Czy tak mozna jeździć ?
Czy tak mozna jeździć ?
Czy rowerem do downhill'u można jeździć normalnie po mieście ?
Chcę kupić rower do dh i nie wiem czy nada się do jazdy po mieście, na trasy jeździłbym tak 2 razy w tygodniu, a tak to po mieście.
Proszę o radę. Mam 175 cm wzrostu.
Chcę kupić rower do dh i nie wiem czy nada się do jazdy po mieście, na trasy jeździłbym tak 2 razy w tygodniu, a tak to po mieście.
Proszę o radę. Mam 175 cm wzrostu.
Ogółem rowery do DH są cięższe od miejskich, zawieszenie pochłania Ci energię z pedałowania, szczególnie jeżeli masz damper, szersze opony powodują większe opory toczenia, ciężej się podjeżdża itp. Jak masz trochę siły i nie będziesz robił jakichś długich tras to możesz próbować, ale zależy też od roweru i trasy, jak będziesz miał na sztywnej ramie rower to w sumie nie powinieneś mieć problemu. Jak się chce to wszystko można. 

A kto Ci zabroni jeździć po mieście.. Napompujesz opony trochę bardziej, żeby zmniejszyć jakoś opory toczenia i spokojnie pojeździsz. Oczywiście bardziej się zmęczysz, ale to nie jest rower do jazdy po mieście, więc nic dziwnego. Dalekich dystansów nie zrobisz, rekordów prędkości też nie pobijesz, no ale coś za coś. O ile na takim rowerze pojeździsz i w lesie i w mieście, to miejskim już do lasu raczej nie ma sensu wjeżdżać.
Pytanie jak po mieście? Po bułki? Do pracy? Dla funu?
Pamiętaj, że rower do DH to nierzadko sprzęt droższy od samochodu, który nietrudno ukraść. Jeśli musisz się poruszać po mieście to odłóż ze 400-500 zł na jakaś starą kolarkę, zrób z niej singla, obetnij zbędny stuff i masz sprzęt, którym poruszasz się szybko, lekko i nie strach przypiąć to zapinką i iść do sklepu.
Pamiętaj, że rower do DH to nierzadko sprzęt droższy od samochodu, który nietrudno ukraść. Jeśli musisz się poruszać po mieście to odłóż ze 400-500 zł na jakaś starą kolarkę, zrób z niej singla, obetnij zbędny stuff i masz sprzęt, którym poruszasz się szybko, lekko i nie strach przypiąć to zapinką i iść do sklepu.
Z gówna bata nie ukręcisz.
Oczywiście, że można:
Tak jak pisze kolega wyżej, do jeżdżenia po mieście, kup sobie rower do jeżdżenia po mieście. Widziałem przyzwoity sprzęt służący do sprawnego przemieszczania z pkt A do B, klucząc między korkami już za 200zł, a i taniej można znaleźć.§ 53.
1. Rower powinien być wyposażony:
1) z przodu - w jedno światło pozycyjne barwy białej lub żółtej selektywnej;
2) z tyłu - w jedno światło odblaskowe barwy czerwonej o kształcie innym niż trójkąt oraz jedno światło pozycyjne barwy czerwonej, które może być migające;
3) co najmniej w jeden skutecznie działający hamulec;
4) w dzwonek lub inny sygnał ostrzegawczy o nieprzeraźliwym dźwięku.
Centruję i zaplatam w Krakowie, zapraszam do współpracy.