Operacje kolan!!!

DEATH
Kontakt:

Operacje kolan!!!

Post autor: DEATH »

Miał ktoś z was przeprowadzany taki zabieg?? 2 tygodnie temu poraz 3 powazniej skreciłem sobie nogę w tym miejscu i obawiam sie ze to sie bedzie powtarzac......ostatnim razem lekarz powiedział , ze mam drobna niestabilnosc w tym stawie....

zwracam sie z pytaniem, jak długo nie bede mógł jeździc po operacji, ile to kosztuje, czy moze byc taka sytuacja, ze wogołe nie bede mógł jexdzic-chodzic itp...

moze jakies cwiczenia, cudowne sposoby.....
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=374157
DragMen
Kontakt:

Post autor: DragMen »

uhh
stary
masz powazny problem
wiedz ze operacje kolan niesą tak proste jak np palców
i jest taka mozliwosc ze niebedziesz mógł jezdzic
:(
a jak bedziesz mówł to jusz niebedzie to samo co dawniej
bedą bolec strzelac itp
jednym słowem przejeb*ane
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=211434 heh
Domo
Kontakt:

Post autor: Domo »

A ja własnie przed chwilą wróciłem ze szpitala. Palec skręciłem. Wiecie przy czym? Przy barspinie. Kierownica zamiast wpaść mi w łape uderzyła mi w palec od przodu. Już drugi raz mam ten palec skręcony (wcześniej przy grze w kosza), poprzednim razem bolał jakieś dwa miesiące, boję się, że teraz będzie gorzej.
fura: http://tiny.pl/hrc2
Xprot

Post autor: Xprot »

kolano to ci sie do konca nigdy chyba nie zagoic...... moze jakies usztywniacze jak maja na mx?? popytaj w sklepie z takim sprzejem ( z krosami)
Bkillah
Kontakt:

Post autor: Bkillah »

coduwnego sposobu nue ma... ale jest taka firma vulcan lub volcan i robi ochraniacze dla sportowcow ich stabilizator kolanowy jest bardzo drogi ale bardzo skuteczny. sa tez ochraniacze a kolana mx CTS tez bardzo drogie... ale sa jeszcze bardzioej skuteczne

proponuje bardzo powazna rozgrzewke przed jazda i ... nie wywracac sie

powrotu do zdrowia
www.hcfr.pl !!
DEATH
Kontakt:

o wielkie dzieki Bkillah!!!!!
DEATH
Kontakt:

jakis link mógłbys zapodac??
Brzoza
Kontakt:

Post autor: Brzoza »

death ..... trenowałem zdeczka judo i kolana sie posypały.....operacja kosztuje 4-5 tyś ( w moim przypadku ) po 2-3 tyg juz wróciłem do treningów i zawodów....ale jeszcze zalezy co dokładnie ci sie stało . bo kolano ma zdeczka tych pierdół w sobie i ma sie co psuć.....polecam rezonans magnetyczny ( droga sprawa ale skuteczna ) i wsyztsko będzie wiadomo....
joachim
Kontakt:

Post autor: joachim »

a ja mysle ze powrucisz do zdrowia i zycze ci tego i wszystkim ktozy maja klopoty zdrowotne !!! ps. fajna fotka :D
q[]-[]ta
Kontakt:

Post autor: q[]-[]ta »

brzoza, czemu droga... idziesz do lekarza, wystawia ci skierowanie do chirurga, nastepnie, gadasz, znim zeby ci przepisal rezeonans, tylko na to sie czeka okolo 1 miecha, jesli robisz to publicznie, natomiast jesli prywatnie masz od reki ale placisz...
nibyptak
Kontakt:

Post autor: nibyptak »

ja porponuje zgłosic się do Birola on Ci przyspawa co tam tzreba i będziesz jeździł :D
gg:3558924
Pi3tr0
Kontakt:

Post autor: Pi3tr0 »

wspulczuje po operacij watpie zyebys mugl jezdzic tak jak dawniej...
operacje kolan sa napewno drogie;/ i ja bym proponowal nie robic tej operacji w polskim szpitalu;/ chodz mamy jednych z lepszych specjalistow:)
q[]-[]ta
Kontakt:

Post autor: q[]-[]ta »

i nie rob jej w piekarach... bo tam zamiast nogi , to ci zoperuja, zawias w lokciu... i jak mowili wczensije, nie rob tego w polscem szkoda reszty zycia..
wiem cos o tym:) chcieli mnie kroic w piekarach [ kregoslup ] to ***** nawet nie potrafil powiedziec co mi dolega, ale i tak n a stol mnie chcial wziasc:)
Bkillah
Kontakt:

Post autor: Bkillah »

kurde nie moge znalesc linkow do CTS, pojedz do sklepu mx w lublinie i zapytaj sie o ochraniacze fly lub ufo z usztywnieniem.
www.hcfr.pl !!
inwalida
Kontakt:

Post autor: inwalida »

Jako ze ja mam niezly error kolan to sie tu moge wypowiedziec chyba.
Operacje przeprowadzane na kolanach sa rozne, np:
1. artroskopia
2. przeszczep chrzastki
3. amputacja :P
4. itp
Srednia cena takich zabiegow/operacji wynosi 3-5k PLN. Po artroskopii najczesciej na drugi dzien wychodzi sie ze szpitala, po przeszczepie chrzastki nie wiem ale pewnie sie dowiem jak mi to kiedys zrobia ;)
Podczas artroskopii np wygladza sie powierzchnie chrzastki przez co powstaje tam taka blizna i kolano wraca w miare do normy, jezeli chodzi o wiezadla to troche inaczej tam jest ale po paru artroskopiach mozna doprowadzic to do porzadku. Kumpel mial zonka z kolanem - poszedl do lekarza to kazal amputowac noge, poszedl do drugiego to powiedzial ze pare artroskopi i bedzie ok, mial juz ich ze 4 i teraz smiga sobie w trialu lajtowo.

Co do diagnozy to:
1. RTG - takie cos to sobie mozna zrobic jak ktos noge zlamal :P
2. USG - to juz lepsze bo widac uszkodzenia itp chociaz czasami moze sie cos ukryc
3. Rezonans magnetyczny - najlepsza metoda diagnozowania kolana. Droga jezeli robicie prywatnie [200-600zl, chyba ze uda Wam sie zalatwic to w szpitalu czy cos, tam powinni z NFZ`u zaplacic za to] ale wykryje wszytkie zonki z kolanem jakie macie. A od rezonansu do operacji [jezeli jest potrzebna] droga jest krotka :P

Sam musze w koncu isc na rezonans bo z RTG oczywiscie nic nie pokazuje a lekarz nie chce mi dac skierowania na rezonans ;) no ale kij mu w oko.

Jak chcecie cos wiecej wiedziec na temat zonkow w kolanach itp to sobie poszukajcie na necie. Tam jest tego masa. No i jezeli jeden lekarz Wam mowi ze trzeba noge uciac przy samej glowie to idzcie do drugiego. Najlepiej juz po przeprowadzonym rezonansie.

A profilaktycznie polecam zrec glukozamine, jezeli zaczynaja sie jakies problemy to isc od razu do lekarza a nie czekac az nie bedziecie mogli chodzic, itp.
zonk kolan
goRz
Kontakt:

Post autor: goRz »

może na początek kup sobie usztywniacz taki jak dla narciarzy na przykład który ma usztywniajace druty lub płytki po bokach i zawiasik w miejscu kolana...
"Hey ho lets go!"
DEATH
Kontakt:

[quote="goRz"]może na początek kup sobie usztywniacz taki jak dla narciarzy na przykład który ma usztywniajace druty lub płytki po bokach i zawiasik w miejscu kolana...[/quote]

miałem to podczas skrecenia.To jest dobre tylko do chodzenie, przy innych przeciazenieach sie nie sprawdza!!

"death ..... trenowałem zdeczka judo i kolana sie posypały.....operacja kosztuje 4-5 tyś ( w moim przypadku ) po 2-3 tyg juz wróciłem do treningów i zawodów....ale jeszcze zalezy co dokładnie ci sie stało . bo kolano ma zdeczka tych pierdół w sobie i ma sie co psuć.....polecam rezonans magnetyczny ( droga sprawa ale skuteczna ) i wsyztsko będzie wiadomo...".

Lekarze mi powiedzieli, ze mam rozciagniete więzadło(a) w lewym kolanie, co powodóje niewielka niestabilnosć tego stwu
Nimitz
Kontakt:

Post autor: Nimitz »

Wiązadel nie mozna usztywniac za duzo.. powoduje to niedokrwienie ich i bardzo spowalnia gojenie. Kup sobie stabilizator i chodz w nim 'na dlugie dystanse' :) A po domu np. poruszaj sie normalnie- trzeba je troche trenowac, tylko tak beda sie goic porzadnie.

Opieram sie na swoich niemilych doswiadczeniach ze stawem skokowym i wiazadlami prostownikow tegoz stawu :P
--Street--
http://www.destroyer.pl/Galeria/rowery/29.jpg - my ride
Nimitz
Kontakt:

Post autor: Nimitz »

No i oczywiscie odpusc sobie kółka na 3-4 tyg, do tego mozesz sobie fundnac diete wysokobialkowa :]
--Street--
http://www.destroyer.pl/Galeria/rowery/29.jpg - my ride
ODPOWIEDZ