[Koło Tył] Koło na tył - jakie?

Damek-GDA
Kontakt:

[Koło Tył] Koło na tył - jakie?

Post autor: Damek-GDA »

Witam, muszę kupić jakieś koło na tył, bo obecne to jest jakiś tajwański szit (FEMCO), którego widok z góry przypomina sinusoidę.
Szukałem Suprę BH z jakimś novateciem na 4 maszynach, ale nic póki co nie ma. Dalej zastanawiam się nad Suprą MT, bo mam fajną upatrzoną, tylko nie jest kapslowana (swoją drogą, tak z Waszego doświadczenia, a nie teorii - robi to dużo?).
Z opinii, które wyczytałem na necie to obręcz dm24 też jest warta uwagi. Zastanawiam się w ogóle czy zostać przy 26" czy może eksperymentalnie kupić jakąś 24" (opona i tak do wymiany), tylko nie wiem czy prześwit mi nie zmniejszy się na tyle, żebym czasem nie haczył mufą o byle nierówność :D.
Budżet wynosi 200-250 PLN, więc raczej używki wchodzą w grę.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

do jakiej ramy? Raczej nie szedłbym bez potrzeby w 24" ;)

oczka zwiększają sztywność obręczy i nie pozwalają na robienie się tzw. "wulkanów" od nypli.
Przykładowo, kumpel kiedyś miał nieoczkowanego DM24 a ja oczkowanego. Nasza waga ~taka sama. Jego się non stop centrowało, moje wcale (no czasami) :)
Nie uważam jednak by była to obręcz do katowania, ale nie jest zła.
W tej cenie powinieneś moim zdaniem znaleźć przyzwoite koło, tylko może poczekaj jeszcze z miesiąc a wyjdzie więcej sprzętu w allegro.

Post 3333 :twisted:
Damek-GDA
Kontakt:

Rama to Trek Bruiser 2 (sztywniak) i myślałem nad 24", aby poprawić mu trochę geo, bo mam tylko 100mm skoku na przodzie :). Jest co prawda w planach kupno innego widła (jakiś Z1 FR najlepiej), ale to pewnie jeszcze dłuższy okres :D. No i koło miało by być pod zwykłą oś 9mm, chyba że istnieją jakieś adaptery/modyfikowane haki aby do zwykłej starej ramy wpieprzyć na tył coś na sztywną?
MUSZEL
Kontakt:

lepiej nie kombinuj ani z osią ani z rozmiarem ;) zwykła oś będzie i tak tańsza. A co do rozmiaru, lepiej zmień amora niż koło na 24", nie jest to najlepsze rozwiązanie
Damek-GDA
Kontakt:

Ok, dzięki za info, to coś polecasz konkretnego, czy po prostu czekać jeszcze i nawet się nie rozglądać ;)?
MUSZEL
Kontakt:

rozglądać zawsze warto ;) ale na początku zimy/końcówka jesieni na allegro itp. giełdy wlatuje najwięcej sprzętu, także nic na siłe. Możesz tutaj wrzucać jakieś swoje propozycje i zawsze ktoś podpowie czy warto czy nie
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Pod 24" cięzko z oponami, weta już w ogole nie kupisz. Nie pakuj się na siłę w małe koło bo będziesz żałował. szukaj a znajdziesz, patrz też po giłdach na fb oraz na pinkbikeu ;))
ODPOWIEDZ