[kaseta] Ocena stanu kasety. Problem
[kaseta] Ocena stanu kasety. Problem
Witam. Mam problem z moją 8 rzędową kasetą Shimano. Otóż gdy kupiłem rower łańcuch przeskakiwał na 8 zebatce, ale ignorowałem to gdyż prawie jej nie uzywałem. Problem pojawił się gdy posmarowałem łańcuch olejem. Zaczęło przeskakiwać także na 7 zębatce, a to już problem ;/ Po wytarciu oleju przemyciu wszystkiego benzyną problem został 7 i 8 przeskakuje. Probowałem różnych ustawień opasania łańcucha ale najlepiej jest gdy śrubka jest wykręcona. Oceńcie stan kasety i łańcucha na zdjęciach. Co może być problemem?
Co do kasety, nie mam pojęcia i nie chce na siłę niczego sugerować, ale w kwestii łańcucha, to możliwe, że się wydłużył jeżeli ma już swoje lata. Jeżeli masz u siebie, kumpla lub w sąsiednim serwisie dostęp do sprawdzianów dla łańcuchów, to było by to najlepsze rozwiązanie. Jeżeli takiej opcji nie ma, to:
Tak trochę wybiegając dodam, że jak zmieniasz np. łańcuch z w/w przyczyny, to wypada wymienić od razu cały napęd (mam na myśli kasetę i blat z przodu), żeby wszystko idealnie ze sobą współgrało.Należy zmierzyć łańcuch dokładnym przymiarem np. suwmiarką. W nowym łańcuchu odległość między dwoma sworzniami kolejnych par ogniw (para to dwa ogniwa - to węższe i szersze) wynosi 1 cal czyli 25,4 mm. Wyciągnięcie łańcucha najlepiej zmierzyć na wielokrotności: np na 10 ogniwach(pieciu parach ogniw). Taki odcinek powinien mierzyć 127 mm.
Dopuszczalna graniczna wartośc wyciągnięcia łańcucha to 1%.
Czyli jeśli długość 10 ogniw naszego łańcucha dochodzi do128.27 mm powinniśmy zmienić łańcuch na nowy.