Rower do DH - dojazd na trasę.

Pawel.Boc
Kontakt:

Rower do DH - dojazd na trasę.

Post autor: Pawel.Boc »

Witam,
Planując zakup roweru do DH zaczalem sie zastanawiać czy problemem bedzie dla mnie dojechanie do tras... Do "kompleksu" pełnego fajnych trasek mam może ze dwa kilometry(1km pod górkę, a 1 z górki). Tak wiec pytam sie Was czy na rowerze do DH jestem w stanie bez problemu pokonać ten dystans? (Od razu informuję że Ęduro mnie nie interesuje :) ) Z góry dzięki za pomoc...

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Puncu
Kontakt:

Re: Rower do DH - dojazd na trasę.

Post autor: Puncu »

Zależy jaką stromą masz tą górke. Ja na trase mam jakieś 7-10km od domu. Ostatni fragment jest pod góke, jak sie wcześniej rozpędze to podjade. Ale nie licz na to, że pełnoprawną zjazdówką z zawieszeniem ustawionym na zjazd będzie Ci sie chciało podjeżdżać.

Powiem Ci tak. Jesteś w tak komfortowej sytuacji ż masz tylko kilometr pod górke i aż dwa km do trasy. Ten odcinek możesz nawet prowadzić.

Wysłane z Commodore 64
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Pawel.Boc
Kontakt:

Górka jest w miarę stroma, ale fakt faktem moge nawet poprowadzić rower, zajmie to może 15-20 minut. Ale wnioskując z Twojej wypowiedzi raczej cięzko bede miał sie dostać do dalszych miejscówek. Mieszkam na Śląsku i moje tereny to górka zjazd, górka zjazd itd...

Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Nie bądź pipą, dwa kilometry to dosłownie NIC. Dwa kilometry to można się przeczołgać z rowerem na plecach.

Nie rozumiem czemu niektórzy uważają że rowery do DH nie nadają się do codziennej jazdy... Owszem, bujają, pochłaniają trochę energii z korbienia, ale gdyby się nie dało nimi jeździć po płaskim zwyczajnie rowery DH były by bez żadnego napędu - w końcu tylko przeszkadza pracy zawieszenia, ogranicza możliwości konstruktorskie, wymogi napędu upośledzają kinematykę zawiechy... Blah blah blah.

Nie przejmuj się, dasz radę.
Pawel.Boc
Kontakt:

Spokojnie kolego, pipą nie jestem...nie znam sie na temacie i to bedzie moj pierwszy rower do DH więc pytam.

Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Jestem spokojny, ten post nie miał mieć negatywnego wydźwięku ;p
To bardziej post 'you can do it! z uśmiechem na ustach ;)
Kupuj zjazdówkę, baw się i ćwicz.
Pawel.Boc
Kontakt:

W takim razie zwracam honor, źle Cię zrozumiałem ;)

ODPOWIEDZ