Drop na płaskie z 2,5m
Po co wy wszystko wyolbrzymiacie?
1,5m to krawężnik i markeciak ze sterówką na 1i1/8 spokojnie to zniesie.
Nie mówię żeby cały czas latać na rowerze z marketu ale nie wiem po co piszecie coś typu że na 1,5m trzeba double trucka.
Z resztą większość ludzi zaczynało od markeciaka i z reguły jest tak że ci którzy zaczęli od markeciaków potrafią teraz wykorzystać potencjał roweru do DH.
Nie mówię żeby cały czas latać na rowerze z marketu ale nie wiem po co piszecie coś typu że na 1,5m trzeba double trucka.
Z resztą większość ludzi zaczynało od markeciaka i z reguły jest tak że ci którzy zaczęli od markeciaków potrafią teraz wykorzystać potencjał roweru do DH.
Re:
Bogumil pisze:P

Co ma wspólnego obręcz z naszymi stawami? Bo nie ogarniam. Bogumił, znów opowiadasz dziwne teorie, poczytaj wcześniejsze posty, po raz kolejny TYLKO TY masz inne zdanie niż wszyscy.
Z gówna bata nie ukręcisz.
Re:
I potem czytają to jakieś dzieciaki, zazwyczaj w dodatku jeżdżące bez kasku (niestety) i dochodzi do tragedii....Bogumil pisze:
1 na 30 markeciaków wytrzyma coś takiego (chociaż i tak ciężko mi w to uwierzyć) a pozostałe skoki skończą się poważnymi urazami.
Re:
Bogumił matka wie, że Ćpiesz? Jak 1.5m to kraweżnik to mój penis ma 2m. Jak moja dziewczyna to znosi? Po każdym stosunku powertapem miednice skleja?Bogumil pisze:Po co wy wszystko wyolbrzymiacie?
A i nie mówimy, ze trzeba double tracka tylko, ze skok na flata jest bardzo szkodliwy dla ramy i sterówki. Sterówki nawet na 1 i 1/8 w marketach są zrobione z gównolitu. Nie masz pojecia o czym mówisz ale jak zwykle musisz mówić odwrotnie niż każdy bo lubisz sobie popierniczyć.
Nie mówię żeby cały czas latać na markeciaku ale napisałem że latałam takie rzeczy na markeciaku żeby uświadomić wam ze 1,5m na płasko to tyle co nic.
I jak się umie wyjechać z tego krawężnika na tylnym kole i poderwać przód żeby wylądować na tyle to nawet markeciak nic nie poczuje
Murek 1,5m sięga wam do klaty, rower przypominający XC ze sterówką 1i18 cala spokojnie to wytrzyma.
Jak zaczynałem jeździć i się uczyłem latać to latałem takie coś kilka razy na horizonie z tesco, dokładnie takim : http://st2.static.bikestats.pl/70/b1247 ... 1387525356
I rower nadal działa, poza łożyskami w tylnej piaście.
Markeciak który tego nie wytrzyma najpewniej od razu się pognie.
Chyba że ma się sterówkę na 0,5 cala ze spawanym mostkiem to wtedy pęknie i wbije się w klatę.
Pewnie nie raz skakaliście z takiej wysokości na płache a teraz się spinacie jak by to był nie wiadomo jaki wyczyn.
1,5m to gówno i taka wysokość nawet brzmi śmiesznie.
(Oczywiście jeżeli mowa o kimś kto potrafi wypoziomować rower w locie)
I jak się umie wyjechać z tego krawężnika na tylnym kole i poderwać przód żeby wylądować na tyle to nawet markeciak nic nie poczuje
Murek 1,5m sięga wam do klaty, rower przypominający XC ze sterówką 1i18 cala spokojnie to wytrzyma.
Jak zaczynałem jeździć i się uczyłem latać to latałem takie coś kilka razy na horizonie z tesco, dokładnie takim : http://st2.static.bikestats.pl/70/b1247 ... 1387525356
Chyba że ma się sterówkę na 0,5 cala ze spawanym mostkiem to wtedy pęknie i wbije się w klatę.
Pewnie nie raz skakaliście z takiej wysokości na płache a teraz się spinacie jak by to był nie wiadomo jaki wyczyn.
Re:
Bogumil pisze:Nie mówię żeby cały czas latać na markeciaku ale napisałem że latałam takie rzeczy na markeciaku żeby uświadomić wam ze 1,5m na płasko to tyle co nic.
Bogumił i znowu nie rozumiesz podstawowej zasady statystyki.
JEDEN PRZYPADEK TRENDU NIE CZYNI. To, że miałeś farta i sie nie zabiłeś na markecie nic nie znaczy bo tona dzieciaków robiła sobie krzywde na marketach. Na moich oczach sporo złych rzeczy sie działo.
I nie rower XC tego nie wytrzyma bo będziesz mieć siłe działajaca na głowke i sterówke, która będzie próbować albo urwać tą pierwszą albo odciąć/złamać tą drugą. Może wytrzyma to raz, może dwa ale prędzej czy później pójdzie. Dorabiasz sobie teorie, bo Ci się udało. Jak znajdziesz typa, który przeżył wybuch bomby to tez stwierdzisz, że wybuchy bomby są bezpieczne i mozna sie bawic trotylem w piwnicy? To szczere pytanie, odpowiedz prosze.
I co znaczy wypoziomować w locie? Latasz na płaskie na oba koła? No to gratsy za brak skilla.
Jak masz rower za 200 zł to połamie sie przy pierwszym skoku ale markeciaka za jakieś 700 zł nie jest tak łatwo zajeździć.
I to normalna kolej rzeczy, każdy powinien zaczynać na słabym rowerze i w każdym sporcie tak jest.
Ważne tylko żeby nie latać na sterówkach 0,5 cala na klin ze spawanym mostkiem bo to lubi się łamać i wbijać w klatę.
Każdy kogo znam tak zaczynał i jakoś wszyscy żyją.
Niby co za różnica czy to rama do XC czy sztywniak do FR?
Ten sam materiał i ta sama obróbka, jedyne różnice to geometria.
te droższe rowery w tesco też są z 6061 po obróbce T6.
A jeżeli chodzi o rozkład naprężeń to z punktu wytrzymałości w ramie do XC jest korzystniejszy bo na główkę działa mniejszy moment.
Rowery z tesco są tańsze bo mają gówniane piasty, łożyska, korby, pedały itd.
W rowerach tesco jest ciężka stalowa sterówka o takiej samej grubości ścianki co aluminiowa wiec nie sadzę żeby zbyt łatwo pękła.
Latałem bardzo długo na rowerze z tesco i wytrzymał dużo wiecej niż się spodziewałem.
Tak sie składa że rama z tesco wytrzymała rok katowania i nadal działa a w ramie dartmoora która byłą jej następczynią jebał główka po 3 miesiącach.
I to normalna kolej rzeczy, każdy powinien zaczynać na słabym rowerze i w każdym sporcie tak jest.
Ważne tylko żeby nie latać na sterówkach 0,5 cala na klin ze spawanym mostkiem bo to lubi się łamać i wbijać w klatę.
Każdy kogo znam tak zaczynał i jakoś wszyscy żyją.
Niby co za różnica czy to rama do XC czy sztywniak do FR?
A jeżeli chodzi o rozkład naprężeń to z punktu wytrzymałości w ramie do XC jest korzystniejszy bo na główkę działa mniejszy moment.
W rowerach tesco jest ciężka stalowa sterówka o takiej samej grubości ścianki co aluminiowa wiec nie sadzę żeby zbyt łatwo pękła.
Latałem bardzo długo na rowerze z tesco i wytrzymał dużo wiecej niż się spodziewałem.
Tak sie składa że rama z tesco wytrzymała rok katowania i nadal działa a w ramie dartmoora która byłą jej następczynią jebał główka po 3 miesiącach.
AHAHAHAHHAHANiby co za różnica czy to rama do XC czy sztywniak do FR?

Nie domyslasz się, że materiał to nie wszystko? Różnice konstrukcyjne? Mówi Ci to coś?
Ręce mi opadły, nawet nie ma sensu tego komentować. Propsy, niewiele osób mnie tak bawi

Re:
Bogumil pisze: Niby co za różnica czy to rama do XC czy sztywniak do FR?

Z dedykacją dla [sami_wiecie_kogo]:
http://www.youtube.com/watch?v=b-bIsM5Fq3c
Tu nawet nie chodzi o to czy nam się zdarzyło na rowerach do dh/fr skoczyć z 1.5m na płaskie czy nie, sęk w tym, że każdy rozsądny człowiek uważa to za bezsensowny, nie dający żadnej frajdy pseudo-wyczyn... Tym bardziej niebezpieczny dla kogoś kto na co dzień porusza się rowerem do xc lub markeciakiem...
Jesteś dh-zonowym hipsterem, niestety w najgorszym wydaniu, bo namawiasz laików do robienia rzeczy które powszechnie uważane są za ******* i niebezpieczne dla zdrowia, roweru.
PS. piłka nożna zawodowa to bardzo kontaktowy i kontuzjogenny sport.
http://www.youtube.com/watch?v=b-bIsM5Fq3c
Tu nawet nie chodzi o to czy nam się zdarzyło na rowerach do dh/fr skoczyć z 1.5m na płaskie czy nie, sęk w tym, że każdy rozsądny człowiek uważa to za bezsensowny, nie dający żadnej frajdy pseudo-wyczyn... Tym bardziej niebezpieczny dla kogoś kto na co dzień porusza się rowerem do xc lub markeciakiem...
Jesteś dh-zonowym hipsterem, niestety w najgorszym wydaniu, bo namawiasz laików do robienia rzeczy które powszechnie uważane są za ******* i niebezpieczne dla zdrowia, roweru.
PS. piłka nożna zawodowa to bardzo kontaktowy i kontuzjogenny sport.
http://utn.pl/OKAZJE <-- Dobry sprzęt za dobre pieniądze! : )