Włókno węglowe - produkcja małych elementów :)

KubaLa
moderator
Kontakt:

Włókno węglowe - produkcja małych elementów :)

Post autor: KubaLa »

Właśnie siedzimy z boogielem i kminimy sobie, żeby wyprodukować pewną rzecz z carbonu :)
W związku z tym mam kilka pytań:
Ile musi być warstw/grubości, żeby wytrzymało to uderzenia o umiarkowanej sile?
Jaką matę użyć? Myślałem nad 3 warstwami 160 i na to 300 bądź 204 na wykończenie.
Czy w celu wzmocnienia można dać jakąś miękką stalową siatkę pomiędzy warstwy?
Jakie są koszty i zużycie żywicy na 1m2?
Jak wykonać formę? Odlew gipsowy i co dalej?
Potrzebuję zrobić do tego paski, czy wklejenie taśmy pomiędzy warstwy carbonu będzie sensowne?
A może włókno aramidowo-węglowe?

Generalnie ma to być czegoś w stylu ochraniacza na golenie, musi się trzymać dookoła, i mieć regulowane zapięcie.
Z gówna bata nie ukręcisz.
Szakall
Kontakt:

Post autor: Szakall »

stalowa siatka w celu wzmocnienia O_o przeciez wlokno weglowe ma duzo wieksza wytrzymalosc niz stal, wiec nie ma to zadnego sensu. co do formy gipsowej, wydaje mi sie ze szybko sie zuzyje przy odformowywaniu.

jesli chcesz robic z tego oslony to mysle ze wlokna aramidowe beda lepsze, duzo lepiej znosza obciazenia udarowe
http://www.pinkbike.com/u/szakal/album/
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

KubaLaPL masz dostęp do pompy próżniowej i pieca? Pamiętaj że samo włókno i żywica nie wystarczy. Musisz jakoś odsączyć nadmiar bo właśnie żywica odpowiada za kruchość tworzywa. Tak więc czeka Cię jeszcze zakup maty do odsączania, siatki, taśmy, worków lub folii itd. Co do siatki wzmacniającej to stosuje się włókno z dodatkiem nitek tytanu. Nie po to by je wzmocnić, ale żeby można było zastosować mniej warstw i dodatkowo odchudzić element.
.
Szakall
Kontakt:

Post autor: Szakall »

tomek059, teoretycznie mozna sie bawic w wygrzewanie w celu dosieciowania, ale w tym przypadku mysle ze nie jest to niezbedne, bo oslony nie beda pracowac w wysokiej temperaturze
http://www.pinkbike.com/u/szakal/album/
Bogumil
Kontakt:

Post autor: Bogumil »

Nawet nie trzeba było by przeliczać jaką grubość zastosować bo i tak osłony na lagi nie przenoszą żadnych obciążeń.
Dlatego mogło by się obyć od spiekania włókna i td.
Zrobił byś grubość taką samą jak plastikowych lub nawet 4x cieńszą i by było ok.
Zamiast odlewu gipsowego proponował bym stalowy kształtownik na którym uformował byś sobie kształt a po zastygnięciu żywicy byś go zdjął i oszlifował na wymiar.
Do wytworzenia próżni możesz użyć folii i sprężarki która wysysa powietrze bo tak sie robi przy produkcji jednostkowej.
Oczywiście próżnie musiał byś wytworzyć po nałożeniu żywicy jeszcze gdy część była by na kształtowniku.
Od biedy później spiekanie mógł byś zrobić w piekarniku :P

Sęk w tym że nie wiem czy jest sens robić to z włókna węglowego.
Ono jest bardzo sztywne a przy większym uderzeniu uderzeniu tak cieniutki element może pęknąć.
Dużo lepszym materiałem jest poliamid, ponieważ jest wytrzymały i elastyczny a po większym uderzeniu ugnie się i oprze o lagę.
Po za tym poliamid z odpowiednimi dodatkami może się wygiąć nawet o ponad 90 stopni i się nie odkształci trwale ani nie pęknie.
.
mati56721
Kontakt:

Post autor: mati56721 »

Cztery warstwy powiny wystarzczyć
Zużycie żywicy to jakieś 1litr na 1m2
Forma gipsowa wystarcza do produkcji w domowych warunka tylko musi być idealnie wykończona i przed laminowanie trzeba ją nasmarować czymś w rodzaju pronto albo czymś zawierającym wosk.
Stalowa siatka jest nie potrzebna.
Wytrzymałość laminat w dużym stopniu zalerzy od rodzaju użytej żywicy.
Jeśli chodzi o próżnie to idealne do tego celu są worki do pakowanie próżniowo ubrań można je kupic za pare groszy w marketach.
Malowanie proszkowe :D
KubaLa
moderator
Kontakt:

Ale to nie ma być osłona na lagi :O
To ma być coś co będzie otrzymywać wielokrotne uderzenia, może niezbyt mocne, ale wiele razy. Forma nie będzie w kształcie prostej rurki. Bardziej skomplikowany kształt.
easy_rider_1
Kontakt:

Re: Włókno węglowe - produkcja małych elementów :)

Post autor: easy_rider_1 »

KubaLaPL pisze:
Generalnie ma to być czegoś w stylu ochraniacza na golenie, musi się trzymać dookoła, i mieć regulowane zapięcie.

Ale to nie ma być osłona na lagi :O
To ma być coś co będzie otrzymywać wielokrotne uderzenia, może niezbyt mocne, ale wiele razy. Forma nie będzie w kształcie prostej rurki. Bardziej skomplikowany kształt.
Ogarnij się :lol:

- kopyta z gipsu są raczej kiepskim pomysłem
- gramatura i splot włókna zależy od stopnia skomplikowania kształtu
- do odsysania nadmiaru żywicy są maty
KubaLa
moderator
Kontakt:

AAA golenie ahahah, już zrozumiałem swój błąd, golenie w nogach :D taka część ciała :D
Generalnie o gipsie pomyślałem tylko dla pierwszego produktu, następne już na czymś bardziej ogarniętym.
mati56721
Kontakt:

Kopyto z gipsu spokojnie wytrzymuje para użyć a jak forma ma byś używana często to proponuje silikon do produkcji form albo gips,mikrobalon zmieszany z żywicą. Do wyćiśnięcia nadmiaru żywicy nie jest potrzebna mata starczy worek próżniowy.
KubaLa
moderator
Kontakt:

No powiedzmy, że jak zrobię 3-4 komplety to będzie góra na tą chwilę.
Tylko powiedz mi, to ma wytrzymać uderzenia kija o masie powiedzmy 3-4 kg przy prędkości ok 50-60 kmh, także energia dość spora mimo wszystko.
mati56721
Kontakt:

Skoro ma to wytrzymać taki uderzenie to dobrym pomysłem mogło by się okazać zrobienie kanapki węglowo-kevlarowej
KubaLa
moderator
Kontakt:

A gdyby użyć tkaniny szklanej plus kevlar? Ile takich warstw? Carbon niby ładnie wygląda, ale jest drogi i chyba niekoniecznie dobry do tego zastosowania.
mati56721
Kontakt:

Jesli nie spieszy ci się bardzo to moge jutro w pracy zrobić mały test ile warst i jaki materiał.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Nie no, nie śpieszy się. Byłoby super :)
Bogumil
Kontakt:

Myślałem że chcesz zrobić ochraniacz na lagi amortyzatora :P
Wydaje mi się że włókno szklane było by zbyt kruche na takie coś.
Zrób se formę z gipsu i użyj worka foliowego do wytworzenia próżni.
Wykonanie takiego czegoś nie jest problemem ale gorzej z wstawieniem gąbek obszyciem i td.
Nie wiem czy jest sens w ogóle się tym zajmować bo 10x taniej jest kupić normalny ochraniacz.
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Własnie nie do końca, inaczej bysmy tego nie rozkminiali :D
Poza tym fajnie mieć takie coś, full lans-full custom ;)
Tu nie chodzi o wstawianie gabek, tylko o jakieś oczko żeby się dało pasek doczepić- jak w ochraniaczach do piłki kopanej.
Bogumil
Kontakt:

Gąbki itp też są potrzebne bo chociaż karbonowa skorupa rozłoży punktową siłę uderzenia na powierzchnie całego piszczela to i tak możesz doznać obrażeń.
Skorupa nie będzie idealnie przylegać do powierzchni piszczela i przez to będzie większe uderzenia na mniejsze pole powierzchni co będzie bardziej boleć.
Może być tak że przywalisz w drzewo środkiem ochraniacza i wbije ci się on w nogę przy stopie i przy kolanie.
A przez to ze będzie miał ogromną sztywność może ci nadpęknąć w tych miejscach kość.
Kości i ludzkie ciało jest miększe niż wodno węglowe więc to one podczas uderzenia wygną się i dopasują do włókna węglowego a nie na odwrót.
Gąbka + jakiś materiał podczas uderzenia zapewni równomierny docisk na całej powierzchni piszczela.
motomysz
moderator
Kontakt:

Post autor: motomysz »

Siema,

Formę możesz zrobić z włókna szklanego, metoda znana od zarania dziejów, potem szlifujesz żelkot od środka "na lustro" i przez wyłożeniem elementu z włókna węglowego smarujesz odpowiednią pastą aby nie przylegało.

Jeśli chodzi o odciąganie nadmiaru żywicy, ciśnienie itp, to to ma zastosowanie głównie (o ile nawet nie jedynie) przy pre-pregach czyli włóknach wstępnie nasączonych żywicą. Jeśli stosujesz metodę kontaktową, czyli suche włókno + pędzel z żywicą, to wystarczy wygrzanie w piecu bez dociskania i odsysania nadmiaru, można to zrobić na minimalnej ilości żywicy.

Pamiętaj, że metoda kontaktowa nie da Ci tak pięknego, szklistego, wykończenia powierzchni jak w przypadku użycia pre-pregów.
ODPOWIEDZ