Zwinna rama FR
Zwinna rama FR
Cześć
Obecnie posiadam SX Traila (tego starszego) i chciałbym go zmienić. Głównym powodem jest słaby damper DHX 4 i praktycznie zerowe możliwości wymiany go na coś sensownego. Poza tym rozmiar M przy moich 190cm i 90kg wagi jest jakby ciut za nerwowy. Szukam czegoś lekkiego, zwinnego, skocznego i może nieco mniej nerwowego od SXa. Głównie lokalne trasy plus czasem DH w górach.
Moje wymagania to :
- max 210mm skoku
- waga max 5kg z damperem, najlepiej koło 4,5kg
- nówka lub używka
- najlepiej jakby nie bujał tak bardzo na dojazdach ale to nie jest konieczność
- bardzo ważne żeby reach był powyżej 430mm. Teraz mam ok 420mm i jestem za bardzo "skurczony"
- cena max 5000zł za ramę z damperem
Moje typy:
Kona Entourage, Kona Operator, Mondraker Summum 2013, Canyon DHX
Moja waga : 90kg
Co byście mi polecili, macie jakieś inne propozycje ? Ktoś zna wagę Entourage, Operator ? Nigdzie nie mogę znaleźć.
Z góry dzięki za pomoc
Pozdr
Obecnie posiadam SX Traila (tego starszego) i chciałbym go zmienić. Głównym powodem jest słaby damper DHX 4 i praktycznie zerowe możliwości wymiany go na coś sensownego. Poza tym rozmiar M przy moich 190cm i 90kg wagi jest jakby ciut za nerwowy. Szukam czegoś lekkiego, zwinnego, skocznego i może nieco mniej nerwowego od SXa. Głównie lokalne trasy plus czasem DH w górach.
Moje wymagania to :
- max 210mm skoku
- waga max 5kg z damperem, najlepiej koło 4,5kg
- nówka lub używka
- najlepiej jakby nie bujał tak bardzo na dojazdach ale to nie jest konieczność
- bardzo ważne żeby reach był powyżej 430mm. Teraz mam ok 420mm i jestem za bardzo "skurczony"
- cena max 5000zł za ramę z damperem
Moje typy:
Kona Entourage, Kona Operator, Mondraker Summum 2013, Canyon DHX
Moja waga : 90kg
Co byście mi polecili, macie jakieś inne propozycje ? Ktoś zna wagę Entourage, Operator ? Nigdzie nie mogę znaleźć.
Z góry dzięki za pomoc
Pozdr
Ja mam 188cm i jeździłem na M'ce, była na wypasie. Baza i trójkąt jakoś nie bardzo mnie interesował, nie zagłębiałem się w różnice między M, a L, po prostu wsiadłem i jeździłem jak na swoim - W Koutach kilka zjazdów zaliczyłem, rama tak jak lubię, zwinna, szybka, bajka praca, trochę nerwowa, ale w bandach jak po szynie chodziła.
Zależy ile chcesz wydać i czy nowa musi być. Podiumy są strasznie drogie - przyznam, że rama mi sie genialnie podoba, ale nie mam pojęcia za co się tyle płaci - ale rynek wtórny jest bardziej łaskawy, w UK można dorwać w dobrej cenie.
Nie wiem czy będzie Ci to działać - https://www.facebook.com/10000466903858 ... 17/?type=3
Zależy ile chcesz wydać i czy nowa musi być. Podiumy są strasznie drogie - przyznam, że rama mi sie genialnie podoba, ale nie mam pojęcia za co się tyle płaci - ale rynek wtórny jest bardziej łaskawy, w UK można dorwać w dobrej cenie.
Nie wiem czy będzie Ci to działać - https://www.facebook.com/10000466903858 ... 17/?type=3
Sprawdź PW, co do wybory pomiędzy Summumem a Canyonem to Summum jest
bardziej "zawodniczą" ramą nastawioną na zjazd co nie znaczy, że się nie sprawdza na trasach
FR czy typu A-line
.
Wydaje mi się, że Canyon jest bardziej wszechstronną ramą do zabawy.
Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że po przesiadce z Summuma na Operatora
zdecydowanie większą frajdę odczuwam ze skakania i jazdy po trasach typu a-line
bardziej "zawodniczą" ramą nastawioną na zjazd co nie znaczy, że się nie sprawdza na trasach
FR czy typu A-line

Wydaje mi się, że Canyon jest bardziej wszechstronną ramą do zabawy.
Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że po przesiadce z Summuma na Operatora
zdecydowanie większą frajdę odczuwam ze skakania i jazdy po trasach typu a-line

http://www.pinkbike.com/u/gajosae/