na ISIS ?

artibike12
Kontakt:

Jaki suport na ISIS ?

Post autor: artibike12 »

Witam
Mam pytanko odnośnie doboru suportu. Obecnie miałem VP MB-602, Wytrzymał 2 sezony, choć już po pierwszym sezonie miał spore luzy ale dopiero pod koniec drugiego zatar się całkowicie. Teraz stoje przed dylematem jaki kupić kolejny żeby tak szybko nie złapał luzów i trochę posłużył. Mam na uwadze TRUVATIV GIGA PIPE TEAM DH, DARTMOOR HARD-BAR ( o tych dwóch czytałem różne opinie, jedni wychwalają dartmora, krytykując truvativa inni zaś zupełnie odwrotnie, sam nie wiem co o nich sądzić ) wpadł mi jeszcze w oczy VP-one BF1 ( dotychczas nie mam zbyt dobrej opinie na temat suportów VP lecz ten może jest całkowicie inny, niestety nie mogłem znaleść żadnych opini na jego temat) http://allegro.pl/show_item.php?item=38 ... j+e-mail+z
Prosił bym o doradzenie co brać do jakiś 120zł, Nie chce wywalać kasy na lepszy suport ponieważ w tym sezonie mam zamiar zmienić ramę na fula. Więc to nie ma sensu będe na tym zastawie jeździł max pół roku później na tym osprzęcie złoże rower dla siostry która będzie jeździła rekreacyjnie. Z góry dzięki.
Pozdrawiam
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

artibike12 , miałem wyżej wymienionego hard-bar (68mm) w swoim rowerze i powiem Ci szczerze, albo ja trafiłem na jakiś wybrakowany egzemplarz i po pół sezonu mi go szlag trafił, zaczęły się pojawiać luzy.
Następnie kupiłem wersję budżetową accent'a za 100zł na tzw. "aby przetrwał do końca sezonu" i zanosi się, że przejeździ ze mną cały następny sezon ;)
20zł może nie jest to wielka różnica ale lepiej je mieć niż nie mieć :)
artibike12
Kontakt:

Czyli hard-bar odpada. A powiedz mi kolego, który model tego acenta kupiłeś ? czy to był ACCENT BB-90 PRO ?
wojtasu
Kontakt:

artibike12
Kontakt:

Też rozważałem nad tym suportem ale nie brałem zbytnio poważnie go pod uwagę sądziłem że to typowa lipa, a tu jednak accent zaskakuje. A może dajesz mu mały wycisk dla tego jeszcze się kręci ? Może jeszcze ktoś inny się dołączy i podzieli swoimi doświadczeniami, przyznam osobiście że zastanawia mnie jak się sprawuje ten VP-ONE BF-01
Sokół
Kontakt:

Post autor: Sokół »

Swojego GigaPipe Team DH mam już 7 rok także polecam
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

A ja GigaPipe DH zajeździłem w kilka dni jazdy. Ale chyba miałem jakiś lipny egzemplarz. Niestety zgubiłem paragon :/
Z gówna bata nie ukręcisz.
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

najlepsze i najlżejsze isis są tutaj
http://trialshop.pl/index.php?_a=viewCat&catId=120
praktycznie wszystkie mają wymienne łożyska,które można dokupić za 20parę pln.
artibike12
Kontakt:

No właśnie. Jedni go polecają mówiąc, że nie do zajechania innym zaś po krótkim czasie potrafią go ukręcić. I co tu robić? A jest to prawda w obu waszych przypadkach że suport GP DH oddaje z siebie dziwne trzaski, które raz przechodzą a za chwile znowu są odczuwalne jakieś hałasy ? wolałbym suport bezszelestny. A może sie ktoś wypowiedzieć na temat tego VP i ACCENTA ?
artibike12
Kontakt:

Kolego "diskordia" na tej stronie znajdują się 2 suporty które mieszczą się w budżecie jaki chcę wydać na suport. Jest nim CH za 99zl i Because za 135zł czy w nich obu jest możliwość wymiany łożysk i można je dokupić w sklepie z łożyskami ?
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

a czy to problem-takie same pytanie wysłać do sklepu?
podejrzewam że w tych tańszych może być problem z wymianą.
do neona i tryall'a łożyska są na stronie. kup i zapomnij.
możesz tez sobie kupić od razu ze 2 accenty albo 3 hardbarry- na jedno wyjdzie..
wojtasu
Kontakt:

Re:

artibike12 pisze:Też rozważałem nad tym suportem ale nie brałem zbytnio poważnie go pod uwagę sądziłem że to typowa lipa, a tu jednak accent zaskakuje. A może dajesz mu mały wycisk dla tego jeszcze się kręci ? Może jeszcze ktoś inny się dołączy i podzieli swoimi doświadczeniami, przyznam osobiście że zastanawia mnie jak się sprawuje ten VP-ONE BF-01
Powiem Ci tak, Ważę 90kg, od marca/kwietnia miałem wyżej opisywany support i przeżył 6-8 wypadów DH, paręnaście wypadów w góry enduro oraz około 1000-1200 km typowo miejsko-leśnej rekreacyjnej jazdy :)
Driver
Kontakt:

Post autor: Driver »

Jakie lozyska sa w tych suportach? Beda pasowac do suportow Truvativ? Mialem kilka suportów Truvativ gigapipe dh czy cos takiego i w kazdym jednym lozyska zaczynaly strzelac albo dostawaly luzów po 2 miesiącach
Pure Freeride
artibike12
Kontakt:

Ja również ważę 90 kg więc suport nie będzie miał lekko. Stoje przed wyborem 2 suportów ACCENT BB-90 PRO (4 łożyska ) VP-ONE BF-01 (2 łożyska) I tu moje pytanie czym się różnią suporty na 4 a na 2 łożyskach. Oczywiście ilością łożysk, ale mi chodzi o to który jest mocniejszy, i co dają dodatkowe 2 łożyska. Czy nie jest przypadkiem tak, że na 4 może być większą siyła tarcia a co za tym idzie ciężej pracować, czy różnica jest nieodczuwalna i jak z wytrzymałością ? Chce wreszcie kupić ten suport i zrobić wypad do lasu nocą z moimi nowymi akumulatorami 5 godzinnymi do lampki SKY-RAY 06 3XCREE (jest szał)
artibike12
Kontakt:

koledo "Driver" nie rozumiem twojego pytania. O jakie łożyska Ci chodzi ? Chcesz wymienić w swoim Truvativ GP DH zajechane łożyska ? Dobrze zrozumiałem ? Z tego co ja sie orientuje jest to niemożliwe
neejm
Kontakt:

Re:

Post autor: neejm »

artibike12 pisze:No właśnie. Jedni go polecają mówiąc, że nie do zajechania innym zaś po krótkim czasie potrafią go ukręcić. I co tu robić? A jest to prawda w obu waszych przypadkach że suport GP DH oddaje z siebie dziwne trzaski, które raz przechodzą a za chwile znowu są odczuwalne jakieś hałasy ? wolałbym suport bezszelestny.
Posiadam Giga Pipe Team DH. 3 sezony wytrzymal. 2 sezony jezdzil kolega wazacy okolo 85 kg, ostatni sezon, troszke mniej ekstremalnie - ja. Dostalem go za przyslowiowa polowke, kiedy rozsypal mi sie stary. Mial byc to model przejsciowy, ale jezdze caly sezon, czesc zimy i nie widze sensu wymiany. Co do trzaskow, rzeczywiscie mialem z tym problem. Okazalo sie, ze jest to wina nie supportu, lecz szczegolow. Wyczyszczenie go na poczatku sezonu bardzo dokladnie i nalozenie swiezego (bialego) smaru, zupelnie wyeliminowalo problem. Jezeli chodzi o luzy - na lozyskach nic, po 3 latach meki, ktorej musial niemalo znosic. Po zdjeciu lancucha z blatu i zakreceniu korbami, chodzi bezszelestnie. Jedynie po zamontowaniu go w rowerze i dwoch krotkich wycieczkach zlapal ledwo wyczuwalny luz, ktory wyeliminowalo dokrecenie mocniej misek.
Driver
Kontakt:

Re:

Post autor: Driver »

artibike12 pisze:koledo "Driver" nie rozumiem twojego pytania. O jakie łożyska Ci chodzi ? Chcesz wymienić w swoim Truvativ GP DH zajechane łożyska ? Dobrze zrozumiałem ? Z tego co ja sie orientuje jest to niemożliwe
jest to mozliwe, ale nie bede kupowal lozysk enduro za 1/2 wartosci suportu, moze gdzies dostane w cenie normalnych lozysk
Pure Freeride
artibike12
Kontakt:

Hmm to teraz już nie wiem co sądzić o tym TRUVATIV. Może zdecyduje się na niego. A powiedzcie mi czym się różni wersja DH od wersji SL ? który mocniejszy ?

Kolego "Driver" Ja Ci nie pomogę, może idz do sklepu z łożyskami tam mają wszystkie wymiary jakie są dostępne na rynku.
miki_ck
Kontakt:

Re: Re:

Post autor: miki_ck »

Driver pisze: moze gdzies dostane w cenie normalnych lozysk
Dostaniesz bez problemu - wystarczy zamówić cały kontener z Chin :wink:
artibike12 pisze:A powiedzcie mi czym się różni wersja DH od wersji SL ? który mocniejszy ?
Jak już dalej pchać się w ISIS i brać gigapipe'a to tylko wersję DH na 4 łożyskach która potrafi długo posłużyć. SL ma chyba tylko 1 łożysko z lewej strony - dużo krócej wytrzymuje.
ODPOWIEDZ