Dorado - tuleje ślizgowe

cichy90
Kontakt:

Dorado - tuleje ślizgowe

Post autor: cichy90 »

Witam!
Mam Manitou Dorado 2005 lub 06, który przysporzył mi nie lada problem.
Mianowicie jedna tuleja ślizgowa jest pęknięta, druga za względu na zwykłe zużycie nadaje sie do wymiany. Oryginalnych części już to tego nie dostane, więc zacząłem szukać kogoś kto podejmie sie dorobienia takich tulei. Pisałem do wielu firm które specjalizują się w takich rzeczach, bez pozytywnego efektu. Ostatecznie wymyśliłem ze znajomym, że można takie ślizgi wytoczyć z wałków teflonu lub podobnego materiału i znalazłem gościa się tym zajmie, ale nie dawał mi dużej nadziei, ze względu na to, że grubość materiału, z którego zrobione są ślizgi, ma zaledwie 0,5mm grubości.

I teraz zwracam sie do Was, czy ktoś ma jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem, lub może ma nawet możliwość dorabiania takich części??
Dorado to świetny amortyzator i będę smutny :( jeśli nie uda się go odratować. :-P
dla ułatwienia powiem że tuleje mają długość 128mm, grubość ścianki to 0,5mm, a z jednej strony są zakończone kołnierzem. Ogólnie jest to blacha pokryta teflonem i wywinięta w taki kształt. Dokładne wymiary moge podać dopiero w czwartek, bo dopiero wtedy dostane tuleję z powrotem .
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

pisałeś do wigwam ? w zeszłym roku nie było problemów z częściami do dorado.
cichy90
Kontakt:

pisałem ale nie dostałem żadnej odpowiedzi, spróbuje jeszcze raz
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

a jakby zrobić te tuleje z jakiegoś polimeru?
diskordia
Kontakt:

wigwam - to sklep PLUS.w warszawie. może zamiast pisać-lepiej zadzwonić?
diskordia
Kontakt:

a tak w ogóle to chyba teraz dystry maniciaka - jest VELO
quake
moderator
Kontakt:

Post autor: quake »

Ja dzwonilem dzisiaj do Plusa, maja poszukac i sie odezwac.
Velo raczej nic nie pomoze - Manitou po przejeciu przez HBG zupelnie sie odcielo od tych amortyzatorow, wiec Velo musialoby miec to na magazynie od wieeelu lat, a jak te Dorado byly nowe, to dystrybutorem byl jeszcze Wigwam.

Z reszta... Velo mialo nawet problem ze zdobyciem sprezyny do nowego Revoxa 267mm :lol:
cichy90
Kontakt:

diskordia - na razie tylko napisałem, bo pracuje do późna i nie mam niestety w pracy czasu na pogadanki. Poza tym widze że quake mnie uprzedził (mamy wspólny interes z tymi ślizgami) ;)

GgG - puki co plan jest taki żeby wytoczyć najpierw wałek, wcisnąć go w goleń i dopiero wtedy wybierać materiał ze środka. Nie bardzo orientuje sie w tym jakiego dokładnie materiału można by użyć, ale to zostawiam człowiekowi którego poprosiłem o dorobienie tulei. Wiem że to fachowiec i zna sie na rzeczy.

quake - masz krate browaru jeśli uda Ci się to załatwić :P
Bogumil
Kontakt:

Post autor: Bogumil »

GgG Przecież teflon to jest polimer.
Myślę że dorabianie tulei może być nie opłacalne i przekroczy koszt nowych ślizgów.
Teflon jest bardzo elastyczny przez co ciężko go obrobić i uzyskać bardzo dokładny kształt.
Mój tata dorabiał buty spawalnicze z teflonu do wytłaczarki tworzywa i na prawdę jest to nie tanie.
MUSZEL
Kontakt:

Re:

Post autor: MUSZEL »

Bogumil pisze:GgG Przecież teflon to jest polimer.
Myślę że dorabianie tulei może być nie opłacalne i przekroczy koszt nowych ślizgów.
Teflon jest bardzo elastyczny przez co ciężko go obrobić i uzyskać bardzo dokładny kształt.
Mój tata dorabiał buty spawalnicze z teflonu do wytłaczarki tworzywa i na prawdę jest to nie tanie.
ale oni nie mają nawet jak kupić nowe ślizgi - zapewne gdyby mogli to by nie było tematu ;)
uzurpator
Kontakt:

Post autor: uzurpator »

Napisz bezpośrednio do Manitou. Ich CS jest pierwsza klasa i możliwe, że Ci pomogą.
ODPOWIEDZ