Wysyłka ramy z kanady do polski

Szymku_fr
Kontakt:

Wysyłka ramy z kanady do polski

Post autor: Szymku_fr »

Siemanko, planuję kupić ramę w kanadzie, jednak mam problem z info na temat wysyłki ramy do polski. Czy ktoś z forum wie coś na ten temat?? :D
Chodzi mi dokładnie o koszty zarówno wysyłki paczką lotniczą, morską (nie zależy mi na czasie), oraz jako dodatkowy bagaż dla osoby lecącej do polski. Czy jest możliwość potraktowania ramy jako sprzęt sportowy co za tym idzie zniżki na taką paczkę?? Czy trzeba płacić dodatkowo cło??
Tom@s
Kontakt:

Post autor: Tom@s »

Ogólnie jest taka firma jak Polamer i oni za odpowiednią opłatą pomagają w ściągnięciu rzeczy z USA. Niby na stronie maja, że z Kanady również, ale w praktyce robią z tym problemy, ale może warto spróbować...

Co do cła... jeżeli rama jest nowa i będziesz miał fart, to cła nie zapłacisz... jak będziesz miał niefart, to nawet przy używce Ci je dowalą (~7% cło + 23% vat, liczone od kwoty towar + przesyłka), niestety znam takie przypadki, że za używane dowalili cło i nie odpuścili :/

W przypadku przewożenia w bagażu nie powinno być żadnych problemów o ile się zmieścisz z tym w normalnym bagażu, za nadbagaż się dodatkowo płaci i to całkiem sporo (zależy od linii lotniczych), ale cła i innych problemów nie powinno być...
43RIDE magazyn rowerowy
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Moj cały rower leciał z kanady do usa i z usa do naszego kraju, żadnego cła nie było. Chyba kwestia firmy, bo dostaję regularnie paczki z usa od babci od blisko 20 lat, przeróżne rzeczy tam były i nigdy cła nie dowalili, raz tylko otwierali paczkę i grzebali w niej bo ważyła w h... a wymiary miała malutkie :)
ODPOWIEDZ