Witam wszystkich.
Mam parę pytań, dotyczących sprzętu rowerowego a więc:
Jakie są amortyzatory lepsze od fox'a 36 wymienionego wyżej głównie chodzi mi tutaj o rock shox'y i marzocchi (dwu-półki) ?
Jaki polecacie kask do 450zł (troszkę inne niż w temacie) ?
Czy opłaca się kupić nową przerzutkę sram x-9 zamiast srama x-5 ?
Jakie oponki do fr mam obecnie muddymarry jestem z nich zadowolony najlepiej 2.50 ?
Pytania o sprzęt/
-
- Kontakt:
Pytania o sprzęt/
Pozdrawiam misiekmisiu
.

Nie wymieniłeś wyżej żadnego foxa 36. Doprecyzuj także czy chodzi Ci o dwupółki czy jednopółki, bo już nie wiem.
Kask do 450zł (jeśli chcesz nowy) to Naxa DH, tańsze 661 albo Giro Remedy. Ewentualnie O'neal czy Fox Rampage.
Zależy jakie X5 i jakie X9. Ogólnie lepiej jeździć na X5 aż się rozsypie, wtedy robić upgrade, wcześniej nie ma zbytnio sensu. Sam przesiadłem się z X5 na X9 i czuć różnicę, ale X5 zła nie jest i to nie jest pierwsza część do wymiany. Chyba, że rozważasz kupno nowej tak czy inaczej, wtedy bym szedł w X9.
Ile na opony? Ostatnio sam zakładałem podobny temat, wystarczy poszukać.
Kask do 450zł (jeśli chcesz nowy) to Naxa DH, tańsze 661 albo Giro Remedy. Ewentualnie O'neal czy Fox Rampage.
Zależy jakie X5 i jakie X9. Ogólnie lepiej jeździć na X5 aż się rozsypie, wtedy robić upgrade, wcześniej nie ma zbytnio sensu. Sam przesiadłem się z X5 na X9 i czuć różnicę, ale X5 zła nie jest i to nie jest pierwsza część do wymiany. Chyba, że rozważasz kupno nowej tak czy inaczej, wtedy bym szedł w X9.
Ile na opony? Ostatnio sam zakładałem podobny temat, wystarczy poszukać.
-
- Kontakt:
a to sorki fox 36 float fit rc2 kashima chcę kupić dwu-półkę najlepszą dla mnie opcja byłby manitou dorado lub fox 40. ale też mnie zastanawiają modele firm:rock shox jak i marzocchi które też mogą być ok acz kolwiek nie jestem przekonany do tych dwóch firm,
co do opon to budżet 300zł na dwa lacie.
co do opon to budżet 300zł na dwa lacie.
Pozdrawiam misiekmisiu
.

Fox 36 to nie dwupółka, więc nie wiem do czego chcesz mieć porównanie. Szukasz nowych czy używanych, i w jakich pieniądzach... Jeśli szukasz dwupółek to ani Boxxer ani 888 ani 380 nie jest złym wyborem. Dorado zbiera dobre opinie, jest dostępnych wiele części.
Fox jest bardzo drogi w utrzymaniu tak, aby pracował dobrze.
Nowy Rock Shox Boxxer na tłumiku Charger jest podobno świetny, ale nie miałem okazji jeździć - na dodatek jest lekki (na powietrzu 2,3kg).
Stary Boxxer jest pospolity i dość dobry, ale to zależy też trochę od rocznika i tłumika.
Marzocchi 888 ma dość prosty serwis, całkiem dobrą pracę, jednak zazwyczaj są cięższe od konkurencji.
380 też nie miałem pod sobą, ale już waga jest na poziomie innych, praca podobno dobra i serwis nie zabija portfela.
Na dodatek każdy z tych widelców występuje w conajmniej 2 wersjach tłumika, nie mówiąc o medium ściskanym, i każdy się od siebie różni.
Ale to dalej gdybanie, bo nie piszesz do ilu ma być widelec, czego oczekujesz etc. Bo może nie mierzysz sił na zamiary i stać Cię tylko na skatowanego Pike'a, a może właśnie stać Cię na BOS Idylle 37 RaRe albo inne DVO Emerald.
Z oponami - poszukaj. Ostatnio zakładałem bardzo podobny temat w takiej samej kwocie za opony.
Fox jest bardzo drogi w utrzymaniu tak, aby pracował dobrze.
Nowy Rock Shox Boxxer na tłumiku Charger jest podobno świetny, ale nie miałem okazji jeździć - na dodatek jest lekki (na powietrzu 2,3kg).
Stary Boxxer jest pospolity i dość dobry, ale to zależy też trochę od rocznika i tłumika.
Marzocchi 888 ma dość prosty serwis, całkiem dobrą pracę, jednak zazwyczaj są cięższe od konkurencji.
380 też nie miałem pod sobą, ale już waga jest na poziomie innych, praca podobno dobra i serwis nie zabija portfela.
Na dodatek każdy z tych widelców występuje w conajmniej 2 wersjach tłumika, nie mówiąc o medium ściskanym, i każdy się od siebie różni.
Ale to dalej gdybanie, bo nie piszesz do ilu ma być widelec, czego oczekujesz etc. Bo może nie mierzysz sił na zamiary i stać Cię tylko na skatowanego Pike'a, a może właśnie stać Cię na BOS Idylle 37 RaRe albo inne DVO Emerald.
Z oponami - poszukaj. Ostatnio zakładałem bardzo podobny temat w takiej samej kwocie za opony.