Jak piasta na 12 x 150 ?

Bezroweru
Kontakt:

Jak piasta na 12 x 150 ?

Post autor: Bezroweru »

Witam

Mam wątpliwości przed zakupem tylnej piasty. Interesują mnie
1. NS Rotary Cassette 12x150mm
lub
2. NOVATEC DH12SB 12x150mm

Przeglądałem forum, ale co do piast 12 x 150, znalazłem tylko posty z 2008 roku. Doradzicie coś :wink:
rafalb33
Kontakt:

Post autor: rafalb33 »

Ns jest sporo lżejszy. Różnica około 140g, to sporo.
Mam Novateca, przejeździłem sezon i nic mu nie dolega. Jeżeli chcesz "cykającą", to Novatec jest bardzo cichy.
Ja teraz dopłaciłbym do NS'a z racji samej wagi.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

zależy do jakiej kwoty. Masz np. Hope Pro 2 Evo, bez Evo, Dartmoor Revolt Pro Cassette, Dartmoor Quantic, NS który wymieniłeś i Novatec który wymieniłeś. No i oczywiście wszelkiej maści piasty mniej znane albo drogie w *uj ;)
Bezroweru
Kontakt:

Re:

rafalb33 pisze:Ns jest sporo lżejszy. Różnica około 140g, to sporo.
Mam Novateca, przejeździłem sezon i nic mu nie dolega. Jeżeli chcesz "cykającą", to Novatec jest bardzo cichy.
Ja teraz dopłaciłbym do NS'a z racji samej wagi.
Różnica w cenie między Novatec-kiem a NS'em jest symboliczna, na allegro to 19 złotych.
Bezroweru
Kontakt:

Re:

MUSZEL pisze:zależy do jakiej kwoty. Masz np. Hope Pro 2 Evo, bez Evo, Dartmoor Revolt Pro Cassette, Dartmoor Quantic, NS który wymieniłeś i Novatec który wymieniłeś. No i oczywiście wszelkiej maści piasty mniej znane albo drogie w *uj ;)
Do 300 zł. +/- jakieś koszty wysyłki :)
MUSZEL
Kontakt:

to chyba faktycznie NS
Bezroweru
Kontakt:

Re:

MUSZEL pisze:to chyba faktycznie NS
Obie te piasty mieszczą się w przedziale cenowym do 300 zł, ale o Ns'ie pisali dużo złych rzeczy (co prawda w 2008 roku).
Kukel
Kontakt:

Post autor: Kukel »

Podepnę się do pytania

Jaką piastę tylną na ten sam wymiar polecilibyście do kwoty ~500 zł? Hope Pro II czy Dartmoor Revolt Pro Cassete może Nukeproof, może inne? Jak wygląda sprawa z aluminiowym bębenkiem?
MUSZEL
Kontakt:

Re:

Bezroweru pisze:
MUSZEL pisze:to chyba faktycznie NS
Obie te piasty mieszczą się w przedziale cenowym do 300 zł, ale o Ns'ie pisali dużo złych rzeczy (co prawda w 2008 roku).
ano właśnie, w 2008 roku...
Kukel pisze:Podepnę się do pytania

Jaką piastę tylną na ten sam wymiar polecilibyście do kwoty ~500 zł? Hope Pro II czy Dartmoor Revolt Pro Cassete może Nukeproof, może inne? Jak wygląda sprawa z aluminiowym bębenkiem?
zdecydowanie Revolt Pro Cassette. Mam i polecam. Spójrz na wagę i mechanizm zapadkowy. Hope ma 4 niezależne pojedyńcze zapadki i 24 punkty zaczepu, Revolt ma 6 niezależnych podwójnych zapadek i 30 pkt. zaczepu. Do tego jest lżejszy, Pro Cassette to dobry konkurent Hope Pro 2 Evo, ale mając taki wybór (Pro 2 a Pro Cassette) wybrałem Darta.
halik92
Kontakt:

Post autor: halik92 »

Od pół roku śmigam na piastach ns'a. Mam z tyłu kaseciaka 135/10 (z reduktorem od reverse'a na single speed), a z przodu mam piastę z hamulcem tarczowym, po oś 20.

Piasty są bardzo wytrzymałe. Przy dobrych obręczach i szprychach, koła nie do zdarcia.
Kukel
Kontakt:

Post autor: Kukel »

Jednak po głębszym zastanowieniu się kupiłem Hope. Dartmoor to ponoć te same fabryki co Novatec czy Joytech czyli Taiwan. Miałem wcześniej piasty i Novateca(tył) i Hope(przód). Łożyska w Novatecu wytrzymały 1 sezon, natomiast w Hopie dawały radę(praktycznie bez oznak zmęczenia) przez 4 sezony i jestem pewny, że nowemu właścicielowi posłużą nadal. Ilość zapadek z pewnością ma wpływ na komfort jazdy lecz chcąc kupić trwałą piastę z dużą ilością zapadek trzeba by celować w CK lub I9.
Kwiat126p
Kontakt:

Post autor: Kwiat126p »

no tak a Nike, Adidas, Rs, Marcok i reszta świata rzeczy z gornej połki to ręcznie robione w USA? :) Nie ma co sie sugerować miejscem produkcji i tym mitem Tajwanu i Chin.
MUSZEL
Kontakt:

A to co z tego że Tajwan? Tam są robione tylko korpusy i poszczególne podzespoły jak oś itp. Cały RS, wiele innych potężnych firm to Tajwan, to wcale nie oznacza źle, a wręcz przeciwnie - dobrze rozwinięte fabryki, z drogim wyspecjalizowanym oprzyrządowaniem, z dobrze wykwalifikowaną obsługą (nie, to nie żółtki robiące za "miske ryżu...) - nie wiem kiedy ludzie odejdą od tego stereotypu) ;) A to, jakie łożyska znajdą się w piaście, nie zależy od tego gdzie są produkowane a od tego, jakie producent sobie zażyczy i skąd zostaną sprowadzone do fabryki.
CK wyróżnia się tym, że mają niezły system zapadkowy i przede wszystkim konstrukcję umożliwiającą równomierne obciążenie osi. I9 w tej chwili już odeszło od podobnej konstrukcji i technologicznie są na poziomie Darta, Hope itp.

Rzecz jasna nie kwestionuje Twojego wyboru, bo też równie dobrze wybrałeś i będziesz zadowolony ;)
ODPOWIEDZ