Cześć wszystkim. Szukam nie drogiej, a dobrej ramy - używki, do dh/fr. Przeglądając olx natrafiłem na Duncon'a Akite z 2008 roku za 750 zł. No i moje pytanie brzmi: warto w nią inwestować ? jaki maksymalna wielkość dampera tam podejdzie i czy wytrzyma np. skoki z wyższych dropów czy jakieś lekkie nie doloty ? Proszę was o pomoc ! Zależy mi na dobrej ramie w dobrej cenie, a to co wiem z opinii akita nie jest najgorsza a moje umiejętności na ht są wyćwiczone bdb
TUTAJ DO NIEJ LINK http://olx.pl/oferta/rama-duncon-akita- ... 0b7c280aa3
czy może lepsza ta http://olx.pl/oferta/rama-duncon-akita- ... 0b7c280aa3
Akita, od czego tu zaczac? To nie jest rama ktora nadaje sie do dh, stromy kat glowki, max damper jaki wsadzisz to 200/57 co teoretycznie na najnizszym oczku da 155mm skoku ALE z kolem 24" bo 26 bije o podsiodlowa. Najlepiej rama jezdzi z damperem 190 na najwyzszym oczku wachacza (czyli w ustawieniu 100mm skoku) w kazdym innym masz albo sag albo dobijanie.
bo się nadaje... 155 to wcale nie tak mało, koło 24 też nie jest strasznie. Ramka bardziej Freeridowa niż Downhillowa ale jak na pierwszego fulla na pewno wystarczy.
Akita ma dosyć wiotki wahacz, zawieszenie pracuje bardzo przeciętnie, miałem, wiem co mówię. Geometrycznie nadaje się bardziej pod enduro, niż jakieś fr, a co dopiero dh. Na Twoim miejscu wolałbym dozbierać kilkaset złotych i kupić coś innego.
Bighit z 2007 napewno będzie sztywniejszy, a zawieszenie będzie pracować o niebo lepiej niż w Akicie. Pytanie, czy 750zł (wnioskuję, że tyle masz na nową ramę) to nie za niska cena?
Napisz jeszcze jaki amortyzator chcesz tam wsadzić, bo pod tym względem Big Hit i Akita to dwa rożne światy.
Zaletą Big Hita jest to że jest cholernie wytrzymałą ramą.
Można do niego włożyć damper 222mm i miec 200mm skoku oraz geo pod fr albo 216mm co zmienia skok i kąt główki.
Trzeba dodać, że jest to cztero-zawias speca
Z wad można wymienić wage, jest ciężką ramą ale tragedii nie ma. Wygląd też nie jest mocną stroną, wygląda jakby była spawana z szyn kolejowych [emoji14]
Wysłane z Commodore 64
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.