no właśnie dopiero co wróciłem "z roweru" i przyznam, że raczej rower gościu w moim życiu - dość często ,a w tym sezonie przyznam trochę się nakręciłem, więc sądzę ,że raczej mi się to nie znudzi
od pewnego czasu sprawdzam także opinie i fora na temat rowerów - głównie to - najwięcej przydatnych informacji tutaj znalazłem ..... więc się zalogowałem
natomiast odnośnie poszczególnych części to zgadzam się - muszę nabrać jeszcze sporo wiedzy - jakoś do tej pory dokładniej mnie to nie interesowało, polegałem na informacjach ze sklepów rowerowych, do tej pory właściwie jeździłem i jeżdżę

raczej rekreacyjnie - zwykle po mieście i jego obrzeżach oraz w wakacje na 2 czasem 3 miesiące biorę rower w góry ale też raczej są to trasy bardziej szutrowo-rekreacyjne niż zjazdowe...
jeszcze o konkretne typy części nie chcę więc pytać bo rozumiem jak często jest pytanie "w połowie na temat" więc czytam posty i notuję sobie co ciekawsze wypowiedzi i nazwy części i firm.
teraz dopiero od niedawna temat DH mnie głębiej zainteresował i powolutku przyswajam wiedzę - poczytałem już trochę o podstawowych częściach czyli - amortyzatory oraz trochę więcej o ramach
do kupna roweru w całości bądź w częściach podchodzę poważnie i daję sobie czas na złożenie go w spokoju ale na dobrych podzespołach bądź wypatrzenia dobrej okazji która mnie czegoś nauczy i trochę posłuży
z resztą z tego co do tej pory wyczytałem mój obecny rower kompletnie nie nadaje się do DH
bo to Kelly's Salamander rocznik 2007 wersja z hamulcami szczękowymi, a z tego co pisaliście na forum to nie warto go testować na DH bo może się to skończyć bardzo niekorzystnie dla "zdrowia i urody"
choć jako rekreacyjny (od miasta - poprzez obrzeża miast - wieś - po lekkie pagórki i leśne ścieżki) uważam go za świetny model - nie mam z nim problemów

i mogę polecić
ale wracając do tematu to właśnie szukam informacji co kupić by najlepiej posłużył na początku do dokładnie takich zjazdów jak z tego filmiku :
http://www.youtube.com/watch?v=S3vDPiCKwAw
Jest to Zawoja, góra "Mosorny Groń" (może ktoś zna ? może ktoś był ?) ,a że akurat to miejsce dobrze mi znane często przejeżdżałem w okolicy i często tam bywam więc jak będę miał rower to przyznaję - tam zamierzam trenować

sądzę, że to dobra trasa na początek - nie jest zbyt skomplikowana w stosunku do innych które widziałem na YT.