Budowa roweru fr/dh na wish'u, na bazie starego bike'a

kuq
Kontakt:

Budowa roweru fr/dh na wish'u, na bazie starego bike'a

Post autor: kuq »

Siema wszystkim,

Od zawsze było marzenie złożenia sobie jakiegoś full'a, teraz gdy już jest trochę kaski można marzenie spełnić.

Pomysłem jest, aby złożyć bike'a na ramie wish'a, z wykorzystaniem seryjnego unbike underground zone one. Rower ma być do latania tras typu Kluszkowce, czy wypad na Kouty na Czechy, ma być za równo do fr, jak i polatać jakieś chopki na trasie.

Oczywistym jest że oprócz ramy z damperem, do kupna jest nowy wideł na przód, koło 160mm, ale o tym później.

Główne pytanie do Was, to co z tego roweru może zostać, a co muszę dokupić? Wiadome jest, że nowa kiera, mostek, blat z przodu, napinacz, support... ale co np z kołami? Bo hample na bank będę chciał wykorzystać.

Podsumowując moją chaotyczną wypowiedź, chciałbym, abyście powiedzieli co by mogło zostać, a co do wymiany, podali propozycje części. Jeśli chodzi o budżet, to nie podam dokładnego, chcę, aby było po taniości, ale wystarczająco wytrzymałe części, wiadomo, że na samą ramę i amor się dużo wysram... :P

Dzięki i pozdrawiam :) :D
grubazjusz
Kontakt:

Post autor: grubazjusz »

A daj spis czesci roweru bo inaczej trodno powiedziec troszke :)
Pierwszy full Dangerous Mike. Szukam BYDGOSKIEJ ekipy. jak coś walta PEWU
kuq
Kontakt:

Puncu
Kontakt:

Re: Budowa roweru fr/dh na wish'u, na bazie starego bike'a

Post autor: Puncu »

Z czesci mogą zostać obręcze, hamulce, tarcze, kierownica, dętki i sztyca z siodełkiem. Z napędu jeszcze kaseta i ew. przerzutka z manetką ;)

Tapnięte z mojej Nokii 3310
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
poldeck
Kontakt:

Post autor: poldeck »

Korba na ISISie też jest spoko.
Serwisuję repliki ASG. DOBRZE serwisuję ;-) .
GG:8899894
Puncu
Kontakt:

U mnie nie była, wiecznie z nią problemy miałem i szczerze odradzam.
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
kuq
Kontakt:

Dacie radę zrobić listę części przykładowych i ich kosztorys? Ma być tanio, ale nie ma też być plastikowe :) Kierownica na pewno tez wyleci na Funn'a Fatboya. A do tego jeszcze tani damper, może też być używka pod wisha, czyli 216x63, szukać powietrznego czy sprężyna? 176 wzrostu i ok 80 kg wagi...

Pozdrawiam!
Zalas
Kontakt:

Post autor: Zalas »

nikt ci tutaj kosztorysu nie zrobi.
zrób tak jak ja: kartka + długopis + internet = masz kosztorys
szukasz interesujących cię części spisujesz i podliczasz
jeśli za drogo to patrzysz z czym mógł byś zlecieć z ceny albo co można na później odłożyć.
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
kuq
Kontakt:

Więc zapytam inaczej, jakie części polecicie, w miarę tanie opcje jeśli chodzi o:

1. Damper pod wisha 2013 213x63 rider 80kg
2. Piasta tył + piasta przód
3. Korba + blat + napinacz
4. Mostek
5. Support pod wisha 2013
6. Ewentualnie jaka kaseta, przerzutka i łańcuch, ale to już w późniejszym czasie

Z chęcią bym sam sobie zrobił kosztorys i części dobrał, ale głównie siedziałem w dirt'cie jeśli chodzi o mtb i bmx, a co do części pod fr i dh często zdania są podzielone...

Pozdrawiam i proszę troszkę o poprowadzenie za rączkę... :D
Nieznajomy1596
Kontakt:

Post autor: Nieznajomy1596 »

Nie wiem jak tam z szerokością, ale jeśli chodzi o piastę to polecam Novatec 12sb. Jeśli ten model jest za drogi to są jeszcze inne z Novateca (i inne szerokości) tańsze.
UMF Duncan d2 Merida+ rs boxxer rc 2011.+ Fox Dhx 5.0
Zalas
Kontakt:

Piasty bież novateca 2-3 stówki wytrzymałe, dobre, i nie specjalnie ciężkie a coś lżejszego masz dopiero za 5-6 stów
Blat Dartmoor totem ponoć się ludzią fanie sprawuje i też teraz w niego celuje
Napinacz to coś pod rockring bo można z tym sporo modyfikacji wprowadzić dzięki czemu zbijesz trochę wagi
Kaseta, przerzutka celuj w zee/sanit albo srama powyżej x7
Łańcuch to zależy jak jeździsz bo jak łagodnie to obojętne a jak masz tendencje do nagłych zrywów i katowania napędu to szukaj czegoś pancernego
Mostek to co i się podoba i odpowiada wagą, to część którą raczej ciężko połamać i popękać
pdmobil
Kontakt:

Post autor: pdmobil »

Na koła musisz liczyć ok. 420zł za sztukę. Damper jeżeli tanio to fox van. A korbę ładowałbym poczciwego Truvativ Ruktion jak ma być tanio :)
Jeżeli byś chciał mam prawię nową kierownice Spank i mostek ;)
Puncu
Kontakt:

Człowiek podaj budżet, bo tanie części to pojęcia względne, dla jednych 888 za 700zł to tanio, a dla innych Boxxer za 100zł to drogo.

Co do dampera to kwestia preferencji, jedni wolą to a drudzy tamto. Póki nie masz wyrobionego gustu to weź co będzie np. od Foxa. Waga tu nie ma większego znaczenia bo to sprężynę/ciśnienie dobierasz pod wagę.

Piasty polecam od Novateca, kolega wyżej papuguje ode mnie, ale przynajmniej wie co dobre. Te piast nie są jakieś super lekkie ale są wytrzymałe, proste w budowie i serwisie.

Korby to też zależne od budżetu, z tego co znalazłem w internecie to Wish ma mufe 73mm, nie wiem jak starsze roczniki. Można rzucić okiem coś od Truvativa. A jeżeli chcesz coś pancernego to miałbym coś dla Ciebie. Ale to już na PW ;)

Nad blatem i napinaczem można by się zastanowić. Ja mile wspominam napinacz e13 SRS ale obecnie przesiadłem się na zębatkę Narrow Wide i leży mi niepotrzebny. Także zadaj sobie pytanie co będzie dla Ciebie lepsze. Cenowo blety NW wychodzą troszke drożej niż np. wyżej wspomniany Dartmoor Totem ;)

Z suportem sprawa jest prosta, dobierasz go pod korby jakie masz i szerokość mufy ;)

Na koniec napęd, od siebie polecam wydać pieniądze na komplet Shimano Zee, jest wart swojej ceny, można dobrać długość wózka wg preferencji oraz posiada Shadow Plus, który z zębatką NW działa pierwsza klasa. Kaseta 10 rzędowa to też kwestia preferencji i portfela ;)

Myśle że odpowiedziałem na większość Twoich pytań :)
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Zalas
Kontakt:

Puncu nie papuguje tylko uczy się od najlepszych i przekazuje wiedzę dalej :P
kuq
Kontakt:

Podsumowując zrobiłem małe szukanko i mały kosztorys. Dziękuję za wszystkie oferty, ale sprzęt będę dokupywał wraz z wypłatami :D Dzięki Puncu za długą wypowiedź i objaśnienie paru rzeczy ;)

Kierownica Funn Fatboy 160zł
Mostek Octane One 130zł
Stery Dartmoor Flash 150zł
Support Dartmoor Spanish bodajże 90 zł
Korba Truvativ Ruktion 300zł
Piasta tył Novatec NT-D812SB QR 300zł
Piasta przód, wpadnie jakiś novatec do 150zł

później...
Shimano Zee 215 zł
Shimano Tiagra kaseta 10 100zł
Napinacz Slider Light Dartmoor 200zł

A z amortyzacji...
Damper jakiś monarch 500zł
Amortyzator przód... 160-180 skosku, używany do 800-1000zł

Tak mi sie to jakoś widzi, biorąc pod uwagę parę części z starego bike'a czyli hamulce, obręcze... siodełko sztyca i chyba tyle...

Jeśli macie pomysły co zmienić, na tańsze, to walcie śmiało, bo koszty... nie są wcale atrakcyjne :D niektóre części będę szukał używek też, a wracając do dampera, to zależy mi na tym żeby coś wybierał, ale też nie przyklejał roweru do każdej chopy ;)
pdmobil
Kontakt:

Post autor: pdmobil »

Jak chcesz ciac koszty to za 160zl kupisz kierownice i mostek.
Puncu
Kontakt:

Re: Budowa roweru fr/dh na wish'u, na bazie starego bike'a

Na PW napisałem Ci propozycje co do korb. Jeżeli nie doszła to się odezwij ;)

Wysłane z Commodore 64
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
kuq
Kontakt:

Jak coś patrzę to ciężko znaleźć jakiś damper w tej cenie na 216x63... coś polecicie? Okolice 500zł oraz co pakować na przód, najlepiej 160 skoku, do ~800zł :)
miki_ck
Kontakt:

Re:

Post autor: miki_ck »

kuq pisze: Support Dartmoor Spanish bodajże 90 zł
Korba Truvativ Ruktion 300zł
Tu się coś nie klei, bo Wish ma suport euro bb, a ruktion jest pod howitzera :roll:
Ale generalnie szukałbym czegoś używanego z shimano na zintegrowanej osi. Nawet deore, bo idzie po taniości kupić. Mega sztywne nie są, ale ogarniają jak się nie lata jak worek kartofli. Do endurówki kupiłem takie za stówkę razem z suportem.
Ewentualnie trochę drożej jakieś zee/slx/funn hooka dh itp. Co się trafi.

Co do dampera to Wish działa całkiem spoko na powietrzu, ale jeśli nie liczysz każdego grama, to szukaj czegoś sprężynowego. Tym bardziej, że ma być niedrogo.
Od siebie mogę polecić Roco tst r. Niezawodny damper, dobrze współpracujący z Wishem. Za roczne Roco na tytanie dałem 650. Bez sprężyny za 3-4 stówki dorwiesz coś sensownego.
ODPOWIEDZ