Parę pytań do FR.

Parciak
Kontakt:

Parę pytań do FR.

Post autor: Parciak »

Cześć! Składam rower na ramie prodigy 9.81 i potrzebuje paru informacji.Mianowicie, czy każdy napinacz typu isis będzie pasował? Nie mam zielonego pojęcia co do marki i rodzaju supportu w ramie.Mam w planach amor 150mm (Nie wiem jeszcze co i jak, plan na marzec/kwiecien) Jak uważacie? Koła 24" i jakąś oponę może 3.0 :). No i oczywiście przerzutki, myślicie , że 8smio rzędowa kaseta na przednim blacie 38-40z będzie spoko? No i głupio się aż pytać, ale ta rama ma hak przerzutki zintegrowany w sensie, że jest już w ramie?
Dzięki za wszelkie informacje, pozdrawiam.
Zalas
Kontakt:

Post autor: Zalas »

Napinacze są w dwóch standardach 03 i 05 chyba i różnią się rozstawem śrub więc musisz sobie to pomierzyć albo wyguglować. Dokładne info na temat wymiarów znajdziesz na google i z tego co wiem na forum też się już przewijał temat napinaczy. Support... wykręć i zobacz, powinen być opisany a wtedy nazwa w google i masz całe info o nim. 150mm zawsze spoko jak nie szalejesz to nie za dużo a jak nie jedziesz na hardcora to tez nie za mało. Koła 24"? Raczej nie... osobiście wolał bym 26" równie zwrotne a lepiej połykają przeszkody a opony 2.5 wystarczą :) bo na 3.0 to po bułki do sklepu się zakatujesz xd kaseta 8rz styknie na spokoju a odnośnie blatów to kwestia indywidualna od tego jak wygodnie ci się jeździ... najlepiej weź rower na którym jeździsz do tej pory i pomież/policz wszystko i będziesz wiedział czy potrzebujesz mniej czy więcej. Tak zintegrowany to ten w rami ale nie bój się nie złamie się szybko (często są nawet mocniejsze od tych przykręcanych) :) Jeżeli się z czymś mylę to proszę o poprawki :)
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
Zalas
Kontakt:

Re: Parę pytań do FR.

Łap to o napinaczach
Załączniki
Łap te mocowania napinaczy :)
Łap te mocowania napinaczy :)
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Przede wszystkim @Zalas edytuj posty a nie piszesz jeden pod drugim.
Napinacze są w trzech standardach - ISCG03 (zwany też old bądź po prostu ISCG), ISCG05 i dokręcany miską suportu. W Prodigy 9.81 nie masz żadnego mocowania, więc musisz kupić napinacz dokręcany miską suportu albo adapter (najlepiej na ISCG05).
Nie pakuj też amora 150mm skoku. Rama jest przystosowana pod niskie widelce o skoku do 120mm a nawet widzę dużo tych ram ze sztywnym widelcem. Ewentualnie jakiś Pike i jazda na niższym ustawieniu skoku. Koła bierz 26' jeśli tylko bez problemu się mieszczą - i nie katuj się oponami 3'. Tym bardziej że prawdopodobnie się nawet nie zmieszczą do tej ramy. Weź 2,35', spokojnie starczy a i się zmieści w ramie + będzie trochę miejsca na ewentualne błoto.
Blat 38-40 bierz jak masz łydę szerszą niż niektórzy w barkach x) Może przekoloryzowałem, ale uwierz, na jakimkolwiek podjeździe będzie Ci ciężko.
Kaseta 8-rzędowa to też przeciętny pomysł. Ja szukam i szukam manetki X0 na 9 biegów do mojego roweru i znaleźć nie mogę, z ósemkami jest jeszcze większy problem. Wszystko wyparte przez 10 biegów.
Tak, ta rama ma zintegrowany hak przerzutki, ale z racji faktu że masz poziome haki będziesz musiał mieć solidną ośkę z tyłu (na dodatek mocno skręconą) żeby Ci koło nie uciekało.
djwiocha
Kontakt:

Re: Parę pytań do FR.

Post autor: djwiocha »

Ogólnie jeśli chodzi o amatorskie HT FR to Ta rama się do tego nie nadaje. To jest rama do streetu. Jak wsadzisz do tego amor 150 to będzie nie dość żeże pokracznie jeździć to jeszcze będzie lekko niebezpieczne.
ROWER / BLOG / YOUTUBE / PINKBIKE
Zalas
Kontakt:

No fakt 120mm styknie :P A posty zedytuje jak bd w domku :) Sorki :)
djwiocha czemu twierdzisz, że się nie nadaje? co z tego, że do streetu? Chcieć to móc a to gdzie bd mógł na tym jeździć to kwestia osprzętu i własnej wygody :)
Parciak
Kontakt:

Post autor: Parciak »

Dzięki wielkie panowie, zostaje przy kołach 24" a co do opon to pomyślę. Jeżeli chodzi o ramę to nie dopisałem, ale rama jest bo jest.. Może przetrzyma sezon i na nowy kupie coś ciekawego, ale wiadomo $$. Ewentualnie dam znajomemu żeby pospawał mi pod główką. Znalazłem na necie, że mufa suportu ma 68mm. Wejdzie ISCG05 ?

Znalazłem adapter z dartma - http://rowerowy.com/sklep/czesci/napina ... rt-adapter .Teraz tylko musze się dowiedzieć czy old czy iscg i zamawiam;).
Zalas
Kontakt:

Parciak mówię ci 26" będzie lepiej o ile nie jeździsz w streecie. Opony 2,5 MAX bo i węższe będą ok. Ramą się nie przejmuj bo nie na wszystko ma się odrazu kasę i trenuj/baw się na tym co masz bo głównie o to chodzi a nie kto ma lepszy sprzęt... Grunt, że śmigasz :) A odnośnie napinacza to zależy który z tych adapterów kupisz bo jest i 03 i 05 a oba sie montuje pod support :)
ODPOWIEDZ