Summum + Mozartt WoG

Abovd
Kontakt:

Summum + Mozartt WoG

Post autor: Abovd »

Witam, mam problem z zamocowaniem i ustawieniem napinacza.Generalnie nie mogę ustawić napinacza tak by zębatka przechodziła przez środek górnej klatki. Na mocowaniu napinacza do ramy dałem po 1 najcieńszej podkładce, mimo to jest jakby zbyt daleko ramy, nakrętki górnej klatki blokują się o ramę, a jeśli dokręcę śruby górnej klatki to wyjdą one poza nakrętkę, i jeszcze bardziej oddali mi się napinacz od osi zębatki. Mechanizm korbowy Shimano fc-m820 pod mufę 73mm. Na zdjęciu widać o co chodzi. Jakieś pomysły ? Widziałem, że w Summumach ludzie latają na WoG'ach, więc musi działać.

Obrazek
Hugoo
Kontakt:

Post autor: Hugoo »

Spiłuj tą nakrętke na górze.
Paul
Kontakt:

Post autor: Paul »

ile masz podkładek pod suportem, między miską w ramą?

czy masz jakieś podkładki między łożyskiem suportu a ramionami korby?

Polecam poszukać instrukcji od korby tam jest napisane zazwyczaj jakie podkładki gdzie powinny być zastosowane dla opcji z napinaczem pod iscg, pod suport lub pod przednia przerzutkę.
Generalnie regulacja odbywa się własnie na miskach suportu/podkładkach pod korbę i w każdej nowej korbie dostajesz przeważnie dwie/trzy podkładki pod miski suportu i kilka pod korbę.

Ja akutalnie w mam założoną jedną pod miskę ze strony napędu i ok 4 z każdej strony pod korbami, żeby wyszła mi dobra linia łańcucha względem kasety i żeby napinacz dobrze pasował.

Nie widać tego dobrze na zdjęciu ale rozumiem że napinacz jest przykręcony tak żeby nigdzie nie tarł o ramę ani się nie odkształcał.
MaxxisDH
Kontakt:

Post autor: MaxxisDH »

Zazwyczaj powinna być 1 dystans miedzy mufą suportu a łożyskiem , a na mocowaniach napinacza pi 1 szt cieniutkich podkładek.
Ja bym spiłował ta śrubkę u góry a jak to nie pomoże to jeszcze bym troszkę spiłował te plastiki między blatem.
Na zamówienie ! (spodnie ,jerseye ,gogle , kaski , ochraniacze , buzery itd ) GG:13394531
Abovd
Kontakt:

Między suportem a miską mam 1 podkładkę z prawej strony (tak wyczytałem, że montuje się hollowtech ii w 73mm), między łożyskiem a ramionami nic nie dodawałem, jedynie fabrycznie jakiś pierścień tam jest : http://techdocs.shimano.com/media/techd ... 799254.pdf

Na razie jest luźno skręcony, bo właśnie nie chcę by odkształcił się. Czyli mam kombinować z podkładkami między ramieniem korby a łożyskiem ?

@Hugo, Maxxis, nawet spiłowanie podkładek nie pomoże, bo jeśli dokręcę śruby górnej klatki to wystają one poza nakrętki, i jeszcze bardziej wrzynają się w ramę.
timon92
Kontakt:

Post autor: timon92 »

Przerzuć zębatkę na zewnętrzne mocowanie, tam gdzie zakłada się basha. Linia łańcucha będzie w porządku bo w Summumie jest suport 73mm i piasta 150mm
Abovd
Kontakt:

Zobacz jak mocno wtedy będę musiał odsunąć napinacz od ramy, chyba z 5 podkładek trzeba będzie dać.
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

A w czym będzie ci przeszkadzać te 5 podkładek? Do tego one właśnie są

timon92
Kontakt:

Nie widzę lepszego rozwiązania. Chyba, że chcesz założyć korbę 83mm i wyregulować to podkładkami zakładanymi na oś ale nie sądzę, że chcesz zmieniać nową korbę.
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

podkładek i tak musisz dać tyle aby ta jebitna śruba/nakrętka nie dotykała ramy.
swoją droga- co za gamoń wymyślił coś takiego? to jest mocowanie klatki-czy jakaś twórcza inwencja?
uzurpator
Kontakt:

Post autor: uzurpator »

użyj oryginalnych śrub.

W oryginalnym napinaczu nakrętka mocująca klatkę chowa się w płytę napinacza i wystaje na ~1mm.
timon92
Kontakt:

To są oryginalne śruby, taki urok Mozartta. Poza tym to i tak nie rozwiązuje problemu położenia zębatki względem klatki.
diskordia
Kontakt:

chyba jednak trochę by pomogło. nie musiałby dawać tak wielkich dystansów.
zastanawia mnie tylko-jaki szczególny powód nie pozwala dopasować tam płaskich nakrętek i krótszych śrub?? tak aby nic nie wystawało.
na tym foto wyraźnie widać-że jest to najprostszy sposób.
http://www.pinkbike.com/photo/7453789/
Abovd
Kontakt:

Okazuje się, że problem zostanie rozwiązany. Skontaktowałem się dzisiaj z Mozartt'em, i krótko odpowiedział, że muszę użyć specjalnych śrub do Summum'ów, oraz, że podeśle je do mnie. Kurde, solidna firma!
Zaznaczył też, że nowe napinacze już będą kompatybilne z Summumami. Postawiłbym im piwo :)
yetii93
Kontakt:

Post autor: yetii93 »

Miałem ten sam problem w swoim summumie i pomogło spiłowanie podkładek chyba o połowę :P
nhp890
Kontakt:

Post autor: nhp890 »

A ja nie miałem tego problemu, no ale mam 2 podkładki pod prawą miską. U mnie to nawet wygodne, bo jest na tyle ciasno, że backplate trzyma mi nakrętki w miejscu kiedy zdejmę klatki, ale nie na tyle ciasno żeby się nie mieściło :P
diskordia
Kontakt:

specialne śruby do summumów. łoł !
ODPOWIEDZ