Słowenia Pohorje/Maribor ?

sebkrysz
Kontakt:

Post autor: sebkrysz »

Wymyśliłem sobie, że po drodze do Chorwacji (wakacje z rodziną) zrobię 2 dniowy postój w Mariborze :)
Mam pytanie o nocleg, co polecacie i gdzie? W samym Mariborze czy lepiej tuż przy wyciągu? Chodzi też o to, żeby w czasie gdy ja będę latał po trasach, rodzina nie umierała z nudów (dzieci 5-6 lat). Co jeszcze latem oprócz DH/FR można tam robić, czy są jakieś atrakcje na samej górze, fajne szlaki piesze etc?

Drugie pytanie to Kranjska Gora vs Maribor - czy ktos był w obu parkach i ma porównanie, co lepsze, jakie są różnice w trasach etc. Kranjska jest w Alpach Julijskich, więc spodziewam się, że krajobrazowo będzie fajniej?
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

zgadza się kranjska jest ciekawsza krajobrazowo, ale traski nie są tak fajne.
ja polecam maribor bo jeszcze nikt nie wrócil stamtąd zawiedziony.
co do atrakcji? to zawiele nie ma. pod wyciągiem jest hotel z basenami,wagonik bobslejowy(czy jak to tam nazwać) i to chyba wszystko.
widziałem ulotki z jakimiś jaskiniami do zwiedzania,ale trzeba tam dojechać-gdzieś pod miastem. samo miasteczko,wygląda standardowo,z niewielką starówką.
ośrodek pohorje to jedna górka,którą można obejść w 1 dzień - ma raczej harakter parku rozrywki,bez rozrywki-nie jest to klasyczny kurort górski.
co do noclegów,to z tym jest coraz gorzej. pod wyciągiem jest całe osiedle domków-ale już chyba tylko 3 wynajmują kwatery/apartamenty,nie wiem czy znajdziesz je w necie.
a hotele są i na dole i na górze ale slono sobie liczą chyba coś około 30eu za osobę.
w tych kwaterkach prywatnych można wynająć mieszkanko 2/3 pokojowe po 17/20eu za osobę. gdybyś zdecydował się na nocleg w mieście-to bierz poprawkę że jest dość daleko od wyciągu, jakieś 5/8km przynajmniej do owej starówki,bliżej są tylko blokowiska.
ogólnie polecam spanie pod wyciągiem- ośrodek ma wczasowy klimat,tylko że naprawdę niewiele jest atrakcji.
sebkrysz
Kontakt:

dzieki za info, z tego co widze w necie Maribor wygląda jak taki lepszy Sandomierz, zadbane miasto ze starówką ale nic poza tym. Chyba pojade do Chorwacji przez Klagenfurt i Kranjską.
A do Mariboru wyskoczę na dzień lub dwa bedąc w Chorwacji (koło Rijeki). Jak się da pojechać z Wawy do Palenicy na jeden dzień to nie ma rzeczy niemożliwych :)
diskordia
Kontakt:

ładnie to ująłeś - trochę większe od sandomierza.
jednak tak jak pisałem ,nie jest to miasto turystyczne,ani specjalnie zabytkowe.
natomiast traski są wyśmienite.
w krajnskiej z kolei ja byłem jeden dzień i na rower więcej tam nie wrócę.
Ron2013
Kontakt:

Post autor: Ron2013 »

diskordia a skąd Kolega takie bzderty bierze??? - czyli nie wiesz, bo nie byłaś to nie pitol swoich rojeń publicznie! i od kiedy Sandomierz ma 120 tysięcy mieszkańców?
Maribor, po pierwsze to piękne w 100% zabytkowe miasto rzymskie, położone nad pięką rzeką ala Tybr.
2 razy zdobywali tyuł Europejskiej strolicy kultury!!!
Wszystko jest nastawione pro turystycznie!
Miejscówka super dla rowerzyrzystów i reszty podrużujących, polecam rezerwacje przez http://www.booking.com

a o Mieście Maribor poczytaj tutaj; http://www.slovenia.info
diskordia
Kontakt:

o ..urwa znowu ten mądrala.
grzeczniej patałachu - albo nie,
powiem ci krótko pustaku ..ypierdalaj!
Ron2013
Kontakt:

Post autor: Ron2013 »

diskordia gratujuję Ci dużego wkładu do posta i kwiecistego języka Polskiego, doświadczenia chyba też!!!

Co do tematu, dużo o turystyce w Mariborze mozna znaleść w internecie; http://www.maribor.si
http://pl.tripadvisor.com/Attractions-g ... egion.html
diskordia
Kontakt:

ssij palancie.
twoja obecność na forum zawsze pozostawia niesmak.
czaderskie te twoje atrakcje - park,winnica,galeria i koścół
dzieciaki będą zachwycone
sebkrysz
Kontakt:

diskordia, rozumiem, że nie wrócisz do Kranjskiej bo w promieniu 1000 km od Wawy jest mnóstwo innych wypasionych miejsc w Austrii na przyklad, ale czy jak już tam będę przejazdem to warto się zatrzymać? Do czego w Europie Środkowowschodniej byś porównał tamtem park?
diskordia
Kontakt:

po prostu wkład i zaangażowanie w budowę tras w kranjskiej jest na niskim poziomie, nie oczekuj tam a-linów. na dole jest trochę hopek i dropików,ale pobudowane tak jakby ci co je projektowali,nigdy nie jeżdzili na rowerach...jak dla mnie-to przypomina to jeden wielki śmietnik,z rzuconą gdzie nie gdzie bandą lub kładką - nie ma tam przemyślanej i zaplanowanej w całości trasy
naprawdę jeśli masz wybór? to jedź do mariboru- przynajmniej złapiesz smaka na kolejny dłuższy pobyt. dodatkowym + jest to że pohorje cały czas się rozbudowuje i co roku praktycznie przybywa tam tras,lub ciekawych elementów. zjazdy są długie i bardzo zróżnicowane.
sebkrysz
Kontakt:

Byłem teraz tydzien w Mariborze i moze komus sie przyda moj punkt widzenia - mam wrazenie ze Maribor zostaje w tyle, nic sie tam nie dzieje i jest troche nudnawo po 2-3 dniach. To jest miejscowka czysto downhillowa jesli ktos lubi 3km nieprzerwanej młócki po korzeniach, ale do fr jest tam mało. Trasa NS (The Stream) zawalona drzewami i nieczynna, poza tym kilka fajnych hop na górze i parę dropów, ale to wszystko. Oczywiscie miejsce jest lata swietlne przed czymkolwiek w PL, nie mówię ze jest tam źle, ale Maribor wydaje mi się przereklamowany. Frekwencja na poziomie 10-30 rowerzystow dziennie. Za to polecam Semmering, w ktorym zatrzymalismy sie w drodze powrotnej - super zageszczenie hop/walli/dropow a wszystko utrzymane w germańskim porządku.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Działała trasa czerwona pod wyciagiem? Stream był zawalony bo była ta super zima jeszcze nie naprawili ale i niebieska i czerwona są bardzo fajne i maja bardzo fajnie przemyślane hopy. Semmering fajny ale traski króciutkie. Wole już Schladming.

A Frekwencja to zależy kiedy byłeś. Jak byłeś w ostatnie weekendy to frekwencja niska bo przeciez były 2 tygodnie festiwalu w leogangu, a potem IXS w schladming wiec nie spodziewaj się, że bedzie gdziekolwiek w okolicy tłum. Dopiero po IXS sie ludzie rusza. Semmering na pewno frekrencje ma wieksza bo blisko z wiednia tam jest.
sebkrysz
Kontakt:

bylem w Mariborze 15-21 czerwca, czerwona pod wyciagiem dzialala, ale zalezy co kto lubi, w Mariborze trasy sa rzeczywiscie mega dlugie ale dla mnie zbyt monotonne, np niebieską trzeba jechac po tych polanach zeby co pół kilometra trafić na cos fajnego, nie ma ani jednego walla, wole krótszy ale intensywniejszy Semmering. Semmering tez badziej zadbany, równe bandy etc.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Walli nie ma ale trasa fajnie płynie i są fajne Bandy. Dużo i dojazdówek masz ile? Na niebieskiej masz łącznie 2 dojazdówki. Jedna 500m, druga podobnie. Na 6km trasie to mało.

Czerwona tez ma fajne bandy, jest szybka i stroma, a przede wszystkim ma jednej z najbezpieczniejszych i najlepiej zbudowanych gapów i dropów jakie widzialem.

A co do pustek to chyba sam sobie odpowiedziałes. Wszyscy wtedy w Schlad byli.
ODPOWIEDZ