Malowanie obręczy?

Torox1
Kontakt:

Malowanie obręczy?

Post autor: Torox1 »

Witam. Mam rower Merida Matts TFS 100-D 2013 i pomyślałem sobie żeby pomalować obręcze na biało. Czarne mi się znudziły a na nowe białe mnie nie stać więc chętnie bym je pomalował tylko pytanie czym? Myślałem o zwykłej farbie w sprayu ale nie wiem czy to będzie trwałe. Chciałem też oddać do jakiegoś lakiernika ale nawet nie mam zbytnio gdzie bo większość nie zajmuje się takimi rzeczami tylko felgami samochodowymi itp. :/

Kolejne pytanie to czy bawić się w wyciąganie szprych i potem ponowne zaplatanie czy tylko zabezpieczyć szprychy jakąś taśmą?
Jak się zabrać za to malowanie? Bo nie mam bladego pojęcia :/

Będę wdzięczny za każdą poradę :) Z góry dzięki.
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Poszukaj w okolicy firmy zajmującej się malowaniem proszkowo, jeśli nie będziesz wydziwiał z kolorami, a akurat im się trafi robota w bieli to może machną Ci to za browarka, kumpel tak w Czeladzi malował na żółto obręcze i ramę na czarno.

Spray - najgorszy z możliwych pomysłów
Lakiernik samochodowy - droga opcja, trwałość - taka se.
Proszkowo - najlepsza trwałość, normalnie za usługę wiele nie skroją, a może się udać "za browar". podpytaj też wcześniej jak przygotować taką obręcz. Malowanie proszkowo to specyficzny sposób nanoszenia barwnika, o nim też poczytaj.
Kwiat126p
Kontakt:

Post autor: Kwiat126p »

no i oczkowane otwory na nyple zamalują też na biało :/ To jest ten minus a ja przywiazuje uwage do detali, nie wiem jak ty.
Bogumil
Kontakt:

Post autor: Bogumil »

To rower a nim się zapieprza po lesie i nie ma co przesadzać.
Jak dobrze przygotujesz do malowania i kupisz dobry spraj to będzie bardzo dobrze.
Po prostu wymatuj starą farbę, później oczyść wszystko dokładnie benzyną ekstrakcyjną, zaklej nyple taśmą a na szprychy daj gazetę i maluj.
I pamiętaj żeby nie dawać za dużo lakieru.
Malowane proszkowe odpada bo obręcze bardzo stracą wytrzymałość zwłaszcza jak ich głównym umocnieniem jest obróbka plastyczna na zimno a nie T6.
Adas^^
Kontakt:

Post autor: Adas^^ »

Kup dobry lakier w sprayu, taki samochodowy a nie jakąś farbkę za 4 zł i będzie trwałe.
ODPOWIEDZ