Marzocchi 55 R czy Durolux rc2
Marzocchi 55 R czy Durolux rc2
Mam pytanie odnośnie amortyzatorów Marzocchi 55 R i Durolux rc2 ,roczniki 2014. Który amortyzator będzie lepszym wyborem ? Mowa tu o nowych amortyzatorach , jakoś tak ze względu na gwarancje mnie kuszą te dwa modele tylko który wybrać ? Z tego co widać Durolux ma więcej regulacji a le nie wiem zbytnio jak z pracą a 55R ma tylko regulację powrotu ale został mi polecony. Ma to być amortyzator na co najmniej 2 sezony stąd trochę trudny wybór :/
W temacie wszystko fajnie opisane. Wszyscy odradzają mi Duroluxa za względu ,że to suntour e produkuje. Ale z tematu można stwierdzić ,że to dość spoko amorek. Marzochhi 55R jest fajne ale czy jedna regulacja to nie za mało ? Fajnie jest ustawić amor bardziej pod siebie ale niestety chyba nie mam zbytnio na co liczyć z moim budżetem :/
Budżet to 1500zł
Budżet to 1500zł
W takiej kwocie to moze lepiej poluj na jakiegos uzywanego RS Lyrik'a lub totema ( i go obnizyc wg potrzeby)?
Ogolnie to ta opcja wg mnie wygrywa:
http://allegro.pl/nowy-rock-shox-pike-4 ... 79073.html
Chyba ze 140mm to bedzie za malo, to wtedy jakis lyrik/obnizony totem air, ale za ta kwote nowy pike z dual air, mega wypasik.
Ogolnie jesli ci zalezy na nowym widle z wiekszym skokiem od tego PIKE"a to bez wahania wzialbym duroluxa. Nie przejmuj sie durniami z emtb. Suntour z roku na rok robi lepsze widly i te nowe roczniki sa bardzo dobrze wykonane, tlumiki sa super, sprezyny powietrzne tez podobno bardzo dobrze dzialaja. 55 r to bida z nedza, no i trwalosc powlok na goleniach w nowych marzo pozostawia wiele do zyczenia...
Ogolnie to ta opcja wg mnie wygrywa:
http://allegro.pl/nowy-rock-shox-pike-4 ... 79073.html
Chyba ze 140mm to bedzie za malo, to wtedy jakis lyrik/obnizony totem air, ale za ta kwote nowy pike z dual air, mega wypasik.
Ogolnie jesli ci zalezy na nowym widle z wiekszym skokiem od tego PIKE"a to bez wahania wzialbym duroluxa. Nie przejmuj sie durniami z emtb. Suntour z roku na rok robi lepsze widly i te nowe roczniki sa bardzo dobrze wykonane, tlumiki sa super, sprezyny powietrzne tez podobno bardzo dobrze dzialaja. 55 r to bida z nedza, no i trwalosc powlok na goleniach w nowych marzo pozostawia wiele do zyczenia...
140mm trochę za mało.Sam się zastanawiam skąd taka ciągła nagonka na suntour, miałem epicona i działał znakomicie jak za amor w swojej klasie
Jednak zaryzykuje i wezmę duroluxa rc2. A ciekawi mnie rura sterowa tapered , czy jest wyczuwalna różnica od 1 i 1/8 ? Wtedy bym też musiał zmienić dolną misę sterów ale czy warto ?
A ogólnie bez problemu można po skakać na tym amorku bez jakiś obaw ?

Przy takim skoku w jednopolce warto wziac tapered ze wzgledu na wytrzymalosc i sztywnosc. Jak nie zalezy ci na wadze to mozesz tez poszukac jakiegos Domain'a RC. Tez dobry i sprawdzony sprzet.
Swoja droga, masz w ogole glowke ramy 1,5" albo tapered? Bo do normalnej ramy takiego widelca w ogole nie wsadzisz... Napisz co masz za rame.
Swoja droga, masz w ogole glowke ramy 1,5" albo tapered? Bo do normalnej ramy takiego widelca w ogole nie wsadzisz... Napisz co masz za rame.
Re:
wydaje mi się, że chciałeś pojechać gości z et, nie emtbtroyo pisze:Nie przejmuj sie durniami z emtb.

stare 55r takie były, tutaj mowa o 2014. Marzo ma już swoje tłumiki, choć faktycznie nie zmienia to faktu że r to ubogoKwiat126p pisze:Ja bym bez wątpliwosci bral Duroluxa. 55 nigdy. Gadaja na suntoura bo zazdroszczą że mozna w dobrej cenie wyrwać dobry amor a 55 ma tlumik nierozbieralny(od suntour z resztą) i płaczą potem że rozwiercać trzeba.
Re: Re:
Fakt faktMUSZEL pisze:
wydaje mi się, że chciałeś pojechać gości z et, nie emtbpoza tym tam właśnie chwalą ten widelec. A propos durni - ostatnio tam prędzej uzyskam sensowną odpowiedź niż tutaj... :P

Jesli ktos twierdzi, ze nie warto brac tego widla, bo jest produkowany przez suntour'a to ma nierowno pod kopula. Po pierwsze suntour wreszcie wbija sie na rynek premium i dostarcza bardzo fajny sprzet, shimowane tlumiki, proste w obsludze, mega proste w serwisie, niczym nie ustepujace konkurencji i to w swietnych cenach. Po drugie jesli mnie pamiec nie myli to suntour produkuje dla DVO emeraldy, takze jak trzeba to potrafia.
I co najwazniejsze - widac, ze sluchaja uzytkownikow i testerow. Z kazda seria poprawiaja niedociagniecia zglaszane na forach itd. Od takich ******* jak slabo wyczuwalne klikniecia regulatorow po zmiany zaworowania tlumikow i twardosci sprezyn negatywnych w testach przeprowadzonych na vitalu.
Re:
Ramę posiadam Dartmoor hornet 2013r z główką taperedtroyo pisze:Przy takim skoku w jednopolce warto wziac tapered ze wzgledu na wytrzymalosc i sztywnosc. Jak nie zalezy ci na wadze to mozesz tez poszukac jakiegos Domain'a RC. Tez dobry i sprawdzony sprzet.

Zakładam ,że durolux i domain są podobne jeśli chodzi o wytrzymałość i o pracę. Jednak domain jest na sprężynie co nie do końca do mnie przemawia

zalezy jaka prace amorka chcesz uzyskac -linia czy progres, ja wybrałem domaina 318 i nie sadze, ze pomimo coraz wyzszej jakosci produktów marki santour, RS jest gorszym wyborem od duroluxa, bo w porownaniu do modeli z przed 5-8 lat progress maja naprawde widoczny;]
enduro/ fr/ street www.pinkbike.com/u/mongolski/
Ja nie mówię ,że suntour jest lepszy od rs "Zakładam ,że durolux i domain są podobne jeśli chodzi o wytrzymałość i o pracę"
Chodzi mi o to ,że powietrznego amora jest łatwiej ustawić. Jeździłem i jeżdżę na amorku powietrznym i pasuje mi jego praca progresywna 
A jak na razie nie widzę nowych amoków doamin rc na sterówce 1 i 1/8 lub tapered. A jakoś do używanych niechętnie podchodzę. Chyba ,że jest to amor ze znanego mi źródła.
Jednak czy progresywne lepiej się nie sprawuje przy skakaniu ? Utwardza się podczas skoku przez co mniejsze prawdopodobieństwo dobicia. Nie mówię o skakaniu nie wiadomo czego ale do dropów ok 2,5m
Co do 55R to wybór na nie panie ze względu na jedną regulacje i na anodę która się ściera.

A jak na razie nie widzę nowych amoków doamin rc na sterówce 1 i 1/8 lub tapered. A jakoś do używanych niechętnie podchodzę. Chyba ,że jest to amor ze znanego mi źródła.
Jednak czy progresywne lepiej się nie sprawuje przy skakaniu ? Utwardza się podczas skoku przez co mniejsze prawdopodobieństwo dobicia. Nie mówię o skakaniu nie wiadomo czego ale do dropów ok 2,5m

Co do 55R to wybór na nie panie ze względu na jedną regulacje i na anodę która się ściera.
-
- Kontakt:
Ja mam marzo 55 r 2014, nie wiem co ktoś ma do jego pracy i wycierających się turbo szybko lagach, ale... albo nie czyta ze zrozumieniem, że chodzi o 2014r i mówi o starszych rocznikach bądź po prostu gada byle gadać. Polecam 55 r z tego roku, może i jedna regulacja ale to nie przeszkadza żeby go dobrze ustawić pod siebie, btw zawsze z czasem można sobie wymienić tłumik na cr
O suntour nic nie powiem, na oczy go nie widziałem, osobiście i tak mam do suntora dystans, dla mnie to dalej firma która robi amorki może i dobre ale do roweru miejskiego/lekkiego xc
I jeszcze czy ktoś słyszał o częściach zamiennych do suntora ? Jak wygląda dostępność w polsce ? czytałem tylko, że jest problem ale może ktoś wie, że jest inaczej.