Marzocchi 55 R czy Durolux rc2

KMtown
Kontakt:

Marzocchi 55 R czy Durolux rc2

Post autor: KMtown »

Mam pytanie odnośnie amortyzatorów Marzocchi 55 R i Durolux rc2 ,roczniki 2014. Który amortyzator będzie lepszym wyborem ? Mowa tu o nowych amortyzatorach , jakoś tak ze względu na gwarancje mnie kuszą te dwa modele tylko który wybrać ? Z tego co widać Durolux ma więcej regulacji a le nie wiem zbytnio jak z pracą a 55R ma tylko regulację powrotu ale został mi polecony. Ma to być amortyzator na co najmniej 2 sezony stąd trochę trudny wybór :/
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

chyba Durolux. Poczytaj, warto ;) tu Ci mało kto cokolwiek powie...
endurotrophy.pl/forum/showthread.php?tid=822
KMtown
Kontakt:

W temacie wszystko fajnie opisane. Wszyscy odradzają mi Duroluxa za względu ,że to suntour e produkuje. Ale z tematu można stwierdzić ,że to dość spoko amorek. Marzochhi 55R jest fajne ale czy jedna regulacja to nie za mało ? Fajnie jest ustawić amor bardziej pod siebie ale niestety chyba nie mam zbytnio na co liczyć z moim budżetem :/

Budżet to 1500zł
troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

W takiej kwocie to moze lepiej poluj na jakiegos uzywanego RS Lyrik'a lub totema ( i go obnizyc wg potrzeby)?

Ogolnie to ta opcja wg mnie wygrywa:
http://allegro.pl/nowy-rock-shox-pike-4 ... 79073.html

Chyba ze 140mm to bedzie za malo, to wtedy jakis lyrik/obnizony totem air, ale za ta kwote nowy pike z dual air, mega wypasik.

Ogolnie jesli ci zalezy na nowym widle z wiekszym skokiem od tego PIKE"a to bez wahania wzialbym duroluxa. Nie przejmuj sie durniami z emtb. Suntour z roku na rok robi lepsze widly i te nowe roczniki sa bardzo dobrze wykonane, tlumiki sa super, sprezyny powietrzne tez podobno bardzo dobrze dzialaja. 55 r to bida z nedza, no i trwalosc powlok na goleniach w nowych marzo pozostawia wiele do zyczenia...
KMtown
Kontakt:

140mm trochę za mało.Sam się zastanawiam skąd taka ciągła nagonka na suntour, miałem epicona i działał znakomicie jak za amor w swojej klasie :) Jednak zaryzykuje i wezmę duroluxa rc2. A ciekawi mnie rura sterowa tapered , czy jest wyczuwalna różnica od 1 i 1/8 ? Wtedy bym też musiał zmienić dolną misę sterów ale czy warto ? :) A ogólnie bez problemu można po skakać na tym amorku bez jakiś obaw ?
troyo
Kontakt:

Przy takim skoku w jednopolce warto wziac tapered ze wzgledu na wytrzymalosc i sztywnosc. Jak nie zalezy ci na wadze to mozesz tez poszukac jakiegos Domain'a RC. Tez dobry i sprawdzony sprzet.

Swoja droga, masz w ogole glowke ramy 1,5" albo tapered? Bo do normalnej ramy takiego widelca w ogole nie wsadzisz... Napisz co masz za rame.
Kwiat126p
Kontakt:

Post autor: Kwiat126p »

Ja bym bez wątpliwosci bral Duroluxa. 55 nigdy. Gadaja na suntoura bo zazdroszczą że mozna w dobrej cenie wyrwać dobry amor a 55 ma tlumik nierozbieralny(od suntour z resztą) i płaczą potem że rozwiercać trzeba.
MUSZEL
Kontakt:

Re:

Post autor: MUSZEL »

troyo pisze:Nie przejmuj sie durniami z emtb.
wydaje mi się, że chciałeś pojechać gości z et, nie emtb ;) poza tym tam właśnie chwalą ten widelec. A propos durni - ostatnio tam prędzej uzyskam sensowną odpowiedź niż tutaj... :P
Kwiat126p pisze:Ja bym bez wątpliwosci bral Duroluxa. 55 nigdy. Gadaja na suntoura bo zazdroszczą że mozna w dobrej cenie wyrwać dobry amor a 55 ma tlumik nierozbieralny(od suntour z resztą) i płaczą potem że rozwiercać trzeba.
stare 55r takie były, tutaj mowa o 2014. Marzo ma już swoje tłumiki, choć faktycznie nie zmienia to faktu że r to ubogo
troyo
Kontakt:

Re: Re:

MUSZEL pisze:
wydaje mi się, że chciałeś pojechać gości z et, nie emtb ;) poza tym tam właśnie chwalą ten widelec. A propos durni - ostatnio tam prędzej uzyskam sensowną odpowiedź niż tutaj... :P
Fakt fakt :) W temat tam nawet nie zagladalem, zasugerowalem sie wypowiedzia, tworcy tematu nt. tego co znalazl na et forum.

Jesli ktos twierdzi, ze nie warto brac tego widla, bo jest produkowany przez suntour'a to ma nierowno pod kopula. Po pierwsze suntour wreszcie wbija sie na rynek premium i dostarcza bardzo fajny sprzet, shimowane tlumiki, proste w obsludze, mega proste w serwisie, niczym nie ustepujace konkurencji i to w swietnych cenach. Po drugie jesli mnie pamiec nie myli to suntour produkuje dla DVO emeraldy, takze jak trzeba to potrafia.

I co najwazniejsze - widac, ze sluchaja uzytkownikow i testerow. Z kazda seria poprawiaja niedociagniecia zglaszane na forach itd. Od takich ******* jak slabo wyczuwalne klikniecia regulatorow po zmiany zaworowania tlumikow i twardosci sprezyn negatywnych w testach przeprowadzonych na vitalu.
KMtown
Kontakt:

Re:

troyo pisze:Przy takim skoku w jednopolce warto wziac tapered ze wzgledu na wytrzymalosc i sztywnosc. Jak nie zalezy ci na wadze to mozesz tez poszukac jakiegos Domain'a RC. Tez dobry i sprawdzony sprzet.

Swoja droga, masz w ogole glowke ramy 1,5" albo tapered? Bo do normalnej ramy takiego widelca w ogole nie wsadzisz... Napisz co masz za rame.
Ramę posiadam Dartmoor hornet 2013r z główką tapered :)

Zakładam ,że durolux i domain są podobne jeśli chodzi o wytrzymałość i o pracę. Jednak domain jest na sprężynie co nie do końca do mnie przemawia :?
Mongolski
Kontakt:

Post autor: Mongolski »

zalezy jaka prace amorka chcesz uzyskac -linia czy progres, ja wybrałem domaina 318 i nie sadze, ze pomimo coraz wyzszej jakosci produktów marki santour, RS jest gorszym wyborem od duroluxa, bo w porownaniu do modeli z przed 5-8 lat progress maja naprawde widoczny;]
enduro/ fr/ street  www.pinkbike.com/u/mongolski/
Hemp
Kontakt:

Post autor: Hemp »

Ja mogę coś napisać o 55 r. Mój koleś kupil i byłem mega zaskoczony.
Nie ma ten amor nic wspólnego ze starymi rv które nie pracowały całym skokiem itp. Fakt lepiej mieć więcej regulacji. Ale wrażenia bardzo pozytywne :-)
KMtown
Kontakt:

Ja nie mówię ,że suntour jest lepszy od rs "Zakładam ,że durolux i domain są podobne jeśli chodzi o wytrzymałość i o pracę" :) Chodzi mi o to ,że powietrznego amora jest łatwiej ustawić. Jeździłem i jeżdżę na amorku powietrznym i pasuje mi jego praca progresywna :)

A jak na razie nie widzę nowych amoków doamin rc na sterówce 1 i 1/8 lub tapered. A jakoś do używanych niechętnie podchodzę. Chyba ,że jest to amor ze znanego mi źródła.

Jednak czy progresywne lepiej się nie sprawuje przy skakaniu ? Utwardza się podczas skoku przez co mniejsze prawdopodobieństwo dobicia. Nie mówię o skakaniu nie wiadomo czego ale do dropów ok 2,5m :)

Co do 55R to wybór na nie panie ze względu na jedną regulacje i na anodę która się ściera.
troyo
Kontakt:

Znajomy ma horneta ze Stormem Super Air 160mm i mowi, ze ten widel to troche zbyt duzy do tej ramki, takze kupno 180mm do horneta to juz bedzie totalne przegiecie. Pike idealnie sie skomponuje z hornetem. 140mm to nie jest malo skoku, uwierz.
KMtown
Kontakt:

Tylko ,że wiem czego chce jeśli chodzi o skok :) Trzeba też brać pod uwagę wysokość amora, w durolux-ie będę celować w skok 160mm :)
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Ja bym brał duroluxa :)
Z gówna bata nie ukręcisz.
KMtown
Kontakt:

A więc pada na Duroluxa RC2 tapered, dam znać jak się będzie sprawować :)
Troglodytor
Kontakt:

Post autor: Troglodytor »

Ja mam marzo 55 r 2014, nie wiem co ktoś ma do jego pracy i wycierających się turbo szybko lagach, ale... albo nie czyta ze zrozumieniem, że chodzi o 2014r i mówi o starszych rocznikach bądź po prostu gada byle gadać. Polecam 55 r z tego roku, może i jedna regulacja ale to nie przeszkadza żeby go dobrze ustawić pod siebie, btw zawsze z czasem można sobie wymienić tłumik na cr :) O suntour nic nie powiem, na oczy go nie widziałem, osobiście i tak mam do suntora dystans, dla mnie to dalej firma która robi amorki może i dobre ale do roweru miejskiego/lekkiego xc :) I jeszcze czy ktoś słyszał o częściach zamiennych do suntora ? Jak wygląda dostępność w polsce ? czytałem tylko, że jest problem ale może ktoś wie, że jest inaczej.
ODPOWIEDZ